Rastavić (preslica) čaj – lekovito dejstvo

Preslica odnosno rastavić je jedini predstavnik biljaka iz porodice Equisetaceae i po svom izgledu podseća na lucerku. Rastavić se razmnožava pomoću spora, za razliku od ostalih biljaka koje se razmnožavaju pomoću semena.

Ova biljka je poznata po svojim antiinflamatornim, antioksidativnim, antiseptičnim, antimikrobnim i lekovitim svojstvima, zbog čega blagotvorno deluje na naše zdravlje na više načina.

Evo nekoliko najpoznatijih benefita rastavića, zahvaljujući kojima ima vrlo široku primenu.

Benefiti rastavića za kožu, kosu i zdravlje:

1.Antiseptična svojstva

Rastavić se može naneti direktno na kožu za lečenje rana i posekotina. Zahvaljujući svojim antiseptičnim svojstvima, rastavić sprečava prljavštinu da inficira organizam.

2. Antiinflamatorna svojstva:

Zbog svojih antiinflamatornih svojstava rastavić je odličan lek za razne alergije, kao što je na primer osip izazvan tkaninama. Hladan čaj od rastavića uklanja bubuljice i akne. Koristi se tako što se utapka na lice nakon temeljnog čišćenja.

3. Borba protiv starenja:

Glavni sastojak proizvoda koji smanjuju bore je upravo preslica zbog njene sposobnosti jačanja vezivnih tkiva.

4. Za rast kose:

Rastavić leči razne vrste ćelavosti. Uzima se u obliku suplemenata ili se nanosi direktno na kožu glave. Mogu se pomešati ekstrakt preslice i ekstra devičansko maslinovo ulje i tako dobijenu mešavinu treba redovno nanositi na kosu kako bi se ubrzao njen rast.

5. Rešava razne probleme s kosom:

Zahvaljujući prisustvu silicijuma, rastavić efikasno leči perut i procvetale krajeve. Ovaj prirodni lek vam može prolepšati kosu bez neželjenih efekata.

6. Prirodni regenerator:

Čaj od preslice je prirodni regenerator kojim možete redovno ispirati kosu nakon šamponiranja kako bi ona bila meka i sjajna. Ako koristite čaj od rastavića u ovu svrhu, recite zbogom suvoj i kovrdžavoj kosi.

zdravstvene prednosti caja od preslice rastavica

7. Za jetru i bubrege:

Rastavić leči probleme s bubrezima i zadržavanjem vode. Takođe uklanja kamenje u bubregu. Infekcije žučne kese, kamen u žuči, inkontinencija i genetske bolesti žuči se takođe mogu uspešno lečiti preslicom.

8. Reguliše menstruaciju:

Žene koje pate od neredovnih ciklusa ili prekomernog menstrualnog krvarenja mogu regulisati ove probleme uzimanjem suplemenata ili ekstrakta preslice.

9. Jača kosti:

Krti nokti i slabe kosti se takođe mogu uspešno lečiti preslicom, zahvaljujući visokom sadržaju kalcijuma, minerala koji jača kosti i zglobove.

10. Ostale blagodeti za zdravlje:

Ekstrakt preslice takođe blagotvorno deluje kod tuberkuloze, žutice, hepatitisa, promrzlina i raznih bolesti pluća i želuca.

Nutritivne vrednosti:

• Diuretik: Rastavić efikasno čisti organizam jer izaziva potrebu za vodom i reguliše protok urina.
• Silicijum: Zahvaljujući visokom sadržaju silicijuma, preslica uklanja plikove, akne i ostale probleme s kožom kao što su mrlje.
• Kalcijum: Preslica jača kosti, leči osteoporozu i probleme sa zglobovima.

Rastavić je veoma efikasan lek za većinu zdravstvenih problema. Međutim, vrlo je važno da se pridržavamo uputstva nutricionista kada je koristimo kako bismo bili sigurni da će njeno dejstvo biti efikasno i da se neće pojaviti eventualni neželjeni efekti. Najbolje je početi s malim dozama zbog moguće alergijske reakcije.

Ukoliko osetite bilo kakve negativne efekte ove biljke, nemojte to shvatati olako, već odmah konsultujte lekara.

Sponzorisano:

Loading...