Rešenje problema nedostajućeg zuba

Svako od nas je u nekom trenutku svog života morao da izvadi neki stalan zub. Verovatno stvar koju podjednako svi mrzimo, ali koju ipak moramo, iz zdravstvenih ili drugih razloga, hrabro da pretrpimo. Nakon oporavka, na mestu gde je taj zub rastao, sve više obraćamo pažnju na “rupu” koja je ostala. Bez obzira da li je ona vidljiva ili manje vidljiva dok pričamo ili se smejemo i bez obzira da li nam predstavlja problem estetske prirode, ona svakako utiče na našu vilicu u svakom pogledu.

Ovaj prazan prostor nakon određenog vremena počinje da pravi problem tako što šteti okolnim zubima i viličnim zglobovima. Ostali zubi počinju da se krive kako bi popunili tu prazninu, što dovodi do deformiteta vilice. Remeti se celokupan niz zuba, pa čak i obraza, jer su se mišići lica formirali u skladu sa vilicom, a nakon ovakvog procesa, ti mišići gube elastičnost i opuštaju se.

Ukoliko je nedostajući zub bio na bočnoj strani, njegovo vađenje dovodi do disfunkcije viličnih zglobova i utiče na žvakanje hrane. Pacijenti često neko vreme ne žvaću hranu na strani na kojoj je vađen zub, to polako prelazi u naviku, što opterećuje vilični zglob. Pojedinci su prinuđeni da zbog dužeg oporavka promene i ishranu, što može uticati na celokupno zdravlje.

Bitna je i činjenica da li je izvađen neki od prednjih, vidljivih zuba. U tom slučaju, to bitno utiče na samopouzdanje pacijenta, koji vremenom razvija mimiku i gestikulaciju takvu da stalno podsvesno želi da prikrije taj nedostatak. To je prilično opterećujuće, morate priznati. Srećom, živimo u 21. veku i savremena stomatologija nudi različita rešenja! Mi vam predstavljamo opcije koje su vam na raspolaganju u slučaju da dođete u sličnu situaciju.

Postoji nekoliko načina da se ovaj prazan prostor popuni. Koji način je za vas najbolji, odrediće vaš stomatolog.

Fiksna proteza

Ovakva proteza služi da bi se zubi ispravili. Daje dobre rezultate i kod odraslih ljudi, pa se zato često preporučuje. Ovo rešenje pomaže da se održe zdrav izgled i zagrižaj. Ukoliko su ostali zubi gusto raspoređeni, fiksna proteza istovremeno rešava i ovaj problem. Jedina “mana” ovog rešenja je što je vremenski određeno, odnosno, preporučuje se nošenje najmanje godinu dana, zahteva redovne kontrolne preglede…

Zubni implantati

Ova metoda je izuzetno dobra, jer zubni implantati usađeni u vilicu podsećaju na prirodne zube. Oni zapravo imitiraju koren zuba, na koji se postavlja veštačka krunica. Ovo je jedno prilično brzo rešenje, koje apsolutno ne utiče ni na jedan drugi zub. Da bi mogao da se nesmetano postavi, oralni hirurg mora da proceni debljinu i gustinu vilične kosti pacijenta (pregledom i 3D snimkom).

Zubni mplantati

Zubni most

Zubni most se pravi se od nekoliko zubnih navlaka , koje se spajaju tako da sačinjavaju celinu. Ovo je idealan način da se “premosti” prazan prostor nastao usled vađenja/gubitka zuba. Ovo je najbrže i najjeftinije rešenje, ali podrazumeva i brušenje nekada potpuno zdravih okolnih zuba. Iz tog razloga se pacijenti najčešće odlučuju za neku od dve ranije pomenute opcije.

Ukoliko imate sličan problem, kontaktirajte svog stomatologa koji će vam pomoći u traženju najboljeg rešenja!

Sponzorisano:

Loading...