Rusomača – lekovitost, tinktura i čaj

Rusomača je biljka koja raste svuda oko nas i smatra se korovskom biljkom, ali je još od davnina poznata po brojnim lekovitim svojstvima.

Rusomača ( Capsella bursa pastoris ) u narodu je poznatija kao pastirska torbica, „hoću-neću“, „voli me- ne voli me“.

Listovi su joj sitni i srcolikog oblika, a cveta od ranog proleća do pozne jeseni u grozdovima sitnih belih cvetića.

Ima sitne plodove u obliku ljuščica. Lekoviti su svi delovi biljke, a upotrebljava se pre svega za pripremu čajeva i tinktura, mada se biljka može upotrebljavati i kao sveža.

Rusomača - lekovitost, tinktura i čaj

Lekovita svojstva rusomače 

Rusomača u svom sastavu ima veoma bitne sastojke koji povoljno utiču na zdravlje i vitalnost organizma. Pre svega je bogata vitaminima (vitamin C, tiamin, riboflavin), mineralima (posebno visoka koncentracija kalijuma), proteinima, a sadrži i značajne količine eteričnih ulja, saponina i flavonoida.

Biljka nema nikakve toksične efekte, pa je mogu koristiti i najosetljivije osobe i hronični bolesnici. Ipak se ne preporučuje trudnicama jer može izazvati kontrakcije materice i prevremene trudove,  ali isto tako nije preporučiva ni dojiljama a ni deci. Takođe, ne daje se osobama koje uzimaju antihipertenzivne lekove, lekove za bolesti štitne žlezde i sedative.

Zbog velikog broja korisnih i lekovitih sastojaka, u alternativnoj medicini se najčešće upotrebljava za sledeća stanja i oboljenja:

–  podstiče cirkulaciju i pročišćava krv

–  jača srčani mišić i prevenira nastanak angine pektoris i drugih srčanih oboljenja

–   zaustavlja spoljašnje krvarenje (posekotine, razderotine, rane)

–   zaustavlja krvarenje iz desni i sinusa

–   zaustavlja unutrašnje krvarenje (iz sluznica digestivnog trakta, kod pojave krvi u mokraći)

–   kod obilnih menstrualnih krvarenja i drugih „ženskih bolesti“ (bolne i neredovne menstruacije, upala jajnika, mastitis)

–   za jačanje mišića materice (korisna je u slučaju oslabljenih mišića materice kod prolapsa odnosno ispadanja materice)

–   kod ateroskleroze i povišenog krvnog pritiska

–   kod akutne upale mokraćne bešike

–   kao diuretik sa blagim antiseptičnim delovanjem

–   kod hemoroida koji krvare

Tinktura od rusomače 

Za pripremu lekovite tinkture se koriste sveže biljke. Listovi, cvetovi, plodovi i stabljike se sitno iseckaju i stavljaju u staklenu posudu, najbolje  teglu koja se napuni skoro do vrha.

Zatim se nalije do vrha tegle  70 %  čist alkohol ili neka jaka rakija , tako da alkohol pokrije iseckanu biljku u celosti. Tegla se zatim dobro zatvori i ostavi se da stoji na suncu ili toplom mestu pune dve nedelje. Nakon toga se procedi i naspe u staklenu flašu i čuva se dobro zatvorena na tamnom mestu.

Upotreba tinkture 

Tinktura ima povoljan efekat na kardiovaskularni sistem, poboljšanje cirkulacije i dobra je u prevenciji ateroskleroze. Rusomača ima sposobnost da skuplja krvne sudove, pa je  tinktura veoma korisna za zaustavljanje krvarenja, kako spoljašnjeg (iz nosa, desni, rana), tako i unutrašnjeg (iz creva, bubrega, mokraćnih puteva, materice i vagine). Posebno je delotvorna  za zaustavljanje preobilnog menstrualnog krvarenja.

Kod  ozbiljnih urinarnih infekcija koristi se zbog svojih značajnih uroantiseptičnih svojstava. Upotrebljava se i za dezinfekciju površnih rana na koži, ogrebotina i posekotina. Korisna je i za masažu i jačanje mišića posle dugotrajne imobilizacije.

Ukoliko postoji neka od navedenih tegoba, uzima se 2 puta dnevno po 30 kapi tinkture pre jela.

Čaj od rusomače 

Ova biljka se zbog svoje izrazite lekovitosti najčešće koristi  za pripremu čaja, ali se takođe može koristiti u obliku biljnih mešavina onda kada treba pojačati dejstva nekih drugih biljaka, posebno u slučaju kada treba zaustaviti krvarenje. Čaj od rusomače može se kupiti u biljnoj apoteci, ili je možete sami nabrati i osušiti, a potom koristiti zavisno od tegoba koje imate.

Upotreba čaja od rusomače 

Za pripremu čaja potrebne su nam  2 čajne kašičice  suve biljke koje se  preliju sa 250 mililitara proključale vode. To se ostavi da stoji 10-15 minuta, a zatim se procedi i pije, ili se koristi u vidu obloga ili pak dodaje u toplu vodu i koristi kao kupka.

Za zaustavljanje krvarenja iz nosa – ukoliko je krvarenje iz nosa obilnije i dugotrajno,  čajem od rusomače se natopi tampon od vate ili gaze i stavi se u nos.

Za zaustavljanje krvarenja iz desni – čaj se koristi prohladjen za ispiranje desni , tri puta dnevno po tri minuta.

Kod unutrašnjih krvarenja – zbog toga što rusomača ima svojstvo hemostatika, kod svih vidova unutrašnjeg krvarenja od koristi je uzimati po dve supene kašike čaja od rusomače na svakih pola sata.

Kod obilnih menstrualnih krvarenja – čaj od rusomače reguliše menstrualni ciklus i smanjuje odliv. Pije se 4 puta dnevno po jedna šolja u trajanju od 3 nedelje. Ukoliko je  menstruacioni ciklus redovan može se uzimati nedelju dana pre menstrualnog krvarenja po šolja čaja 3 puta dnevno.

Za regulaciju krvnog pritiska – pored toga sto snižava visok krvni pritisak ova lekovita biiljka utiče povoljno i na nizak krvni pritisak koga povišava, pa se zato kaže da ona dovodi pritisak na normalu. Za ovu indikaciju pije se po jedna šolja čaja 3 puta dnevno sve do regulacije pritiska.

Kod upale jajnika i pojačanog vaginalnog sekreta – koristi se kupka od rusomače koja eliminiše bakterije iz genitalnog trakta, umiruje zapaljenje i smanjuje sekret.

Kod hemoroida – koristi se topla kupka ili čaj za ispiranje analne regije. Smiruje  tegobe kao i nadraženu kožu oko anusa.

Kod mastitisa – koriste se oblozi od čaja, ili se suva rusomača popari i stavi u pamučnu tkaninu, a zatim na bolno i upaljeno mesto. Smanjuje upalni proces, olakšava isticanje mleka jer širi mlečne kanale.

Pored upotrebe u vidu čaja i tinkture, ova biljka se može koristiti i u obliku svežeg soka, u vidu spesijalno dobijenih melema i praškova. Takođe su od davnina korišćeni razni lekoviti napici sa rusomačom kakvo je vino, koje se pravi jednostavno, a takođe je veoma lekovito.

Sponzorisano:

Loading...