Sonoma dijeta za dojilje

Neke činjenice koje moramo pomenuti na početku ovog teksta govore o tome koliko kilograma trudnice smeju, a koliko zapravo dobijaju tokom trudnoće.

Smatra se da maksimalni broj kilograma koje trudnica može tj sme sebi da dozvoli tokom tih devet meseci takozvanog „drugog stanja“ iznosi od 10-12kg. Ipak, mnoge mame nadmaše ovu cifru, pa brojke idu i do neverovatnih 20 kg viška, što je, složićete se, u velikoj meri štetno i za zdravlje majke, ali i za zdravlje deteta, koje se u najmanju ruku može roditi kao krupan plod.

Naravno, nije fiziologija svačijeg organizma ista, način ishrane, način održavanja trudnoće nije isti kod svake trudnice, odnosno, uopšteno rečeno mentalitet svake majke, trudnice, porodilje, žene, nacije – nije isti. Zbog toga će svaka žena-trudnica-majka, po svom nahođenju, u skladu sa svojim potrebama, potrebama svog organizma, održavati svoju trudnoću na ovaj ili onaj način, manje ili više dobro, pridržavajući se ili ne osnovnih načela koje medicina tj ginekologija ali i priroda nalažu.

Sonoma dijeta za dojilje

Gotovo svaka trudnica, pa slobodno možemo reći 99% njih, dobije makar 6-10 kg tokom trudnoće. Po porođaju, taj „višak“ obično ostaje, ravnomerno ili neravnomerno raspoređen na telu, pa su mlade majke uglavnom nezadovoljne svojim tadašnjim izgledom i žele da što pre povrate svoj izgled i manji broj kilograma koji su imale pre trudnoće.

Sonoma ili kalifornijska dijeta

Za početak, dakle pre nego što počnemo da govorimo o ovoj inovativnoj dijeti poznatoj kao Sonoma, a nekima i kao Kalifornijska dijeta, potrebno je da se oslobodimo nekih predrasuda i zabluda u koje mnoge mame, tj trudnice i porodilje veruju.

Jedna od takvih zabluda jeste da porodilja nakon iznesene trudnoće i porođaja treba da jede „za dvoje“. Pre svega, dokazano je da bi mlade mame mogle da unose svega 350 kalorija više nego što je to uobičajeno, a to je na primer svega pola litra mleka ili jogurta dnevno. Pri tom, potrebe za kakvom specijalnom dijetom ne bi ni bilo, ukoliko su mlade mame spremne da se odreknu svojih štetnih navika u ishrani, kako tokom trudnoće, tako i nakon nje. Dakle, nema potrebe za prostim šećerima u vidu slatkiša, slatkim i gaziranim napitcima poput koka kole, punomasnom i nezdravom hranom, alkoholom i cigaretama.

Svakoj trudnici i porodilji savetuje se da u ishranu uvrsti što veće količine proteina, povrća i voća, kuvanog kvalitetnog mesa, tečnosti u vidu vode ili kakvih drugih nezaslađenih napitaka. Tu su i šetnje, lagane vežbe i rekreacija. Ukoliko se pridržavaju takvog režima, do problema zvanog „višak kilograma“ ne bi trebalo da dođe.

Ali, ukoliko se to ipak desi i mame dobiju koji kilogram više od očekivanog, a da na to nisu navikle i žele da ih se što pre oslobode, mi vam predstavljamo sve popularniju dijetu među mladim porodiljama koja se naziva kako i sam naslov kaže Sonoma ili Kalifornijska dijeta.

Naravno, kako nosi naziv kalifornijska dijeta, logično je da nam dolazi iz Kalifornije, a osmislila ju je američka nutricionistkinja dr Koni Gaterson. Ime je dobila po Sonomi (poznata kalifornijska regija u kojoj se proizvodi hrana odličnog ukusa), pa se tako i u ovoj dijeti nudi usvajanje zdravog stila života kroz uživanje u ukusnim obrocima.

Cilj ove dijete jeste da se mlade mame što pre uvuku u svoje pređašnje, devojačke farmerke, bez preteranog odricanja u ishrani, odnosno pravilnim unosom svih materija koje su potrebne njima kao dojiljama i koje će putem mleka preneti svojoj deci kako bi i ona rasla i jačala, a majke gubile kilograme.

Ova dijeta podeljena je u tri faze.

I faza

Tokom prve faze dijete koja traje 10 dana i garantuje gubitak od 5 kilograma, mlade majke se moraju pridržavati određene liste namirnica koje smeju da konzumiraju, kao i liste određenih namirnica koje ni u kom slučaju ne bi smele da konzumiraju.

Namirnice  koje se smeju konzumirati su sve vrste povrća, zatim proteini, počev od mahunarki, preko jaja, ribe, do piletine, teletine, ćuretine i mladih sireva, uz napomenu da jogurt nije dozvoljeno piti u ovoj fazi držanja dijete.

Nadalje smete piti vodu, naravno negaziranu, minimum 6 čaša na dan, zatim dozvoljen je zeleni čaj kao i 2 šoljice crne kafe. Naravno sve to bez šećera.

Kuvanu pšenicu, integralni pirinač, hleb od celog zrna, ovas, sve su to namirnice koje smete konzumirati, kao i šaka badema, oraha ili eventualno kikirikija (jezgrasto voće).

Od masnoća je dozvoljeno maslinovo ulje, dok je od začina dozvoljen beli luk, biber, đumbir, cimet, kari, senf, vanila, vinsko sirće, limunov sok.

Naravno, zaboravite na šećere, slatkiše, peciva, beli hleb i druge proizvode od belog brašna, presoljenu ili prezačinjenu hranu. Takođe, vidimo da se ovde izbegava konzumacija voća, upravo zbog činjenice da voćni šećeri usporavaju čišćenje organizma tokom procesa ove dijete.

II faza 

Ovo je faza u kojoj se određene namirnice kombinuju u određenom procentu po obrocima. Tako za: 

  • doručak unosimo oko 25% žitarica i 75% proteina, dok 
  • ručak i večeru čine 25% proteini i mlečni proizvodi, 25% žitarice, 25% voće, 25% povrće

Praksa je pokazala da je druga faza dijete znatno lakša za sprovođenje od prve, te da su pacijentkinje dr Koni uspevale da dostignu svoju željenu težinu upravo nakon druge faze, koja traje 3 nedelje, što je sabrano sa 10 dana prve faze iznosilo svega mesec dana.

Lista namirnica koje bi smele da se konzumiraju tokom ove faze:

Od povrća to je svo povrće, plus voće, plus mleko i drugi proteini, kao i mlečni proizvodi (ovaj put dozvoljen je i jogurt, ali sa manjim procentom masti), kao i malo tvrdog sira. Pored maslinovog sada je dozvoljeno i suncokretovo ulje, kao i sve žitarice, začini i napici iz prve faze, plus jedna čaša crnog ili belog vina je dozvoljena (ponekad) na dan.

III faza 

Ova faza započinje onog trenutka kada je porodilja postigla svoju željenu težinu i sebi uvela nove principe i nove životne navike kada je način ishrane u pitanju tako da više ne postoji bojazan da će vratiti izgubljene kilograme natrag.

Svakako da je neophodno pridržavati se i drugih bitnih životnih aktivnosti, šetati, raditi lagane vežbe, rekreirati se, opustiti maksimalno svoj um i posvetiti se najlepšoj ulozi u životu, ulozi roditelja.

Sponzorisano:

Loading...