Spirulina alga za jači imunitet, mršavljenje, bolje pamćenje i zdravlje

Spirulina je jednostavna jednoćelijska mikroskopska plavo-zelena alga sa naučnim nazivom Arthrospira platensis. Ispod mikroskopa spirulina izgleda kao duge, tanke, plavo-zelene, spiralne niti. Miris i ukus spiruline je sličan travi.

Spirulina se može naći u mnogim sredinama sa svežom vodom, uključujući bare, jezera i reke. Spirulina najbolje uspeva pod uslovima bez pesticida sa dosta svetlosti i sa umerenom temperaturom, ali je takođe veoma prilagodljiva i preživljava čak i pod ekstremnim uslovima. Više od 25 000 vrsta algi živi svuda – u vodi, u zemljištu, na stenama, na biljkama. One variraju u veličini od jedne ćelije do džinovske morske trave duge preko 150 m. Makroalge su velike kao morska trava. Mikroalge su mikroskopske. Okeanske mikroalge, zvane fitoplankton, su osnova okeanske hrane.

Spirulina se obično smatra nahranljivijim dodatkom u ishrani, jer sadrži široki spektar mnogih važnih hranljivih sastojaka, uključujući proteine, složene ugljene hidrate, gvožđe i vitamine A, K i B kompleksa. Takođe, ima velike zalihe karotenoida kao što su beta karoten i žuti ksantofili koji imaju antioksidantska svojstva. Takođe je bogata hlorofilom, masnim i nukleinskim kiselinama i lipidima. Dakle, spirulina ima brojne koristi kao suplement za održavanje dobrog zdravlja i za sprečavanje bolesti.

spirulina tablete za imunitet i cena

Spirulina je hrana najbogatija beta karotenom, sa punim spektrom deset pomešanih karotenoida. Oko polovine su narandžasti karoteni: alfa, beta i gama, a polovina su žuti ksantofili. Oni deluju sinergistički na različite delove u našem telu da bi se poboljšala antioksidantska zaštita.

Dvadeset godina istraživanja dokazuje da nam konzumiranje voća i povrća bogatog beta karotenom pruža pravu antikancerogenu zaštitu. Sintetički beta karoten nije uvek pokazivao ove koristi. Istraživanje u Izraelu je pokazalo da je prirodni beta karoten iz algi mnogo efikasniji. Prirodni je asimilovan i sadrži ključni 9 cis izomer, koji ima manjak sintetike. Kao što je poznato, prirodni karotenoidi u algama i povrću imaju najveću antioksidantsku i antikancerogenu moć.

Spirulina je idealna hrana protiv starenja; ima koncentrisanu hranljivu vrednost, lako se vari i bogata je antioksidantima. Beta karoten je dobar za zdravlje očiju i za vid. Spirulina sadrži deset puta više beta karotena nego šargarepe.

Gvožđe je od suštinske važnosti za izgradnju jakog sistema, ali je najčešći razlog nedostatka minerala. Spirulina je bogata gvožđem, magnezijumom i mineralima, i lakše se apsorbuje nego suplementi gvožđa.

Spirulina je najbogatiji izvor vitamina B12, osnovnog za zdrave nerve i tkiva, naročito za vegeterijance. Ipak, postoji mnogo dokaza da je ovaj vitamin B12 u nešto drugačijem obliku od onog koji ljudi mogu lako apsorbovati, tako da je diskutabilno koliko dobra će vam ovaj vitamin B12 doneti. Izgleda da postoji problem samo sa apsorpcijom B12, dok su ostale hranljive materije dostupne organizmu.

Zdrava dijeta sa spirulinom

Oko 60% suve težine spiruline je protein, što je od ključnog značaja za razvoj i regeneraciju ćelija. Spirulina je dobra zamena za masno i meso bogato holesterolom i za mlečne proizvode. Svakih 10 grama spiruline može da obezbedi do 70% minimalnih dnevnih potreba za gvožđem i oko tri četvrtine minimalnih dnevnih potreba za vitaminima A (u obliku beta karotena), B kompleksa, D i K. Sama po sebi, spirulina ne sadrži vitamin C, ali pomaže da se održi potreban nivo vitamina.

Spirulina je bogata gama-linolenskom kiselinom ili GLA, jedinjenjem koje se nalazi u majčinom mleku i koje pomaže da se razviju zdravije bebe. Štaviše, pošto je lako svarljiva, spirulina se bori protiv neuhranjenosti u siromašnim zajednicama pomažući da telo apsorbuje hranljive sastojke kada izgubi sposobnost da apsorbuje normalne oblike hrane.

Još jedna zdravstvena korist spiruline je da stimuliše korisnu floru poput laktobacilusa i bifidobakterije u vašem digestivnom traktu i tako podstiče zdravo varenje i pravilno funkcionisanje creva. Spirulina deluje kao prirodno sredstvo za čišćenje tako što eliminiše živu i druge smrtonosne toksine u telu.

Spirulina takođe povećava izdržljivost i imunitet kod sportista, a njen visoki sadržaj proteina pomaže da se izgradi mišićna masa. U isto vreme, spirulina može da obuzda glad koja može nastati tokom najzahtevnijih treninga. Dakle, spirulina indirektno deluje kao efikasan način da se održi idealna telesna težina sportista.

Bori se protiv bolesti

Kao i beta karoten, spirulina sadrži druge hranljive sastojke kao što su gvožđe, mangan, cink, bakar, selen i hrom. Ovi nutrijenti pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, molekula koji oštećuju ćelije i koji dospevaju u organizam zbog zagađenja, loše ishrane, povreda ili stresa. Otklanjajući slobodne radikale, hranljive materije pomažu da se imuni sistem bori protiv raka i ćelijske degeneracije.

U nekim istraživanjima, spirulina je pomogla da se smanje oralni kancerogeni tumori kod laboratorijskih pacova, što može da predstavlja veliki medicinski napredak u lečenju raka.

Sposobnost spiruline da smanji loš holesterol (LDL) u organizmu pomaže da se spreči nastanak kardiovaskularnih bolesti, kao što su zapušenje arterija i moždani udar. Takođe pomaže da se smanji krvni pritisak. Iako nije klinički dokazano, spirulina može takođe da štiti od alergijskih reakcija i infekcije jetre.

Istraživanje potvrđuje da spirulina podstiče varenje i crevnu funkciju. Ona potiskuje loše bakterije kao što su ešerihija koli i kandida i stimuliše korisnu floru poput laktobacilusa i bifidobakterije. Zdrava flora je osnova dobrog zdravlja i povećava apsorpciju nutrijenata iz hrane koju jedemo i pomaže u zaštiti od infekcija. Spirulina gradi zdravi laktobacilus, pomaže u asimiliaciji i eliminaciji i ublažava zatvor.

Godine 1994. ruski patent je nagrađen za spirulinu kao medicinsku hranu za smanjenje alergijskih reakcija od radijacije. 270 dece u Černobilu konzumirajući 5 grama spiruline dnevno 45 dana smanjili su radionukleide za 50% i normalizovali su alergijsku osetljivost. Danas smo podložni prodoru toksičnih hemikalija u vazduhu, vodi, hrani i lekovima. Naše telo mora stalno da eliminiše ove nagomilane toksine. Spirulina ima potpuno jedinstvenu kombinaciju fitonutrijenata – uključujući hlorofil, fikocijanin i polisaharide, koji pomažu da se naše telo očisti od toksina.

Kako uzimati spirulinu?

Spirulina je sada dostupna na tržištu u obliku tableta ili praha. Neki zdravi tonici sadrže spirulinu kao deo svojih sastojaka. Jednostavni dnevni režim za spirulinu uključuje uzimanje tablete od 500 mg 4 do 6 puta dnevno.

Gde kupiti spirulinu i koja je cena?

Spirulinu ćete uskoro moći da nabavite u našoj internet prodavnici koju uskoro otvaramo. Da bi stekli pravo na velike popuste i da biste bili obavešteni kada se nadje u prodaji, prijavite se besplatno na našu e-mail listu ispod ovog teksta.

 

Sponzorisano:

Loading...