Šta je dobro za sinuse da se koristi?

Upala sinusa jedno je od najučestalijih oboljenja respiratornih organa  u današnje vreme. Veliki broj ljudi bar nekad u životu imao je problema sa sinusima.

Zapaljenje sinusa može biti bezazleno i proći brzo bez ozbiljnijih tegoba, ali neretko ovakvo stanje postane hronično pa je dovoljno da osoba kratko vreme bude izložena vetru i na hladnom vazduhu pa da curenje iz nosa, glavobolje, temperatura i drugi simptomi upale sinusa počnu ubrzo da se ispoljavaju.

U zavisnosti od stepena jačine upale sinusa lekar će odrediti i terapiju koja može uključivati sprejeve za nos, inhalaciju nosnih šupljina i slično, ali i upotrebu antibiotika oralnim ili intravenskim putem odnosno inekcije u slučaju da je upala jaka i ugrožava znatno više zdravlje i organizam obolelog.

Šta je upala sinusa, koji su uzroci njenog nastanka i simptomi?

Sinusi su paranazalne šupljine koje se nalaze u kostima prednjeg dela glave odnosno lica i obavijene su slojem sluzokože koja luči sekret odnosno sluz. Postoje ukupno četiri para sinusa koji su sa nosem povezani uskim šupljinama kroz koje se luči sekret iz sinusa i ulazi vazduh.

To su maksilarni sinusi, čije je zapaljenje tzv. rinosinusitis najučeastaliji i ovaj par nalazi se u gornjem delu vilice tačnije postavljen je u predelu između zuba i očiju.

Etmoidni sinusi postavljeni su pored nosnih šupljina, frontalni ili čeoni sinusi se nalaze u predelu čeone kosti između kraja nosne kosti i arkada (obrva) i na kraju postoje i sfenoidni sinusi koji su postavljeni dublje u glavi ispod očiju.

Do upale sinusa odnosno sinusitisa dolazi usled opstrukcije odnosno suženja ili potpunog začepljenja ovih paranazalnih šupljina što može biti posledica pojačanog lučenja gustog sekreta koji blokira pomenute prolaze ili oticanja sluzokože koja oblaže sinuse.

Sluzokoža sinusa otiče zbog nastanka bakterijskih ili virusnih infekcija koje najčešće izazivaju bakterije Streptoccocus pneumonia odnosno pneumokok, zatim Moraxella catarhalis Hemophilus influenza, a ponekad to mogu biti i neke vrste anaerbonih bakterija.

Simptomi sinusitisa su glavobolje, bol i to najčešče u predelu slepoočnica, potom bol u predelu lica uglavnom u predelu čeone kosti i oko nosa, bol u predelu vilične kosti i zuba, temperatura, pojačana sekrecija iz nosa, slivanje sluzi u grlo, kašalj, neprijatan miris i ukus u ustima, oslabljeno čulo mirisa, premor, malaksalost, oslabljena koncentracija.

Ukoliko imate bilo koje od navedenih simptoma obavezno posetite lekara i ne praktikujte kućno lečenje jer upala sinusa nije naivna stvar i može da se zakomplikuje ako se ne leči adekvatno i na vreme.

Na osnovu pregleda i kliničke slike, koja po potrebi uključuje rentgen ili ultrazvučne snimke sinusa, lekar će utvrditi o kakvom zapaljenju je reč i odrediće vam odgovarajuću terapiju koja kod akutne upale sinusa uglavnom traje oko 10 dana do dve nedelje dok se hronična upala leči od tri nedelje do mesec dana najčešće.

Šta je dobro koristiti za sinuse?

Pored prepisane terapije medikamentima protiv upale sinusa lečenje ovog oboljenja se može znatno ubrzati i pospešiti i raznim prirodnim putem i preparatima, a najpoznatiji načini kućnog lečenja zapaljenja sinusa su inhaliranje nosnih šupljina, stavljanje obloga kao i mnogi drugi.

Inhaliranje sinusa lekovitim travama

Jedan od najstarijih proverenih prirodnih lekova je inhaliranje nosnih šupljina i sinusnih kanala istovremeno uz pomoć pare iz ključale vode i lekovitih trava kao što su žalfija, nana, bosiljak, kamilica. Pored trava možete staviti i nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa, origana ili nekih drugih na bazi mente i biljaka koje efikasno suzbijaju simptome upale.

Inhaliranje podrazumeva da u odgovarajući sud  sa proključalom vodom stavite određenu količinu lekovitih trava, a potom stavite lice iznad tog suda i pokrijete glavu sa peškirom kako biste uspeli duboko da udišete paru koja u sebi sadrži lekovite sastojke.

Čajna mešavina za inhaliranje

Vrlo delotvorna za inhalaciju sinusa je čajna mešavina čajeva od nane, kamilice i žalfije koju ćete napraviti tako što ćete u litar ključale vode staviti po dve supene kašike ovih trava ili po tri kesice ukoliko ove biljke nemate iseckane i osušene. Postupak inhalacije je isti bez obzira koji sastojci se koriste pa su širi sud kao i peškir koji ćete staviti preko glave njegov neizostavni deo.

Prilikom inhalacije približite se dovoljno kako biste što bolje i dublje udahnuli paru, ali ne previše da ne biste ispekli kožu. Inhaliraćete se tako što ćete paru udisati duboko na nos i izdisati na usta u trajanju od desetak minuta.

Ren i kurkuma za inhaliranje sinusa

Drugi stari i provereni prirodni lek za inhalaciju je ren. U litar prokuvane vode izrendajte oko 50 grama svežeg, očišćenog i opranog rena, a postupak je isti kao i kod inhalacije čajevima. Ren je ljut i može vam trenutno nadražiti disajne kanale i sluzokožu, ali su zato rezultati brzo vidljivi pa nemojte odustajati jer ćete već nakon tri dana osetiti značajno poboljšanje.

Drugi način za inhaliranje renom je da narendate njegov koren i prelijete ga sa oko 300 ml vinskog sirćeta i ostavite ovu smesu da odstoji u staklenoj flaši od pola litre deset dana na sobnoj temperaturi pri čemu ćete je povremeno promućkati. Nakon toga ćete se pet dana uzastopno nekoliko puta dnevno inhalirati pet minuta tako što ćete udisati mirise preko otvora flaše.

Pored rena vrlo efikasna za inhalaciju je takođe ljutkasta začinska biljka kurkuma čiji čuveni sastojak kurkumin čini disajne puteve prohodnim i greje sinusne kanale čime suzbija njihovu upalu. Možete narendati malo sveže kurkume u litar vode, a ako nemate svežu biljku možete staviti i začin kurkume u prahu.

Kapi od belog luka

Beli luk našao je primenu i za lečenje upale sinusa. Od ove biljke vrlo lako se prave kapi tako što se jedan veći ćešanj belog luka izgnječi i prelije sa četiri kašičice vode, a potom se rastvor procedi kroz cediljku pa se dobijena tečnost sipa u bočicu sa pipetom i ukapava se po nekoliko kapi dva do tri puta dnevno.

Rastvor vode i soli

Jednu izvišnu kašičicu obične ili po mogućstvu morske nerafinisane soli i prstohvat sode bikarbone rastvorite u 500 ml vode. Dobijenu tečnost sipajte u bočicu sa pipetom i ukapajte prvo u jednu nozdrvu dve do tri kapi dok drugu držite zatvorenu i potom obrnuto, a potom izudvajte nos. Na ovaj način pročistićete disajne kanale i ublažiti simptome upale sinusa.

Toplo-hladne obloge

U jednu posudu sipajte toplu, a u drugu hladnu vodu. Potom uzmite čistu krpu i potopite je u toplu vodu, stavite je na nos i držite je dva minuta. Nakon toga drugu krpu umočite u hladnu vodu pa je držite na nosu pola minuta.

Ovaj postupak ponavljajte nekoliko puta zaredom kako biste smanjili bol i zapaljenje.

Sponzorisano:

Loading...