Šta je hemoglobin u urinu i krvi

Krv se sastoji od mnoštva različitih elemenata, od čije koncentracije i količine zavisi njen kvalitet i opšte zdravstveno stanje. Veoma je važno da svi sastojci krvi budu u ravnoteži, pa se zato preporučuje da redovno kontrolišete krvnu sliku ali i urin, jer postoji mogućnost da se hemoglobin pojavi i u urinu, a to nije dobar znak. Redovnim kontrolama moći ćete da sprečite pojavu raznih oboljenja i da zaštitite svoj organizam.

U nastavku možete saznati nešto više o hemoglobinu i njegovoj funkciji u krvi, ali i šta znači kada se ovaj element pojavi u urinu. Takođe, pokazaćemo vam kako pravilno da tretirate ovaj poremećaj, ako do njega dođe.

hemoglobin u urinu i krvi

Hemoglobin u krvi

Hemoglobin je jedan od najvažnijih sastojaka krvi i sastavni je deo crvenih krvnih zrnaca, odnosno eritrocita. Hemoglobin je metaloprotein, pa ga u organizam unosimo putem namirnica koje su bogate gvožđem. U te namirnice spadaju morski plodovi, džigerica, kakao, sušene kajsije, sočivo, sušeni paradajz, susamovo i suncokretovo seme itd. Hemoglobin u krvi ima funkciju da vezuje i prenosi kiseonik od pluća do ostalih organa, među kojima su i vitalni organi, odnosno mozak i srce.

Takođe, hemoglobin pomaže da se uspostavi pravilna razmena gasova u organizmu i da se iz organizma izbaci ugljendioksid. Ovaj proces pravilne razmene gasova uz pomoć hemoglobina je neophodan za sveopšte zdravlje organizma. Međutim, ukoliko se hemoglobin pojavi u mokraći, to ukazuje da postoje neki poremećaji u organizmu i potrebno je što pre početi sa lečenjem.

Hemoglobin u urinu

Dakle, nekada je moguće da se u urinu odnosno mokraći pojavi hemoglobin, odnosno velike količine hemoglobina. Smatra se da to toga dolazi usled raspadanja eritrocita, a ovaj poremećaj se u urinu najčešće uočava posle spavanja. Taj zdravstveni poremećaj naziva se hemoglobinurija i retko se javlja. Ovu pojavu treba razlikovati od hematurije, koja podrazumeva pojavu krvi u mokraći usled nekog oboljenja urinarnog trakta.

Hemoglobinurija najčešće nastaje kao posledica raznih infekcija, stresa, zamaranja ili operacija. Karakteristični simptomi za ovu vrstu poremećaja su tamna boja urina odmah nakon buđenja, glavobolja, bolovi u stomaku i u grudima, otežano disanje, malaksalost, brzo zamaranje i anemija. Takođe, hemoglobinurija dovodi i do uvećanja slezine i jetre, do tromboze vena i krvnih sudova, kao i do impotencije kod muškaraca.

Lečenje

Ukoliko se hemoglobin pojavi u mokraći u većini slučajeva je neophodno bolničko lečenje, da ne bi došlo do još većih komplikacija. Ako se ne leči na vreme, ovo oboljenje može da pređe u limfoblastnu leukemiju i ishod je tada fatalan. Takođe, do smrti pacijenta mogu da dovedu i duboka venska tromboza i anemija ukoliko se ne leče. U retkim slučajevima može doći do spontanog lečenja ove bolesti. Ipak, dobra je vest da se hemoglobin u krvi pojavljuje dosta retko.

Za lečenje ove bolesti lekari uglavnom prepisuju razne preparate koji sadrže gvožđe, a preporučuje se i ishrana bogata ovim mineralom. U nekim slučajevima se primenjuje i transfuzija eritrocita. Da ne bi došlo do raspadanja eritrocita, često je potrebno u terapiju uključiti i kortikosteroide. U slučaju tromboze neophodno je koristiti antikoagulanse, a nekada je neophodna i transplantacija koštane srži.

Sponzorisano:

Loading...