Šta jesti nakon povraćanja

Period nakon povraćanja, bilo da je povraćanje bilo izazvano usled trovanja hranom, usled prisustva viroze želuca ili usled bilo kog trećeg faktora, zahteva poseban režim ishrane.

Tada, zidovi želuca su osetljivi, a proces varenja poremećen i svaka namirnica koja dodatno otežava varenje i koja zahteva da proces varenja traje, kao i namirnica koja izaziva pojačano lučenje želudačne kiseline, može uticati na to da povraćanje duže traje ili da se navraća.

Uz to, neadekvatna ishrana nakon povraćanja, može i dodatno da oslabi i iscrpi vaš organizam i samim tim pogorša vaše zdravstveno stanje.

sta jesti nakon povracanja

Šta treba jesti nakon povraćanja?

Kako bi ste nakon povraćanja napravili pravi izbor kada su namirnice u pitanju, poslušajte nekoliko naših saveta.

Pre svega, jedite blage namirnice, kao što su: tostiran ili prepečen hleb, sve vrte suvog ili digestivnog keksa, banane, bareni pirinač i supa iz kesice.

Ovakve namirnice, smiruju želudac tako što neutrališu i otklanjaju višak želudačne kiseline, ne izazivaju napor želuca u procesu varenja, ne iritiraju zidove želuca i samim tim potpuno zaustavljaju ili bar smiruju povraćanje.

Ono što je važno znati kada je u pitanju ishrana nakon povraćanja, jeste da pažnju osim na sam izbor namirnica treba usmeriti i na njihovu količinu.

Obzirom da je želudac nakon povraćanja umoran, nikako ga nemojte opterećivati velikom količinom hrane, već jedite umereno i u više ponavljanja po manje količine hrane.

Na taj način, želudac će postići da obavlja varenje bez posledica, odnosno ponovnog povraćanja i vratiće se brzo u normalan režim rada.

Šta treba piti nakon povraćanja?

I kada je u pitanju izbor pića nakon povraćanja, slučaj je isti. Pijte isključivo blage napitke, najbolje je umereno tople čajeve i vodu.

Kada je u pitanju konkretno izbor čajeva, čaj od kamilice se pokazao kao jedan od najboljih izbora u periodu neposredno nakon povraćanja. Ovaj čaj umiruje želudac i doprinosi bržem prestanku povraćanja.

Najbolje je ako čaj pijete umerenom brzinom i dok je njegova temperatura još uvek umereno topla. Na svakih nekoliko minuta, uzimajte po jedan do dva gutljaja čaja. Na taj način, u kontinuitetu ćete uticati na to da se vaš želudac smiruje.

To isto se odnosi i na vodu. Dakle, dok pijete vodu, nemojte je piti odjednom u velikoj količini, već po manje u retkom ponavljajućem ritmu. Konkretno po dva do tri gutljaja na minut vremena.

Voda je nakon povraćanja izuzetno bitna jer sprečava pojavu dehidracije, koja u ovom stanju može nastupiti veoma lako, ali ipak, ukoliko popijete veću količinu tečnosti odjednom, može se dogoditi da to izazove ponovno povraćanje. Zato, poslušajte naš savet i pijte vodu oprezno.

Šta nikako ne smete jesti nakon povraćanja?

Nakon povraćanja nikako ne smete jesti masne i začinjene namirnice, meso i mesne prerađevine, sveže voće (osim banane), niti povrće i bilo šta što je intezivnog ukusa i mirisa.

Šta nikako ne smete piti nakon povraćanja?

Nikako nakon povraćanja ne smete piti sokove od bilo kog sveže ceđenog voća, industrijski proizvedene sokove, alkoholna pića, šumeće suplemente.

Sponzorisano:

Loading...