Steznik za stomak za mršavljenje i posle porodjaja – upotreba, iskustva i cena

Sigurno ste čuli za izreku “ako zvuči previše dobro da bi bilo istinito, obično i jeste”. Ova izreka bi svakako mogla da se prilepi na takozvani steznik za stomak koji se nosi oko struka da bi se istopilo salo.

Nažalost, ako ga nosite oko bilo koje druge površine tela, neće vam pomoći da smršate.

Steznik za stomak je u osnovi elastični pojas. Pre vašeg treninga ga privezujete oko struka da biste se preznojavali u tom predelu.

Toplota povećava telesnu temperaturu, što dovodi do boljih rezultata mršavljenja, kako kažu proizvođači ovih pojaseva. Napravljeni su od različitih materijala, ali je to najčešće sintetička guma ili neopren.

Težina vode

Svaka razlika koju nakon nekog vremena primetite će biti rezultat gubitka viška vode, tj. tečnosti. Steznik zadržava toplotu tela. Povećanje temperature ne čini ništa što bi podstaklo sagorevanje kalorija ili masti.

Umesto toga, vi se samo znojite više, što uzrokuje gubitak tečnosti. Kada popijete nešto posle treninga, vaga će verovatno pokazati vašu prvobitnu težinu.

Kompresija

Nakon nošenja steznika za mršavljenje, možete primetiti da ste izgubili oko 2,5 cm u obimu, što daje iluziju gubitka težine. Kompresija steznika može ponekad obezbediti da smršate u struku, ali to je samo privremeno.

S vremena na vreme, telo se vraća u svoj normalni oblik i veličinu. Vi u stvari ne gubite u obimu zaista, samo gubite višak vode koja se nakupila. Da biste zaista smršali, potrebno je da izgubite težinu, koju steznik za mršavljenje ne može pružiti.

Gubitak težine

Kada je u pitanju gubitak težine, ne postoji drugi način do promene načina ishrane i vežbanja. Smanjen unos kalorija i povećanje fizičke aktivnosti je najbolji način za smanjenje masnoća nakupljenih oko stomaka.

Dok gubite težinu, uključite abdominalne vežbe kako biste pomogli da učvrstite i zategnete stomačne mišiće. Potrebno je umanjiti unos kalorija za 3.500 jedinica, kako biste izgubili pola kilograma masnoća.

Pojas za mršavljenje

Pojasevi za mršavljenje, koji se nose oko struka, reklamiraju se kao odlični pomagači u uklanjanju masnoća na stomaku. Neki proizvođači ovih pojaseva za mršavljenje tvrde da njihovi proizvodi mogu povećati temperaturu vašeg stomaka, čime povećavaju brzinu sagorevanja masti.

Drugi jednostavno tvrde da možete smanjiti težinu vode kroz povećano znojenje. Realnost je u tome što ovi proizvodi ne pomažu u topljenju masti i gubitku kilograma.

Realnost

Prema nekim studijama, pojasevi za mršavljenje povećavaju temperaturu vašeg stomaka. Ali to ne povećava sagorevanje masti, već samo povećava količinu znoja. Izgubljena težina vode će se vratiti čim se rehidrirate.

Istraživači kažu da oni koji nose ove pojaseve dok vežbaju zapravo ne smanjuju kalorije, jer ovi pojasevi pridržavaju stomak i sprečavaju mišiće stomačnog dela da se uključe u redovan proces vežbanja.

Opasnosti

Ako neefikasnost pojasa za mršavljenje nije dovoljna da vas spreči da ga koristite, njihova potencijalna opasnost bi trebalo da bude. Naime, steznik za mršavljenje može uzrokovati dehidrataciju, pa čak i toplotni udar. Ako stalno, u kontinuitetu, gubite tečnost, to može dovesti do slabosti, vrtoglavice, mentalne konfuzije, pa čak i kome i smrti.

Ekstra masne naslage na stomaku mogu vas naterati da se osećate manje samopouzdanim, naročito kada je u pitanju nošenje tesne odeće ili kupaćih kostima. Nošenje steznika za mršavljenje može biti rešenje za tvrdoglave naslage na stomaku, ali rezultati su samo privremeni.

Steznici za mršavljenje su obloge od neoprena, dizajnirane tako da vam pomognu da smanjite obim vašeg struka kroz kompresiju vaših masnih ćelija. Nošenje steznika za mršavljenje tokom vežbanja, može vam pomoći da smanjite centimentre u obimu struka, ali će se vaše masne ćelije vratiti u normalu kada se dekompresujete.

Znojenje

Noseći steznik za mršavljenje ispod vaše odeće, dok radite, vežbate, pomaže da pojačate znojenje, pa u isto vreme da izgubite težinu koja potiče od viška tečnosti. Ako obmotate steznik za stomak dok radite kardiovaskularne vežbe, to će pomoći da podignete unutrašnju temperaturu tela, stvarajući više znoja dok vaše telo pokušava da se ohladi. Ali, dok ovo radite, vrlo je važno da ostanete hidrirani da bi telo normalno funkcionisalo i da bi telesne funkcije tekle onako kako treba.

Kada je stegnut oko struka, steznik će izvršiti kompresiju na vašim masnim ćelijama. Čak iako ste tek na početku procesa mršavljenja, steznik će učiniti da izgledate tanje. Međutim, kada se dekompresujete, vaše ćelije će se postepeno vratiti u njihovu normalnu veličinu i oblik.

Ako niste u formi i imate slabe trbušne mišiće, stavljanje steznika za stomak će učvrstiti vaš stomak, ispraviti kičmu i popraviti vaše celokupno držanje. Međutim, nošenje steznika može onemogućiti korišćenje abdominalnih i posturalnih mišića i može vremenom doprineti većoj slabosti mišića i pogoršanju držanja tela.

Kvalitetan steznik za stomak za mršavljenje se može nabaviti po ceni od 2.500 dinara.

Steznik za stomak posle porođaja

Jedan od najvećih problema sa kojima se mame posle porođaja suočavaju jeste da i dalje izgledaju kao da su trudne. Kada se porodica i prijatelji šale (uglavnom dobronamerno) i pitaju “ima li još jedna beba unutra?”, smejete se i vi, ali ako postoji jedna stvar koju želite, pored zdrave i srećne bebe, to je da imate ponovo ravan stomak.

I onda svi, prijateljice, drugarice, tetke, strine, pa i vaš lekar, pričaju o pojasu za stomak koji može smanjiti naslage. Iako nauka ne podržava ove tvrdnje, ipak, vezivanje steznika i pojaseva oko stomaka je vrlo popularno, a praksu ohrabruju mnoge kulture.

Šta znači “vezivanje” stomaka nakon porođaja?

Porodiljama se u nekim kulturama govori da “vezuju” svoj stomak pomoću pojasa, korseta, steznika. Kada ste trudni, vaše telo, naročito zona stomaka, šire se i rastežu toliko koliko se uterus i abdominalni zidovi rastegnu da bi se prilagodili bebi koja raste.

Salo se takođe akumulira u ovoj regiji. Kada se beba rodi, stomačni mišići ne kontrahuju odmah, niti se salo topi, pa majka izgleda kao da je u sedmom mesecu trudnoće.

Šta je steznik za porodilje?

Steznik za porodilje se koristi za vezivanje stomaka tako čvrsto da pruža podršku abdominalnim organima i mišićima. On pomaže organima koji su olabavljeni da se vrate na svoje mesto. Pojas za porodilje ili steznik dolazi u različitim oblicima i tipovima, a razlikuje se i po ceni.

Kada porodilja može početi da stavlja steznik?

Najbolje je da se konsultuje sa svojim lekarom jer će on najbolje znati njeno zdravstveno stanje i kako je protekao porođaj. Ako je porođaj bio normalan, steznik se može staviti čak i nekoliko sati nakon porođaja.

Ako je porođaj bio carskim rezom, onda porodilja mora sačekati nekoliko nedelja (u zavisnosti od brzine zarastanja rane) pre nego što počne da stavlja steznik. Porodilje koje su imale carski rez trebalo bi da sačekaju sa bilo kojom vrstom pritiska na abdomen jer to može ometati zarastanje rane u dubljim slojevima. Neki lekari savetuju porodiljama da sačekaju najmanje jedan dan pre nego što krenu sa nošenjem steznika.

Kako steznik za stomak pomaže u smanjenju stomaka?

Interesantno je da, iako su pojasevi i steznici popularni, ne postoji baš puno dokaza o tome kako i da li zaista pomažu u smanjenju stomaka.

U nekim starim kulturama, kao što je indijska, na primer, vezivanje stomaka je praksa koju poštuju mnoge kaste. Veruje se da vezivanje stomaka nakon porođaja rezultira:

 • smanjenjem sala oko stomaka;
 • boljim držanjem;
 • zatezanjem stomačnih mišića;
 • ubrzavanjem vraćanja ravnog stomaka;
 • podrškom unutrašnjim organima uključujući i matericu;
 • smanjenjem bolova u leđima;
 • udobnošću (zahvaljujući boljem položaju);
 • bržem zarastanju i zalečenju.

Koji su faktori rizika ako se koristi steznik za stomak posle porođaja?

Ako stegnete vaš stomak uz pomoć pojasa, onda će svakako izgledati zategnutije i biće više ravan. To je jedan od razloga zašto je steznik za porodilje toliko popularan. Ipak, mnogi eksperti daju savete koji ne govore u prilog ovoj praksi jer nošenje steznika može rezultirati sledećim situacijama:

 • izazivanje prevelikog pritiska na matericu, što može izazvati krvarenje;
 • svrab i osip na stomačnoj regiji, naročito tamo gde ivica steznika potone u kožu;
 • neudobnost i bol, pošto mnoge žene koriste steznik veći deo dana u nastojanju da istope što više sala;
 • komplikacije nakon carskog reza kao na primer unutrašnje rane, traju šest do osam nedelja; toliko je potrebno da se potpuno izleče i zarastu;
 • neprijatnost ako živite u toploj i vlažnoj klimi;
 • hernija zbog prevelikog pritiska na stomak.

Zagovornici protiv upotrebe steznika tvrde da jačanje i zatezanje abdominalnog zida zavisi od mišića i vlaknastih tkiva u zidu, a ne od spoljašnjeg pritiska koji pojas pruža.

Da li su steznici za stomak koji se stavljaju posle porođaja udobni?

Ne baš. Ponekad mogu biti i neugodni i neprijatni, pa čak i bolni. Porodilje koje su ga nosile kažu da se slažu sa rezultatima, ali isto tako kažu da su morale da se navikavaju i obučavaju da bi ga svakodnevno nosile. Pored toga, koža na stomaku može postati iritirana i nadražena, a to može izazvati svrab.

Iskustva sa nošenjem steznika za porodilje su raznovrsna, evo nekih:

“Posle svoje prve trudnoće nosila sam steznik vrlo kratko, jer sam bila mlađa i nisam imala baš nekih problema sa vraćanjem kilaže. Posle drugog porođaja, moj stomak je veći, pa sam pitala svoju doktorku da li da počnem da nosim steznik. Naravno, ona je protiv toga i rekla mi je da steznik samo može da pojača “efekat balona”. Zato sam se odlučila da vežbam, budem aktivna i da prilagodim svoju ishranu.” (Aleksandra, Beograd)

“Ja nosim steznik zato što se sa njim osećam bolje, a ne zato što hoću da vratim stomak”. (Kristina, Bor)

“Meni je steznik omiljeni deo garderobe! Obavezno ga preporučujem svim svojim drugaricama.” (Marina, Niš)

Cena i ponuda steznika za porodilje

Kod nas se može pronaći Farlin postporođajni steznik koji je podesiv i udoban i propušta vazduh (ima ga u više veličina). Cena mu se kreće od 2.000 dinara do 2.550 dinara.

Carriwell posleporođajni steznik podupire donji deo leđa, poboljšava položaj tela i držanje, a napravljen je od organskog pamuka. Ima ga u S i M veličini, a cena mi je 3.000 dinara.

Dodatni info: Ukoliko steznik ne pomogne i ne da željene rezultate za mršavljenje, možete razmisliti i o tretmanima estetske hirurgije kao što je liposukcija.

Sponzorisano:

Loading...