Test intolerancije na hranu

Da li vam se nekada dogodilo da iz naizgled neobjašnjivih razloga i bez opisivog povoda dok se fizički odmarate i nalazite se u savršenoj psihičkoj ravnoteži, počnete da osećate uznemirenost organizma, glavobolju, gubitak energije ili simptome kao što su gušenje, bolovi u različitim delovima tela i slično?

Ako je vaš odgovor potvrdan i ako vam se razlozi za pojavu takvih simptoma čine nejasnim jer sebe smatrate savršeno zdravom osobom, ne brinite jer mogućnost da ste upravu ostaje nepromenjena.

Razlog za pojavu pomenutih simptoma, može se kriti u vašoj netoleranciji na određenu vrstu hrane, odnosno vrstu namirnice.

alergije na hranu

Šta je zapravo intolerancija na hranu i kako je prepoznati?

Intolerancija na hranu, najjednostavnije rečeno predstavlja nekompatibilnost vašeg organizma sa određenom vrstom hrane. Usled te nekompatibilnosti, nakon konzumiranja određene namirnice ili grupe namirnica, dolazi do reakcije organizma, koja se javlja i manifestuje kroz simptome od kojih smo mnoge već naveli.

Osim kroz navedene, intolerancija na hranu se ispoljava i kroz druge simptome, kao što su: opšta slabost organizma, pojava osipa po koži, poremećaj varenja, dijareja, intezivan i učestao svrab i slično.

Iz navedenih podataka, lako se može zaključiti da je intolerancija na hranu, zapravo alergija na hranu. Ipak, taj zaključak nije u potpunosti tačan. Ono što razlikuje intoleranciju od uobičajene alergije na hranu, jeste intezitet i brzina ispoljavanja reakcije.

Konkretno, kada je reč o alergiji, ona nastaje neposredno nakon konzumiranja određene namirnice i ispoljava se burno. Kada je reč o intoleranciji, stvari su nešto drugačije, odnosno reakcije su odložene i blaže i mogu se ispoljiti i tek nakon tri dana od trenutka konzumiranja određene namirnice.

Upravo ta činjenica, predstavlja problem zbog koga nekada nećete ni biti svesni da ste zapravo intolerantni na određenu namirnicu i da je upravo ta namirnica “krivac” i uzročnik tome da se osećate loše, da vas boli glava, da se gušite ili osećate bilo šta od simptoma intolerancije.

Samim tim, iz razloga što niste svesni svoje intolerancije na određenu namirnicu, vi tu namirnicu nećete ni prestati da konzumirate, a to će lančano i neprekidno uzrokovati kontinuirano ponavljanje istih simptoma, koji će vremenom možda postati intezivniji i komplikovaniji ili se javljati udruženo sa drugim simptomima.

Kako i gde se radi test intolerancije na hranu?

Kako bi vam na vreme bilo jasno na koje namirnice i koju hranu ste tolerantni, a na koju intolerantni i kako bi ste sebe poštedeli neprijtnih reakcija organizma, preporučljivo je da uradite test intolerancije na hranu.

Ovaj test, obavlja se uz pomoć specijalne metode ispitivanja krvi u brojnim dobro opremljenim medicinskim laboratorijama širom zemlje.

Konkretno, ovaj test, obavlja se na osnovu utvrđivanja vibracionog sklada između vašeg organizma i namirnice. To znači, da se realizacijom posebnog procesa ispitivanja uz pomoć specijalnog aparata, mere i prate načini vibracija sadržaja vaše krvi i načini vibracija sadržaja brojnih namirnica.

Na način na koji vibrira vaša krv, zapravo vibrira i čitavo vaše telo, odnosno vaš organizam. Što je vibracioni sklad između vibracija vašeg organizma i vibracija hrane veći, to je i vaša tolerancija na tu vrstu hrane veća. Što je vibracioni sklad manji, to je veća vaša intolerancija.

Na osnovu rezultata ovog testa, može se precizno i detaljno ustanoviti koje namirnice smete i koje je čak poželjno da jedete, a koje je potrebno da izbegavate ili potpuno eliminišete iz svog jelovnika.

U zavisnosti od vaše želje i mogućnosti laboratorije u kojoj radite test intolerancije na hranu, ovaj test može odrediti toleranciju ili intoleranciju na i do nekoliko stotina različitih vrsta namirnica.

Namirnice na koje ste intolerantni, potrebno je da izbacite iz svog jelovnika, a na tome će vam čitav vaš organizam biti zahvalan.

Osećaćete se mnogo bolje i celokupno vaše zdravlje biće stabilnije. Samim tim, vaše ćelije će funkcionisati pravilnije i smanjiće se rizik od nastanka različitih vrsta oboljenja. Na ovaj način, usporićete čak i starenje i kvalitet vašeg života, popeće se na znatno viši nivo.

Ukoliko vam vršenje testa intolerancije na hranu, ipak nije dostupno, bilo zbog cene (koja u slučajevima detaljnog testiranja nije tako niska i kreće se i do nekoliko stotina evra), ili iz nekog drugog razloga, svojevrstan vid testiranja možete obaviti verovali ili ne čak i sami.

Za tako nešto, neće vam biti potrebna nikakva oprema, niti stručnost u oblasti medicine, već samo odvojeno vreme i visok stepen koncentracije.

Kako da test intolerancije na hranu obavite sami?

Sve što je potrebno, jeste da temeljno i detaljno pratite i planirate svoj jelovnik. Pritom, obratite posebnu pažnju na “visokorizične” vrste namirnica, odnosno na namirnice na koje vrlo verovatno možete biti intolerantni. Takve namirnice su najčešće jaja, mleko i mlečni proizvodi, ali i gotovo sve vrste mesa, kao i industrijski prerađene namirnice, ali i prirodno povrće i voće.

Kada odaberete namirnicu na koju želite da testirate svoju intoleranciju, konzumirajte je i onda tri dana od trenutka konzumiranja pratite reakcije svog organizma. Ukoliko se reakcije u tom periodu pojave, jasno će vam biti da se radi o intoleranciji, ukoliko reakcije izostanu, znači da tu vrstu namirnice možete bezbedno i koliko god želite često da nastavite da konzumirate.

Pritom, kada sami izvodite ovaj test, nemojte nikada istovremeno testirati svoje reakcije na više različitih sumnjivih namirnica, jer tada nećete znati koja od njih zapravo uzrokuje probleme.

Sponzorisano:

Loading...