Tuširanje hladnom vodom posle treninga – dobro za zdravlje ili ne

Oporavak mišića nakon treninga je od suštinske važnosti, pa se u tu svrhu koriste razni suplementi, specifičan režim ishrane itd. Jedan od načina da se mišići oporave nakon napornog treninga je i tuširanje hladnom vodom. Još od davnina je poznata terapija hladnom vodom, odnosno krioterapija, koja omogućava brži protok krvi i regeneriše ceo organizam. Tuširanje hladnom vodom verovatno ne zvuči privlačno, ali postoje brojne zdravstvene prednosti ovakvog tuširanja. Nešto više o tuširanju hladnom vodom nakon treninga i o uticaju koje ono ima na zdravlje možete saznati u nastavku teksta.

Naime, za vreme treninga u mišićima se stvaraju mlečna kiselina i druge materije, koje je nakon treninga potrebno eliminisati iz organizma ili ih transformisati u drugi oblik. Da bi došlo do tog procesa važno je da te materije dođu do bubrega i jetre. Međutim, dešava se da krv u kojoj se nalaze te materije ostane duže vremena u perifernim delovima tela, što usporava oporavak organizma.

Tuširanje hladnom vodom posle treninga

Naime, ta krv ostaje predugo u potkožnom tkivu oko mišića, ali i u samom mišiću, a potrebno je da što pre dođe do centralnog krvotoka i do svih većih organa. Jedino tako će početi proces eliminacije mlečnih kiselina i ostalih otpadnih materija.

Upravo iz tog razloga se preporučuje tuširanje hladnom, gotovo ledenom vodom, nakon treninga. Hladna voda naglo skuplja krvne sudove i iz perifernih delova organizma ih potiskuje u veće krvne sudove. Šok u organizmu koji izaziva hladna voda je odličan za oporavak mišića, ali i za čišćenje celog organizma. Tuširanje hladnom vodom smanjuje otoke i propadanje tkiva, sprečava upale i pomaže u izbacivanju metaboličkih derivata iz mišića.

Osim toga, hladna voda nas osvežava, povećava našu psihološku snagu i popravlja raspoloženje. Tuširanje hladnom vodom će za vrlo kratko vreme oporaviti vaš organizam, ali i nervni sistem. Tuširanje hladnom vodom pozitivno utiče i na koncentraciju i poboljšava sve kognitivne funkcije. Naime, povećava se protok krvi ka svim većim organima, pa tako i prema mozgu, što dovodi do njegovog boljeg funkcionisanja. Hladna voda pri tuširanju je dobra i za osobe koje pate od depresije i od naglih promena raspoloženja, a istraživanja su pokazala da svakodnevno tuširanje hladnom vodom ublažava simptome raznih psihičkih poremećaja.

Profesionalni sportisti se svakodnevno tuširaju hladnom vodom, jer su svesni svih blagodeti koje to tuširanje donosi. Naime, osim što su im mišići oporavljeni posle iscrpljujućih treninga, vremenom se takođe poboljšava i sveopšta kondicija organizma. Mišići postaju otporniji i spremni da podnesu velike fizičke napore.

Što se samog procesa tuširanja tiče, bitno je da prvo pokvasite noge i ruke, jer su ti delovi tela najotporniji na hladnoću zato što je na njima koža deblja. Zatim, postepeno pokvasite i ostale delove tela. Tuširanje hladnom vodom treba da traje oko 2-3 minuta na početku, a kasnije kada se priviknete možete se tuširati i do 10 minuta.

Osim tuširanja hladnom vodom, možete probati i ledenu kupku. Naime, nakon treninga u kadu možete staviti kockice leda ili kese sa ledom i najpre treba potopiti samo stopala. Zatim, malo po malo celo telo treba spuštati u kadu. U početku vam sigurno neće biti lako, ali postepeno ćete uspeti da se  priviknete. Preporučuje se da na početku u ledenoj vodi boravite svega minut ili dva, a kasnije možete ostati najviše 10 minuta i nikako više od toga.

Iako vam se sada čini gotovo nemoguće da se tuširate hladnom vodom, naročito zimi, ako budete uporni, ovo će postati vaša navika u kojoj ćete uživati. Naročito ukoliko ste sportista treba da primenjujete ovu terapiju da bi vaši mišići uvek bili spremni, jaki i oporavljeni. Tuširanje hladnom vodom će za kratko vreme poboljšati vaše sveukupno fizičko i mentalno zdravlje.

Sponzorisano:

Loading...