Uvin čaj – lekovito dejstvo i kako se priprema

Ono što je vrlo specifično za uvin čaj je to da je on poznat od davnih vremena i da se još tada koristio za lečenje upala mokraćnih kanala, zatim upalu bešike, kao i problema sa kamenom i peskom u bubregu, i još mnogih drugih bolesti i zdravstvenih poteškoća.

Uvin čaj im moćda odstrani bakteriju ešerihija koli iz mokraćnih puteva, a pored toga je sjajan i za žene jer rešava ginekološkre probleme koje može da izazove ova bakterija.

Uzimajući sve ove osobine u obzir, kao i činjenicu da je od davnina poznat i popularan, onda ne treba da čudi podatak da ovaj čaj preporučuju i mnogi doktori, a i vrlo lako se može naći u bolje opremljenim prodavnicama zdravih proizvoda ili u apotekama.

uvin caj lekovito dejstvo i priprema

Šta je bitno da znate vezano za ovaj čaj?

Najbolji efekat sa uvinim čajem ćete postići ako ga kuvate u formi lista. Ova biljka ima mnogo jači efekat iz celog lista nego ako se suši i usitnjava.

Uvin čaj pored toga zahteva bazno odnosno alkalnu sredinu organizma da bi dao najbolje rezultate. Da bi ste stvorili baznu sredinu ukoliko je već nemate, često će biti potrebno da izbacite skoro sve vrste mesa i mesnih preradjevina kao i razne slatkiše i grickalice.

Ono što je bitno da znate još kod toga je da vam limunov sok može pomoći da stvorite alkalnu sredinu, dok soda bikarbona može pomoći prilikom formiranja bazne sredine pa imajte to u vidu ukoliko imate sličnih problema.

Stručnjaci preporučuju da dok pijete uvin čaj, ujutru popijte sok od jedne polovine limuna, koji možete razblažiti sa 2dl vode. Bitno je da u ovakav sok ne dodajete nikakav šećer ili bilo koje druge zasladjivače. Pored toga, preporučuje se da oko 30min pre nego što planirate da pijete uvin čaj, popijete 1dl vode u koji ćete da razmutite nešto manje od polovine supene kašike sode bikarbone.

I limunom sok i soda bikarbona pozitivno deluju na bešiku, mokraćne kanale i razbijanje kamena i peska u bubregu.

Priprema uvinog čaja:

Uvin čaj se vrlo lako priprema po sledećem principu:

Za početak Uzmitee par listova uvinog čaja ili jednu malu  kašičica čaja ako je iseckan i to prelijete sa 200ml klučale vode. Tako treba da stoji oko 30min a nakon toga to procedite i pijete.

Stručnjaci preporučuju da se ovaj čaj pije 3 puta dnevno i to maximalnih 14 dana odnosno 2 nedelje. Kada se navrši 2 nedelje, potrebno je napraviti pauzu od nekoliko nedelja.

Bitne napomene:

– Kao što je već rečeno, nemojte dodavati šećer ili bilo koji drugi zasladjivač u uvin čaj.

– Deca mladja od 12 godina, kao i trudnice i dojilje ne bi trebale da piju ovaj čaj.

– Prvi efekti uvinog čaja se obično vide nakon 2 dana pijenja.

– Posle duže upotrebe uvinog čaja, dešava se kod nekih osoba da im mokraća bude malo tamnija. Pored toga, kod nekih osoba se zna pojaviti manja osetljivost želuca.

Sponzorisano:

Loading...