Virak kapi, tinktura – upotreba, iskustva i cena

Botanička imena billjke virak glase Alchemilla vulgaris i Alchemilla mollis.

Porodično ime Alchemilla stabljike dolazi od reči “alhemija” i odnosi se na srednjovekovno alhemičarsko verovanje da kapljice koje se formiraju na listićima ove biljke mogu pretvoriti bazične metale u zlato!

Alhemičari su verovali da su ove kapi imale misterioznu i magičnu moć koja se pored transformacije običnih metala u zlato takođe može koristiti za podmlađivanje (eliksir života)!

Drugi uobičajeni nazivi za ovu biljku su: biljna rosa, plašt naše gospe (our lady’s mantle), lavlja šapa (lion’s foot), medveđa šapa (bear’s foot), devet kuka (nine hooks), Frauenmantel, pied de leonis, itd.

U našem regionu se nalazi pod imenima: virak, vrkuta, gospin plašt, zečja šapa, goveđa trava.

Stanište biljke: Alchemilla vulgaris je široko rasprostranjena u Britaniji, Irskoj i u celoj Evropi.

Biljka se može naći na stazama, travnjacima (neobrađenim površinama), na padinama planina i nasipima.

Alchemilla mollis, koja je u Engleskoj poznata pod nazivom “lady’s mantle” (gospin plašt), veoma je slična, samo malo veća. Alchemilla mollis je veoma popularna baštenska biljka.

Opis. Virak je višegodišnja biljka koja pripada porodici ruža (Rosaceae). Ona ima uspravno stablo i donje listove u obliku bubrega koji su pričvršćeni uz vitko stabalce.

Gornji listovi su slični po obliku sa donjim, a svi delovi biljke su prekriveni mekim dlačicama.

Biljka cveta od juna do septembra, a cvetovi su mali, brojni i žuto-zeleni.

Iskoristljivi delovi biljke. Svi nadzemni delovi biljke se koriste u biljnoj medicini.

Biljka se bere u toku letnjih meseci, kada je u cvetu, a zatim se suši za kasniju upotrebu u tinkturi i ekstraktima.

Alpski virak (Alchemilla alpina) može biti korišćen na isti način i za ista zdravstvena stanja kao i Alchemilla vulgaris. Neki veruju da Alchemilla alpina ima jači medicinski efekat, ali to nije još uvek naučno dokazano.

Terapeutske upotrebe i prednosti virka (Aktivni sastojsci i supstance)

Biljka je bogata taninima, salicilnom kiselinom, esencijalnim uljem, gorkim supstancama i fitosterolima. Takođe sadrži vitamin C i brojne minerale.

Virak za trudnoću i porođaj

Smatra se da mnogi sastojci biljke virak, posebno tanini i gorke supstance imaju balansirajuće i regulišuće dejstvo na ženski reproduktivni sistem.

Iako se biljka ne preporučuje za upotrebu u ranim fazama trudnoće zbog njenog stimulativnog efekta, mnogi herbalisti smatraju je odličnim lekom za žene koje su blizu porođaja.

Jedna od tradicionalnih upotreba virka je biljni čaj koji jača matericu i olakšava porođaj. Pored toga, veruje se da on pomaže u povećanju proizvodnje mleka nakon porođaja.

Biljni lek za regulisanje menstruacije

Virak se koristi za smanjivanje bolova koji su povezani sa menstruacijom. Biljka deluje adstringentno na matericu i može biti od koristi za teško, obilno i produženo menstrualno krvarenje ili krvarenje između normalnih menstrualnih perioda.

U jednoj od retkih naučnih studija koje su do sada urađene u vezi sa zdravstvenim karakteristikama virka, pokazalo se da su se smanjili i krvarenje i trajanje menstruacije kod tinejdžerki koje su patile od nepravilnog i teškog menstrualnog krvarenja.

Kada je ekstrakt virka korišćen oralno, došlo je do primetne promene nakon samo 3 do 5 dana. Takođe, virak je pokazao preventivni efekat kad se uzimao 10 do 15 dana pre menstruacije.

Upotrebljava se i lokalno kao biljna tečnost za ispiranje i može se koristiti kao umirujući tretman za različite ženske ginekološke poremećaje, kao što su vaginalna upala i pražnjenje.

Virak za lečenje rana

Virak ili gospin plašt se smatra dobrim lekom za rane, posekotine i ogrebotine, zbog visokog sadržaja tanina. Biljka bi mogla biti od pomoći u uticanju na bol i mogla bi ubrzati proces zarastanja. Za lečenje malih povreda kože (posekotine, ogrebotine, modrice), može se napraviti obloga od natopljenog čaja od svežeg virka, a može se naneti i ekstrakt na oštećenu površinu.

Za sporo zarastajuće ranice, izmrvljeni listovi se apliciraju direktno na ranu ili se ranica ispire jakim čajem od virka.

Gospin plašt za negu kože i digestivne bolesti

Izgleda da ova biljka dobro funkcioniše kao sastojak u kremama za kožu koje pomažu u uklanjanju osipa, ekcema, akni i ujeda insekata.

Kreme koje uključuju virak mogu biti korisne i za omekšavanje suve i grube kože.

Kao vodica za ispiranje, virak se može koristiti kao lek protiv krvarenja desni, plikova u ustima, afta i bolova u grlu.

Adstringentni efekat biljke može biti koristan u lečenju poremećaja creva, kao što su krvave stolice i dijareja.

Druge upotrebe

Gospin plašt se takođe može koristiti kao biljka za prirodno bojenje jer daje svetložutu boju.

Listovi se mogu jesti i koristiti kao dodatak salatama. Imaju prilično gorak ukus uzrokovan visokim sadržajem tanina u biljci.

Doziranje i administracija

Kao biljni čaj: dodajte dve kašičice osušene biljke u 2-3 dl vode koja je provrela i pustite da ključa još 10-15 minuta. Obično se preporučuje tri šolje dnevno ako se pije kao biljni lek.

Da biste napravili jači čaj, biljka se može kuvati nekoliko minuta kako bi se oslobodilo što više tanina.

Kao tinktura: uobičajena preporučena doza je 1-2 ml tri puta dnevno.

Kod komercijalno napravljenih tinktura, uvek treba pratiti uputstva proizvođača.

Kapi virka/tinktura

U najširoj upotrebi su kapi ili tinktura ove biljke. Ovaj proizvod se pravi od ekstrakta biljke (njenog nadzemnog dela) i alkohola. Tinktura je veoma efikasna, pa je preporučuju i konvencionalni medicinski radnici, a ne samo zagovornici narodne medicine.

Jedan od najcenjenijih instituta koji se bavi proučavanjem, proizvodnjom i prodajom biljnih lekova na našim prostorima je Institut “Dr Josif Pančić”. U njihovoj ponudi se mogu naći kapi virka u bočici od 50 ml po ceni od 341,00 din.

Ove biljne kapi spadaju u kategoriju tinktura (Tinctura Alchemillae). Sastav ovog proizvoda podrazumeva etanol-vodeni ekstrakt nadzemnog dela biljke virak, tj. Alchemillae herba. U tinkturi se nalaze flavonoidi, saponini, lecitin i tanini.

Primena tinkture se preporučuje svim ženama koje imaju problema zbog pojačanog menstrualnog krvarenja, ali i za umirivanje tegoba koje su povezane sa porođajem.

Ipak, pošto tinktura sadrži alkohol, ne može se preporučiti mlađim pacijentima (12 godina), kao ni trudnicama.

Kada je u pitanju doziranje ovih kapi, preporučuje se da se ukapa tri puta dnevno po 10-15 kapi u malo vode i da se popije pre obroka.

Kapi virka se preporučuju i za sledeća zdravstvena stanja i medicinske probleme:

 • vaginalno krvarenje koje je izazvano poremećajem u hormonskoj ravnoteži;
 • menstrualni bolovi koje prate grčevi;
 • produženo menstrualno krvarenje;
 • obilno menstrualno krvarenje;
 • amenoreja (izostajanje mesečnih ciklusa);
 • miom na materici, grliću materice i jajnicima;
 • polipi na materici, grliću materice i jajnicima;
 • ciste na jajnicima;
 • fibrom na materici ili jajnicima;
 • ženska neplodnost;
 • endometrioza materice ili jajnika;
 • upala jajnika;
 • humani papiloma virus (kondilomi);
 • pojačan vaginalni sekret.

Tinktura virka se pored upotrebe u lečenju ženskih problema koristi i za stanja povezana sa anemijom, reumatskim oboljenjima, dijabetesom, hemoroidima, dijarejom, dekubitisom, ekcemom, itd.

Pacijentkinje koje upotrebljavaju kapi virka da bi zaustavile menstrualno krvarenje koje traje duže nego što bi trebalo ili menstrualno krvarenje koje se pojavilo van reda, obično zbog hormonalnih reakcija i poremećene ravnoteže, trebalo bi da uzimaju tinkturu na svakih sat vremena i to po 30 kapi. Otprilike to bude pet puta dnevno.

Žene koje žele da zatrudne, mogle bi preventivno da uzimaju ove kapi. Suplementacija kapima gospinog plašta, nekoliko meseci pre ostanka u drugom stanju, umanjuje mogućnost spontanog pobačaja i drugih neželjenih komplikacija.

Dame koje uzimaju redovnu hormonsku terapiju smeju da uzimaju kapi virka paralelno sa propisanom terapijom, bez bojazni od komplikacija. Kapi virka sprečavaju pojavu endometrijalnih cisti, istanjivanje endometrijuma i druge neželjene efekte hormonskih terapija.

Čaj od virka

Čaj od virka je još jedan način upotrebe lekovitih svojstava ove biljke. Ovaj čaj se koristi u mnogim delovima Evrope i sveta i poznat je kao “čaj za srećnu matericu”. Najviše ga koriste osobe koje imaju bolne menstruacije.

Listovi i cveće se sakupljaju kada biljka počinje da cveta. Za čaj je potrebno osušiti listove i cveće koje ste sakupljali i sušili na hladnom tamnom mestu. Svež biljni čaj je magičan.

Evo jednog recepta.

Potrebni sastojci:

 • 1/2 šolje virka;
 • 1/2 šolje lista maline;
 • 1/4 šolje matičnjaka.

Uputstvo

Stavite sve suve sastojke u staklenu teglu i izmešajte ih. Dobro zatvorite teglu i čuvajte. U tegli ima dovoljno materijala za mnogo šoljica čaja.

Da biste napravili jednu šoljicu čaja, sve što vam treba je jedna kašičica ili 1 kašika ovih pomešanih biljaka. Prelijte sa 250 ml proključale vode i ostavite da odstoji 5-10 minuta. Nakon toga procedite.

Ovako pripremljen čaj možete da pijete nedelju dana pred početak očekivanog ciklusa. Ako imate problema sa jakim bolovima, pokušajte da pijete šolju čaja svakog dana u toku meseca.

Iskustva

Mnogo je žena koje u poslednje vreme pribegavaju ovoj moćnoj biljci. Pored navedenih lekovitih svojstava, evo još nekih tegoba koje su žene lečile kapima od virka ili čajem od vrkute:

 • umirivanje grčeva u materici;
 • otklanjanje belog sekreta;
 • uklanjanje suvoće u menopauzi;
 • devojčice u ranom pubertetu koje imaju problema sa početnim fazama menstrualnog ciklusa piju hajdučku travu i virak (1:1);
 • žene u klimaksu koriste ovaj biljni preparat da bi olakšale tegobe i mučan period prilagođavanja;
 • učvršćuje plod i sprečava mogućnost pobačaja;
 • pomoć kod problema sa ispadanjem materice;
 • ojačava mišiće;
 • otklanja nesanicu pa se pije u kombinaciji sa matičnjakom;
 • dobro pomaže u borbi protiv ranica u ustima i krvarenja desni.

Sponzorisano:

Loading...