Vojnička dijeta – jelovnik i iskustva

Takozvana vojnička dijeta je još jedna u nizu brzih, ekspres dijeta za gubljenje veće količine kilograma za izuzetno kratko vreme. Reč je zapravo o veoma restriktivnoj i strogoj dijeti, koja traje tri dana, veoma je niskokalorična i omogućava brzo gubljenje na kilaži. To je kratkoročni plan ishrane, koji istovremeno nudi kratkotrajno, privremeno i brzinsko rešenje. Postala je popularna tokom osamdesetih godina prošlog veka, a takođe se može naći i pod nazivom mornarska dijeta i dijeta klinike Klivlend.

Vojnička dijeta podrazumeva trodnevni meni vrlo ograničene ishrane, koja dovodi pre svega do gubljenja viška vode iz organizma, koje rezultira i gubljenjem na kilaži i to do 4 kilograma. Prilično je jednostavna i ne zahteva nedostupne ili skupe namirnice i lako se može sprovoditi, ukoliko se držimo njenih osnova.

Vojnička dijeta – jelovnik i iskustva

Prednosti vojničke dijete

Ono zbog čega je ova dijeta prilično zgodna za primenu jeste njena praktičnost. Ona ne zahteva neku specijalnu pripremu, niti poseban način pripreme jela, kao ni namirinice do kojih je teško doći. Kombinuje hranu koju gotovo sigurno već imamu u kući ili koju je lako nabaviti.

Budući da je restriktivna i da se u toku dijete unose mahom sveže i potpuno prirodne namirnice, ovaj režim je dobar za pročišćavanje organizma i ima izvesne blagotvorne učinke na telo. Smatra se da povećava energiju, uprkos niskom kalorijskom unosu, poboljšava ten, smanjuje pojavu alergija, pojačava libido i čisti organizam od nakupljenih otrova i štetnih materija.

Vojnička dijeta može da se sprovodi beskonačno puta, sa određenim razmacima između dve dijete, koji podrazumevaju bar četiri do pet dana normalne uobičajene ishrane.

Mane vojničke dijete

Nema nikakvih naučnih podataka ili rezultata istraživanja koji pružaju dokaze da pva trodnevna dijeta ubrzava metabolizam i podstiče sagorevanje masti. Takođe nije naučno dokazano da snižava holesterol ili čisti organizam, što se često napominje kao prednost ovakvog režima.

Nije preporučljiva za trudnice ni žene koje doje, kao ni osobama koje imaju bilo koju drugu zdravstvenu tegobu. Nikako nije pogodna za osobe koje pate recimo od anemije, hroničng umora, generalno su slabe i osetljive, jer ova dijeta podrazumeva veliki deficit u kalorijskom unosu. Budući da se tokom režima unosi tek oko 1000 kalorija dnevno, što je mnogo manje od proseka koji se podrazumeva za normalnu zdravu odraslu osobu i iznosi oko 2000 kalorija u toku dana, savetuje se da se pre početka dijete konsultuje lekar.

Nizak kalorijski unos može da izazove smetnje poput vrtoglavice i smanjene koncentracije, što posebno može da bude izraženo kod osoba koje imaju nizak pritisak, malaksale su ili imaju neke druge zdravstvene probleme. U takvim slučajevima se ne preporučuje sprovođenje ovakvog režima, a u eventualnim izuzetcima se savetuje obavezno konsultovanje lekara. Nikako se ne treba sprovoditi u toku dužeg perioda nego što je naznačeno. Ponavlja se isključivo uz pauze između.

Jelovnik za vojničku dijetu

Ova popularna brza dijeta se može naći u različitim varijantama i nije standardizovana, pa tako različiti autori preporučuju razne slične režime. Prve verzije dijeta u trajanju od tri dana su nastale tokom osamdesetih godina prošlog veka i upravo su one poznate pod nazivom vojnička ili mornarska dijeta. Sve one uglavnom podrazumevaju unos dosta voća, povrća i tunjevine i zajedničko im je trodnevno trajanje. Najpopularnija je varijanta koja podrazumeva tačno određen plan ishrane i strogo pridržavanje jelovnika.

Prvi dan

  • Doručak: Crna kafa ili čaj, polovina grejpfruta ili sok od celog grejpfruta, jedno parče tosta premazano kašičicom putera od kikirikija
  • Ručak: Pola šoljice tunjevine, jedno parče tosta, crna kafa ili čaj, eventualno sa zaslađivačem i po želji ceđeni limun ili pomorandža
  • Večera: 100 gr nemasnog pilećeg ili ćurećeg mesa, jedna šoljica zelenog pasulja, jedna šoljica šargarepe, jedna jabuka, jedna šoljica sladoleda od vanile

Drugi dan

  • Doručak: jedno jaje, parče tosta, pola banane, crna kafa ili čaj sa zaslađivačem po ukusu
  • Ručak: Jedna šoljica, odnosno oko 100 gr tunjevine ili kravljeg sira i šest komada krekera
  • Večera: Dve viršle, jedna šoljica prokelja, pola šoljice šargarepe, pola banane, pola šoljice sladoleda od vanile

Treći dan

  • Doručak: Jedna jabuka, 30 gr polumasnog tvrdog sira, pet slanih krekera, crni čaj ili kafa sa veštačkim zaslađivačem po potrebi
  • Ručak: Tvrdo kuvano jaje, jedno parče tosta, crni čaj ili kafa zaslađeni po želji veštačkim zaslađivačem
  • Večera: Šoljica tunjevine, jedna šoljica šargarepe, jedna šoljica karfiola, jedna šoljica dinje i pola šoljice sladoleda od vanile

U novijim verzijama ove dijete se preporučuje da se umesto sladoleda od vanile koristi neki light sladoled, s obzirom da je danas dostupna mnogo šira paleta ovakvih proizvoda. Dijeta se bazira na tuni, voću i povrću i prilično smanjenom unosu ugljenih hidrata iz žitarica. Važno je da s etokom dijete unosi dovoljna količina tečnosti, odnosno najmanje šest čaša vode na dan.

Tokom režima se podrazumeva izbegavanje konzervirane hrane, masnih supa iz kesice, svih vrsta grickalica, hlebova i peciva, slatkiša, alkohola i bilo kakvih kupovnih sokova. Ovo se takođe savetuje i u periodu vraćanja na normalnu ishranu.

Iskustva sa vojničkom dijetom

Kao i sve brze dijete i vojnička dijeta ima privremeni i kratkotrajan učinak. Ona sasvim sigurno može dovesti do gubitka na težini i osećaju gubitka kilograma, no treba imati u vidu da je pre svega reč o gubljenju viška vode iz organizma. Ovaj režim prema mnogim autorima nudi ekspresni gubitak kilograma za samo tri dana i obećava vitku liniju, no treba biti veoma obazriv pri primeni ovako restriktivnog režima.

Mišljenja oko ove dijete su podeljena, a iskustva su takođe potpuno individualna. Većina osoba koje su je isprobale se slažu da je u pitanju brzinsko i kratkoročno rešenje, koje zapravo predstavlja gubitak tečnosti, a ne stvarno gubljenje neželjenih masnih naslaga.

Sponzorisano:

Loading...