Žen šen (Ginseng) čaj – upotreba i priprema

Mnogi od nas su čuli za biljku ženšen i o njenim benefitima za naše zdravlje. Neki su čak ovu biljku uvrstili u svakodnevnu ishranu.

Ali mnogi ne znaju kako ženšen zaista deluje na naš organizam. Konzumiranje čaja od ženšena je najbolji način da uživate u blagodetima ove neverovatne biljke.

Postoje 3 osnovne vrste čaja od ženšena – sibirski, azijski i američki i svi su veoma dobri za zdravlje i vitalnost.

Prednosti čaja od ženšena:

Čaj od ženšena se smatra jednim od najboljih biljnih suplemenata na svetu. U nastavku su ukratko navedena njegova lekovita svojstva:

Za mršavljenje:

Gojaznost je zdravstveni problem koji je opasan po život i sve više je prisutan. Ukoliko pokušavate da skinete koji kilogram, probajte čaj od ženšena. Redovnim konzumiranjem ovog zdravog napitka možete brže istopiti suvišne masti u vašem telu.

Za razliku od ostalih „čudotvornih metoda za mršavljenje“, čaj od ženšena nema nikakve neželjene efekte i bezbedan je saveznik u gubitku kilograma. Ovaj čaj ubrzava metabolizam i pospešuje sagorevanje masti. Međutim, ne može vam samo čaj od ženšena pomoći da smršate. Najbolje je da ga kombinujete sa zdravom ishranom i odgovarajućim vežbama kako biste dobili optimalne rezultate.

Stimulisanje moždanih funkcija:

Čaj od ženšena poboljšava intelektualne sposobnosti i moždane funkcije. Naročito je dobar za studente. Bliže vam se ispiti? Konzumirajte ovaj čaj i daćete mozgu potrebno gorivo i zablistaćete na ispitu!

Menstrualne tegobe:

Američki divlji čaj od ženšena je popularan jer hladi i deluje umirujuće. Ovaj čaj se preporučuje ženama koje pate od predmenstrualnog sindroma i menstrualnih grčeva.

caj od zensena ginsenga

Dobar je za osobe koje pate od niskog krvnog pritiska:

Azijski čaj od ženšena je snažan napitak. Efikasan je kod problema sa niskim krvnim pritiskom. Ovaj čaj je pravi blagoslov za žene koje pate od predmenstrualnih tegoba, menstrualnih grčeva, kao i stresa i anksioznosti izazvanih PMS-om.

Seksualna disfunkcija:

Ukoliko ste muškarac i patite od erektilne disfunkcije, konzumirajte ovaj čaj kako bi vam se stanje popravilo.

Smanjuje rizik od pojave raka:

Mnoge studije su pokazale da je kod ljudi koji konzumiraju čaj od ženšena rizik za obolevanje od raka minimalan. U današnje vreme čak i lekari preporučuju čaj od ženšena za sprečavanje raka.

Poboljšava varenje:

Čaj od ženšena olakšava varenje hrane. Smanjuje zatvor, nadutost i gasove. Takođe olakšava tegobe kod Kronove bolesti.

Borba protiv starenja:

Konzumiranje čaja od ženšena može sprečiti pojavu znakova prevremenog starenja. Ovaj čaj je bogat antioksidansima koji zaustavljaju formiranje slobodnih radikala, odgovornih za ranu pojavu bora, finih linija i staračkih pega.

Pročišćava respiratorni sistem:

Ovaj čaj čisti sinuse i disajne puteve. Vrlo je efikasan kod jakog kašlja, astme, prehlade i upale pluća.

Jača imunološki sistem:

Čaj od ženšena jača imunološki sistem i drži vas podalje od prehlade i gripa. Ako ste često prehlađeni i imate grip, šoljica čaja od ženšena dnevno može biti prava stvar koja vam je potrebna da pobedite prehladu.

Stabilizuje nivo šećera u krvi:

Istraživanja su pokazala da ženšen pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi, unapređuje funkciju pankreasa i stimuliše adekvatan odgovor organizma na insulin.

prednosti caja od zen sena za zdravlje

Smanjuje hronične bolove:

Dokazano je da čaj od ženšena ima antiinflamatorna svojstva. Stručnjaci preporučuju ovaj čaj za lečenje artritisa i drugih bolesti kod kojih su prisutni hronični bolovi.

Ublažava efekte zračenja:

Čaj od ženšena pruža efikasnu zaštitu protiv zračenja. Pacijentima koji se leče zračnom terapijom preporučuje se ovaj čaj kao dodatni lek.

Hidriranje kože:

Čaj od ženšena hidrira kožu i poboljšava njenu teksturu. Takođe pospešuje regeneraciju ćelija kože tako što unapređuje njihovo snabdevanje kiseonikom.

Detoksikacija krvi:

Čaj od ženšena pospešuje cirkulaciju i čisti krv od otrova.

Priprema čaja od ženšena:

Sada kada znate koliko je čaj od ženšena dobar za vas, vreme je da naučite kako da ga sami pripremite:

• Oštrim nožem isecite koren ženšena na tanke parčiće.
• Isecite ih što tanje možete.
• Upotrebite najmanje jednu kašiku ovih tankih parčića ženšena za pripremu čaja.
• Stavite ih u infuzer za čaj (možete ga naći u bilo kojoj prodavnici) i prokuvajte vodu.
• Sklonite sa vatre kada voda počne da ključa.
• Ostavite da se ohladi 2 minuta, a zatim sipajte vodu u šolju.
• Potopite infuzer u šolju i ostavite da odstoji 5 minuta.
• Za jači čaj ostavite više od 5 minuta.
• Izvadite infuzer i uživajte u ukusu i benefitima ovog čaja.

Upozorenje:

Sve što se preterano koristi može imati štetne efekte na vaš organizam. Ovo takođe važi i za čaj od ženšena. Kada pijete čaj od ženšena, treba da imate na umu sledeće:

• Prekomerno konzumiranje ovog čaja može izazvati bolesti srca i nesanicu. Zbog toga se preporučuje da se posavetujete s lekarom pre nego što počnete redovno da konzumirate čaj od ženšena.
• Trudnice takođe treba da konsultuju lekara pre nego što počnu da konzumiraju ovaj čaj.
• Ako uzimate neke lekove ili patite od ozbiljnih bolesti, posavetujte se s lekarom pre nego što počnete da konzumirate ovaj zdrav napitak. Postoji razlog zašto se pobornici zdravog života kunu u ovaj čaj. On vam može ulepšati život i učiniti ga zdravijim, a svi težimo upravo tome, zar ne?

Ženšen je opravdano zaradio svoju poziciju na vrhu spiska zdravih biljaka. Čaj od ženšena treba da bude neizostavni deo zdrave ishrane zbog toliko neverovatnih benefita. Jedino vodite računa da ne konzumirate ovaj čaj više od 2-3 puta nedeljno!

Sponzorisano:

Loading...