5 Namirnica za zdrave i jake zube

Od slatkiša se kvare zubi, od vina ostaju tragovi po zubima, od tvrde hrane se može polomiti zub, od gaziranih pića zubi žute… Postoji veliki broj namirnica koje ljudi koriste svakodnevno, a niko ne zna koliko su određene namirnice štetne, ali i u kolikoj meri mogu da doprinesu trošenju zuba. 

Određene namirnice, odnosno njihova preterana konzumacija može direktno da dovede do gubitka zuba, što je nešto što svako treba da izbegne. 

Štaviše, cilj svakog civilizovanog i edukovanog čoveka treba da bude da neguje i čuva svoje zube, a da u isto vreme razume njihovu važnost na prvom mestu. Srećom, kako postoje namirnice koje u nekoj meri štete zubima, tako postoje namirnice koje zube čine jačima i zdravijima. U ovom tekstu ćemo vam predstaviti pet namirnica koje slobodno možete konzumirati svakodnevno bez straha da će naškoditi vašem osmehu.

Čajevi – sve dok se konzumiraju u normalnoj količini, biljni čajevi su odličan izbor za očuvanje zuba. Zeleni čaj zahvaljujući polifenolu pomaže u umanjenju karijesa, plaka, i bolesti desni. 

Polifenol je prirodni antioksidant, što ga čini pogodnim za češće korišćenje. Ipak, ne treba preterivati sa zelenim čajem, jer sadrži veće količine kofeina koje mogu da utiču na kvalitet spavanja. 

Voće – ukoliko ste ljubitelj citrusnog voća, poput limuna i kivija, onda znate da sadrže visoku koncentraciju C vitamina. 

Ovaj vitamin je poznat kao supstanca koja drži ćelije na okupu i čisti zube na prirodan način. Štaviše, redovna, ali ne preterana konzumacija ovog voća može da utiče na vreme koje vam je potrebno za izbeljivanje zuba – pravilnom ishranom vam izbeljivanje zuba možda neće biti potrebno decenijama, dok je u nekim slučajevima potrebno na godišnjem nivou. 

Ukoliko lišite vaš organizam vitamina C, imajte na umu da ćelije desni počinju da propadaju što ih čini podložnim različitim upalama i bolestima. 

Povrće – vaši zubi su oduševljeni povrćem. Iz povrća zubi dobijaju ogromnu količinu vitamina koja im koristi. Na primer, šargarepa, mladi krompir i brokoli su bogati vitaminom A koji je neophodan za formiranje zubne gleđi. 

Zatim, povrće poput krastavca i šargarepe zahtevaju  intenzivnije žvakanje, što znači da pomažu u čišćenju desni. Crni luk, sve dok se konzumira svež, pomaže u ubijanju mnogih bakterija. 

Proteini životinjskog porekla – za opšte znanje, ljudima su potrebni proteini, naročito ukoliko neko radi na svom telu dodatno i želi da nadogradi mišiće. 

Proteini životinjskog porekla sadrže fosfor koji je, pored kalcijuma, jedan od najznačajnijih minerala koji grade kosu i zube. Velika količina ovih proteina se može naći u govedini, piletini, ćurtini i jajima, a naročito u masnijoj ribi poput lososa. 

Žitarice celog zrna – cele žitarice su odličan izvor vlakana, skroba i složenih ugljenih hidrata. 

U ove namirnice spadaju zib, proso i heljda pored mnogih drugih. Ove namirnice su bogate vitaminom B kompleksa, magnezijumom I gvožđem, pa kao takve pomažu desnima da ostanu zdrave. 

Žitarice celog zrna podstiču stvaranje pljuvačke zahvaljujući visokom nivou vlakana. Visok nivo pljuvačke stvara mineralnu zaštitu od propadanja zuba. 

Namirnice koje još možete konzumirati u želji da sačuvate zube jesu mlečni proizvodi, sir, sveže trave, susam i voda. Ljudski organizam je bez vode prazna ljuštura te je važno svakodnevno unositi odgovarajuću količinu vode. 

Voda ispira usta i pomaže u proizvodnji pljuvačke koja deponuje neophodne minerale u zube. Plus, voda čisti usnu duplju i ispira zaostale čestice hrane sa zuba. 

Izbor namirnica koje pomažu očuvanje zuba su brojne, tako da se čak i za koji biraju hranu može naći nešto po njihovom ukusu. Hrana doprinosi da zubi budu funkcionalni, zdravi i lepi tokom celog života. 

Imajte ove namirnice uvek na svojim policama i konzumirajte svežu hranu koja će svakodnevno jačati vaše zube i čuvati vaš osmeh. 

Izbegavajte industrijski prerađenu hranu, naročito grickalice, koliko god je to moguće. Zamenite grickanje čokolade voćnom salatom i grickanje čipsa šargarepom i zdravim prelivom. 

Sponzorisano:

Loading...