Ultimativni vodič za negu kose

Jeste li ikada gledali reklamu za kosu i pitali se kako je kosa svih tih devojaka tako zdrava i sjajna? Osim što su tu često umešani profesionalni frizeri i dobra fotografija, postoje i mnogo praktičniji načini za dobijanje zdrave i jake kose.

Vaša kosa je nešto što ljudi prvo primete na vama pored lica, tako da je jako teško sakriti sve njene nedostatke. Ako ste odlučili da konačno posvetite pravu pažnju svojoj kosi, onda treba da sledite savete u okviru ovog teksta.

Preparati za negu kose

Kako da govorimo o nezi kose ako prvo ne spomenemo odgovarajuće preparate za kosu?

Ono što sigurno svi imamo kada su u pitanju preparati za kosu, to su šampon i regenerator. Međutim, da li imamo baš onakav preparat koji nam je potreban? Da li možda koristimo pogrešan preparat?

Ako pogledate svoju kosu, sve će vam biti jasno. Da li ste zadovoljni izgledom i kvalitetom svoje kose? Šta biste promenili?

Na primer, dugo vas muči opadanje kose, a vi ne znate šta je u pozadini toga? Možda koristite pogrešan šampon za kosu.

Odabir pravilnog šampona za kosu je od presudne važnosti. Ako ovde omanete, onda sve ostalo na temu nege kose nema smisla. Veoma je važno da odaberete šampon prema svom tipu kose i njenim potrebama.

Zdrav i jak koren kose je osnovni preduslov za zdravu i jaku kosu. Zato jačanje korena kose treba da počnete da sprovodite od pravog šampona.

Vaš šampon treba da bude na prirodnoj bazi, i nemojte da bežite od prirodnih ulja koja su važna za zdravlje kose. Prava prirodna ulja neće umastiti vašu kosu, već naprotiv – pružiće joj odgovarajuću hidrataciju i hranljive sastojke.

Neka od najboljih ulja za kosu su: kokosovo, maslinovo, jojoba, arganovo ulje za kosu i druga.

Suvi šampon je brzo rešenje koje je dizajnirano da apsorbuje višak ulja u korenu kose. Iako vam to može uštedeti vreme i vodu, to svakako nije opcija za redovno primenjivanje.

Vaš skalp je produžetak ostatka vaše kože i stoga zahteva kvalitetnu negu shodnu onoj koju primenjujete i na svom licu. Bez klasičnog pranja kose šamponom i regeneratorom, mrtve ćelije kože mogu da se nakupe, voda ne može ući ili izaći, a mi dobijate svrab glave i perutanje skalpa kao rezultat.

Neka vam suvi šampon bude nešto kao rezervni plan, spas u zadnji čas – a nikako deo rutinske nege kose.

Koliko često treba prati kosu?

Neka nova istraživanja kažu da bi kosu trebalo prati što ređe, kako bi se omogućilo da prirodna ulja vaše kose rade svoj posao, ostavljajući vas sa sjajnijom, zdravijom kosom.

Međutim, neki stručnjaci se ipak ne slažu sa ovom tvrdnjom.

Nakupljanje raznih štetnih čestica iz vazduha, ulja i ostaci preparata u kosi moraju se uzeti u obzir kada je u pitanju održavanje zdrave kose. Ove nakupine u kosi i skalpu se moraju redovno uklanjati, kako bi se obezbedilo optimalno zdravlje kose.

Dakle, šta predstavlja redovno pranje kose? Idealno je od dva do tri puta nedeljno. Međutim, ako imate masniji skalp, možda ćete morati češće da perete kosu. Preporuka je takođe jednom nedeljno prati kosu i čajem od kamilice, kako bi ona bila sajnija i zdravija.

Ishrana za zdravu i jaku kosu

Kada je u pitanju vaša kosa, lepota zaista dolazi iznutra. Ono što stavite u svoje telo ima direktan uticaj na vitalnost vaših pramenova. Proteini su važni gradivni blokovi kose, a kada ih unosite premalo, to se itekako odražava na vašu kosu.

Zato, ako ste primetili da vam u zadnje vreme kosa nešto intenzivnije opada, povedite malo računa o svojoj ishrani. Vegani i vegetarijanci bi trebalo da u svoju ishranu dodaju dovoljno proteina i gvožđa na biljnoj bazi ili u formi suplementa.

Oni koji su na kompletnoj ishrani bi trebalo da konzumiraju dve do tri porcije proteina dnevno. Veliki izvori proteina u hrani mogu se naći u crvenom mesu, piletini, ribi, jajima, nekim sirevima, suvom pasulju, tofuu, žitaricama i orašastim plodovima.

Takođe, optimalan unos vitamina i minerala je takođe neophodan za zdravu kosu.

Masiranje skalpa

Prija vam masaža tela? Onda će vam sigurno prijati i masaža glave!

Pored činjenice da vas masaža glave zaista opušta i čini da se osećate prijatno, ona pomaže i stimuliše vaše vlasište i zdrav rast kose.

Sam čin masiranja kože glave tokom šamponiranja kose je jednako koristan kao i masaža bilo kog drugog dela tela. Naime, masiranje stimuliše dotok krvi u skalp, što zauzvrat hrani folikule kose hranljivim sastojcima neophodnim za rast kose.

Prilikom masaže skalpa, koristite vrhove prstiju – a ne nokte. Takođe, nemojte biti agresivni u ovom postupku, već masirajte skalp prilično lagano.

Pažljivo sa oblikovanjem i stilizovanjem kose

Ako vam je zdravija kosa primarni cilj, onda budite pažljivi prema svojoj kosi. Sve je u malim stvarima. Na primer, kada odvežete konjski rep, uklonite elastičnu gumicu pažljivo, a nemojte je samo povući onako bez razmišljanja. Da li ste svesni koliko ste tom prilikom oštetiti svoju kosu?

Takođe, ne dozvolite da vam kosa raste predugo. Morate redovno da posećujete frizera i skraćivati kosu. Kosa koja je predugačka može izgledati i osećati se nezdravo.

Budite oprezni kada tretirate i oblikujete kosu duž linije kose. Kosa je u tim oblastima najviše krhka i osetljiva.

Minimizirajte izlaganje vaše kose velikoj toploti ograničavajući sušenje kose fenom, upotrebu figara i pegli za kosu.

O hemijskim tretmanima za kosu ne treba ni da pričamo. Izbeljivanje, blajhanje, farbanje, minival kose i dr. tretmani svakako treba da budu svedeni na najmanji mogući minimum, a nikako da budu na redovnoj osnovi.

Češljajte kosu redovno

Ima istine u rečenici da 100 poteza četkom dnevno čini vašu kosu zdravom, sjajnom i jakom.

Ulje iz skalpa utiče na područje korena kose, ali nema načina da dođe do krajeva kose. Tako da, ako se ne biste češljali redovno, krajevi bi vam postali suvi, oštećeni i lomljivi.

Rešenje za ovo je svakako redovno četkanje kose, kako bi se ta prirodna ulja iz korena kose dovela do krajeva kose. Gledajte da se uvek očešljate pre samog pranja kose šamponom.

Redovno četkanje kose takođe pomaže da se skine mrtva koža na skalpu i stimuliše cirkulaciju, što je odlično za vaš skalp.

Izaberite pravu jastučnicu

Vi možete da radite na nezi svoje kose i dok spavate, a ne samo dok ste budni. Zato stručnjaci za negu kose predlažu spavanje na svilenoj jastučnici.

Zato što je to gladak materijal, sprečava povlačenje i trenje kose. Takođe se savetuje da kosu podignete pre spavanja (naročito ako imate dugu kosu) da biste sprečili preterano zapetljavanje, što može dovesti do lomljenja kose.

Kontrolišite svoje zdravlje redovno

Neki zdravstveni problemi se često manifestuju i na kosi. Zato, ako imate neki hroničan problem sa kosom, kao što je npr. preteran gubitak kose ili mašćenje kose – trebalo bi da posetite lekara.

Hormonski disbalans ili problemi sa štitnom žlezdom često dovode do opadanja kose  i drugih problema sa kosom i kožom glave.

Seboreja kao oblik dermatitisa je upalni proces kože koji često zahvata i kožu glave ,a jako teško se leči.

Takođe, trebalo bi redovno da kontrolišete svoju krvnu sliku. Anemija ili manjak crvenih kvrnih zrnaca, hemoglobina ili gvožđa se može odraziti i na kosu. Beživotna kosa koja je sklona lomljenju i opadanju može da bude posledica nedostataka u ishrani.

Ovi hronični nedostaci u ishrani mogu da vode do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Životne navike su takođe važne za zdravlje kose

Neke vaše uobičajene životne navike se itekako mogu odražavati na zdravlje i kvalitet vaše kose. Postoje neke klasične prepreke za razvoj zdrave i jake kose, od kojih definitivno treba da odustanete ako ih sprovodite.

Ako ste muškarac, nikada nemojte uzimati anaboličke steroide. To će dramatično ubrzati gubitak kose.

S druge strane, ako ste žena, korišćenje kontraceptivnih pilula na redovnoj osnovi može dovesti do hormonskog disbalansa – što se može odraziti na kvalitet i zdravlje kose.

Nemojte da pušite i konzumirate rekreativne droge, jer oba faktora mogu izazvati oštećenje vaše kose.

Previše stresa i gubitak kose idu ruku pod ruku. Pokušajte da upravljate stresom što je moguće efikasnije sa meditacijom, jogom ili vežbanjem.

Vežbanje je dobro za zdravlje celog tela. Osim toga što radite na svojoj vitkoj liniji, vi poboljšavate i cirkulaciju u čitavom telu, što se odražava i na kvalitet vaše kose.

Zdrava i jaka kosa je simbol lepote i dobrog zdravlja. Zato nikako ne treba da zanemarite ovaj deo svoje uobičajene rutine za negu.

Sponzorisano:

Loading...