Aciklovir mast – upotreba i prednosti

Aciklovir mast je preparat koji se upotrebljava za efikasno lečenje herpesa i pojedninih drugih virusnih oboljenja kože.

Redovna i pravilna upotreba ove kreme uspešno suzbija herpes  i nema opasnih neželjenih nuspojava.

Ovaj lek je u upotrebi poslednjih nekoliko decenija i koristi se u tretmanu različitih oboljenja, u obliku tableta ili lokalnih preparata, u zavisnosti od indikacije za primenu i konkretnog zdravstvenog stanja pacijenta.

Aciklovir mast – prednosti i upotreba

Čemu je namenjen aciklovir i kako deluje?

Aciklovir je antivirusni preparat, koji postoji u upotrebi od 1979. godine i upotrebljava se za lečenje različitih tipova herpesa, uključujući i genitalni herpes i herpes na usni, ovčije boginje, ali i neka druga virusna oboljenja, pre svega ona izazvana Epštajn Barovim virusom, kao što je mononukleoza. Osnovne indikacije za upotrebu leka aciklovir masti su virusne infekcije na koži:

  • Genitalni herpes, početni i povratni oblik
  • Herpes usana

Indikacija za upotrebu leka aciklovir u nekom do dostupnih oblika su virusne infekcije. Sama krema deluje na viruse Herpes simplex tipa 1 i tipa 2, kao i virus Varicella zoster. Mehanizam delovanja podrazumeva da se aktivna supstanca aciklovir, koja je glavna komponenta ovog leka u vidu masti ili tableta, absorbuje u ćelije koje su zaražene virusom. U tom procesu se transformiše u aciklovir trifostat, materiju koja zaustavlja sintezu herpesnog DNK i tako sprečava dalje razmnožavanje virusa u ćelijama, a tako i dalje širenje virusne infekcije u organizmu.

Kako se upotrebljava aciklovir mast?

Aciklovir mast se upotrebljava za lokalnu dermatološku primenu i treba je koristiti prema savetu i preporuci lekara, kako bi tretman bio potpuno bezbedan i uspešan. Preporučljivo je početi tretman aciklovirom u najranijem stadijumu infekcije, za brže i efikasne rezultate. Pre i posle upotrebe kreme je obavezno dobro oprati ruke.

U slučaju prve herpetičke infekcije se savetuje da se lek što pre nanese. U slučaju da osoba redovno dobija herpetičke plikove, trebalo bi da nanosi kremu već pri prvom nagoveštaju da će se javiti herpes. Prilikom upotrebe je moguće da dođe do osećaja bockanja, peckanja ili svraba, koji su normalna pojava i nisu razlog za brigu. Ukoliko ove pojave ne prestaju, poželjno je konsultovati lekara.

Aciklovir mast se obično nanosi u trajanju od oko četiri sata u toku dana, što podrazumeva oko pet nanošenja dnevno, sa izuzetkom noćne primene. Krema se nanosi u tankom sloju, na obolelu površinu kože. U zavisnosti od individualnog slučaja, lekar može da prepiše i drugačiju terapiju.

Primena u lečenju labijalnog herpesa – Za lečenje herpesa na usnama, aciklovir mast se obično primenjuje u trajanju od četiri dana. Ukoliko herpesni plik nije zacelio posle naznačenog perioda, primena može da se produži za još pet dana. U slučaju da i nakon ovog perioda ne dolazi do promene, terapiju treba prekinuti i potražiti savet lekara. Aciklovir mast se ne koristi unutar usta, na sluzokoži, jer može da izazove iritaciju. U slučaju da se deo kreme proguta, nema neželjenih pojava.

Primena u lečenju genitalnog herpesa – Za lečenje genitalnog herpesa, aciklovir mast se obično primenjuje u trajanju od pet dana. Po istom principu kao i u prvom slučaju, terapija se može produžiti i obavezno prekinuti ako ne dolazi do poboljšanja, uz konsultaciju stručnjaka. Aciklovir mast se ne sme koristiti unutar vagine, jer može iritirati osetljivu kožu u ovom području.

Aciklovir mast se ne primenjuje na oči i treba izbegavati kontakt ovog područja kada se nanosi krema. Ukoliko se desi da određena količina kreme dospe u dodir sa očima, treba je isprati uz dosta hladne vode. Ako i nakon toga dođe do osećaja bola u očima, obavezno je konsultovati lekara. Nije preporučljivo kombinovanje aciklovira sa drugim preparatima ili losionima za kožu.

Zašto je dobra aciklovir mast?

Aciklovir mast treba upotrebljavati uz određenu dozu opreza, kao i sve lekove, ali ova krema ima brojne pozitivne strane. Pre svega, ona je veoma efikasna u tretiranju tegoba izazvanih virusom herpesa. Herpes je zarazno virusno oboljenje, a smatra se da čak devedeset odsto odrasle populacije nosi u sebi virus labijalnog herpesa, koji se ispoljava na usnama usled pada imuniteta, prehlada, stresa i tako dalje. Iako se herpes ne može u potpunosti izlečiti, sredstva kao što je aciklovir veoma uspešnu regulišu njegove simptome.

Osim toga, aciklovir mast je bezbedna i za upotrebu tokom trudnoće, jer nema nikakvih zabeleženih neželjenih efekata u ovom slučaju. Za svaki slučaj i potpuni oprez se savetuje konsultovati lekara. Takođe se smatra i da aciklovir mast može da ublaži bolne napade pred porođaj, pa i da smanji verovatnoću za pristupanje eventualnom postupku carskog reza. Takođe može da pomogne i u slučaju da je tek rođena beba zaražena herpesom. U periodu dojenja se savetuje obavezna konsultacija sa lekarom, pre primene ovog preparata.

Sponzorisano:

Loading...