Ako volite ljuto ovo je prava zimnica za Vas i ukućane

Za ovaj fantastičan dodatak koji se savršeno slaže uz zimska jela kažu da je pravi afrodizijak.

U pojedinim krugovima odakle potiče recept, tako ga i zovu. Za ovim receptom vape mnogi restorani, a sada ga možete i Vi jednostavno i brzo napraviti u kućnoj radinosti.

Još jedna dobra stvar kod ovog recepta je što se svi sastojci mogu naći tokom cele godine, te ako ispraznite tegle tokom zime možete ga napraviti opet.

ljuto

Sastojci:

3 kg šargarepe

200 g ljutih papričic

3 do 4 struka peršuna

200 g belog luka

6 punih zatvarača esencije

800 ml ulja

Postupak:

Oljuštiti šargarepu i beli luk, iseckati papričice. Odvojiti listiće peršuna sa grančica. Ove sastojke treba sjediniti isitniti. Kućni blenderi su idealni za ovaj deo posla jer ćete u njima dobiti smesu baš kakva je potrebna za ovaj recept. Kada sameljete celu količinu, stavite sve u veliku činiju, odnosno posudu. Preko toga prelijte smesu sa esencijom.

Ulje treba zagrejati skoro do ključanja i nakon toga ga preliti preko sastava. Ova smesa treba da odstoji jedan dan prekrivena krpom. U toku tih 24 sata treba povremeno da je promešate. Nakon toga vaša ljuta zimnica je spremna za jelo.

Odlično se slaže sa kuvanim jelima koje svi preferiramo tokom zime, kao što su: gulaš, sarme, ali i drugim specijalitetima koje konzumiramo tokom cele godine.

Ovaj veoma zdrav i jednostavan recept će se svideti celoj porodici. Možete ga podeliti sa svojim prijateljima. Ljubitelji ljutog već odavno znaju da mogu umereno da uživaju u svom omiljenom ukusu jer ima niz faktora koji povoljno utiču na zdravlje krvnih sudova i srca.

Istraživači sa Univerziteta Hong Kong su ustanovili da ljuti sastojci mogu da spuste krvi pritisak i smanje nivo holesterola. Ukoliko Vas muče bolesti srca ili problem sa lošim mastima umerena konzumacija ljutog može da Vam pomogne. Takođe, na ovaj način možete preventivno uticati da ne dođe do ovih oboljenja, naročito ako imate genetsku predispoziciju.

Sponzorisano:

Loading...