Hrana koja ne bi trebalo da se preterano jede jer goji

Gojaznost predstavlja savremenu bolest koja je uzela maha. To se dešava kada se masti prekomerno nakupljaju u telu i krajnji rezultat je dobijanje na težini.

Mnogo stvari mogu biti uzrok gojenja, a samo neke su – povećano unošenje hrane sa visokom energetskom vrednošču, nedostatak fizičke aktivnosti, stres, lekovi.

Mi ćemo se u ovom tekstu pozabaviti jednim od ljudskih faktora koji dovodi do povećanja telesne mase i usputnih estetskih problema kao što je celulit, a to je unos hrane koja na to utiče. Osim što ćete se drastično ugojiti i izobličiti ako budete unosili hranu koju ćemo vam spomenuti u narednim redovima, pojaviće vam se i naslage kojih ćete se teže rešiti.

Međutim, nije sve tako crno jer rešenje postoji, a to su svakako za početak korekcije u ishrani poput dijeta, unosa zdrave hrane poput salata i promena načina života. Zato ostanite sa nama i saznajte sve kako biste to sprečili.

Kako dolazi do gojenja unošenjem određene hrane?

Preporučeni dnevni unos kalorija iznosi oko 3.000, a taj broj varira od osobe do osobe i u zavisnosti od potrošnje energije. Takođe zavisi i od pola, jer muškarcima je potrebno više kalorija nego ženama.

Svako preterivanje i unošenje veče količine kalorija od dozvoljene dovodi do gojenja i taloženja masnih naslaga i toksina u telu. Međutim, postoji razlika i u odabiru i hrane – biljna ishrana se smatra zdravijom, dok ona bogata šećerima i ugljenim hidratima goji.

Hajde da vidimo koju biste hranu trebali da izbegavate ili bar da unosite što manje jer je izuzetno kalorična. Mi ćemo vam sada izdvojiti neke od najkaloričnijih namirnica koje biste trebali izbegavati u širokom luku, kako zbog zdravlja tako i zbog estetskog izgleda.

Beli hleb

Hleb se pravi od žitarica koje sadrže protein gluten na koji je sve više ljudi netolerantno, tj. ne prija im. Možda i vi spadate u tu kategoriju, zato pogledajte šta piše na hlebu i dobro se informišite.

Osim toga, u hlebu postoje materije niske hranljive vrednosti koje izazivaju skok insulina i šećera u krvi, pa se kao alternativa u ishrani preporučuje raženi hleb ili  hleb od heljde.

Margarin

Iako je dugo važio kao dobra zamena za puter, ispostavilo se da je margarin obični industrijski trik za obmanu i da je pun štetnih transmasti. Zato se poslednjih godina značajno podigla svest o upotrebi margarina u ishrani i mita da je margarin dobar za decu.

Kada kupujete margarin, obratite pažnju šta piše na deklaraciji proizvoda, a najbolja opcija bi bila da koristite sve organsko, pa i margarin.

Krompir

Ovde prvenstveno mislimo na beli krompir, koji je sam po sebi kao povrće veoma zdrav, međutim problem nastaje kada se on prži i tako se njegova kalorijska vrednost utrostručuje.

Činjenica je da je krompir veoma prisutan u našoj svakodnevnoj ishrani, a naš savet vama jeste da ga ne pečete i ne pravite pomfrit, već da ga obarite jer je tako mnogo zdraviji.

Prerađeno meso

Kobasice, viršle, salame – sve ovo su mesne prerađevine koje bukvalno ne služe ničemu osim da zadovolje apetit.

Ti mesni derivati su apsolutno nezdravi i to je više puta dokazano u raznim naučnim istraživanjima. Osim što unos ovakve hrane dovodi do ubrzanog gojenja, prerađevine od mesa nose rizike od raka debelog creva, pojave dijabetesa tipa 2 i srčanih oboljenja.

Ko ne želi potpuno da izbaci meso iz ishrane, dobra opcija su proverene mesare ili domaće uzgajavačnice mesa gde ćete biti sigurni u kvalitet mesa, gde se prilikom obrade ne dodaju nezdravi sastojci.

Gazirana i zašećerena pića

Apsolutno najopasniji izvori rafinisanog šećera su slatka pića koja se mogu kupiti u prodavicama i koja su nažalost vrlo popularna među populacijom svih uzrasta.

Ovakva pića sadrže veliku količinu šećera u samo jednoj čaši i sa njihovim konzumiranjem morate biti izuzetno oprezni jer mogu dovesti do pojave dijabetesa, srčanih bolesti a ono što je izvesno jeste povećanje masnih naslaga.

Korisite prirodne, ceđene sokove po mogućnosti nezaslađene i tako ćete učiniti uslugu sebi i svom zdravlju.

Hrana pržena na rafinisanom suncokretovom ulju

Sva pržena hrana je nezdrava i doprinosi gojenju, a posebno ako se prži na suncokretovom ulju koje obiluje omega 6 masnim kiselinama. Ove kiseline koje su u granicama normale zdrave za organizam ipak izazivaju stres u ćelijama i nakupljanje masnih naslaga, pa se savetuje upotreba maslinovog ili kokosovog ulja kao mnogo zdravije varijante.

Slatkiši

Treba li da nabrajamo i pojašnjavamo? Slatkiši su prepuni lošeg šečera koji je klasifikovan kao jedna od belih smrti, jer prekomerno unošenje dovodi do ozbiljnih bolesti.

Ako vam se jede nešto slatko, radije posegnite za tamnom čokoladom od kakaa ili izaberite nisko kalorične štanglice od žitarica. Mada tu je uvek voće, koje je bogato vitaminima i najbolja zamena za slatkiše.

Kapućina, espresa i ostale vrste zaslađene kafe

Crna kafa je dokazano dobra za konzumiranje u umerenim količinama. Poslednjih godina pojavile su se razne mešavine kafe koje su pune šlaga i veštačkih zaslađivača, tako da je broj kalorija u njima nekada polovina od celodnevnog dozvoljenog unosa.

Ovakvi napici su posebno popularni kod omladine i predstavljuju neku vrstu trenda, koji ne samo da je štetan nego stvara zavisnost vremenom. Isto je kao i brza hrana.

Brza hrana

Ekspanzija i naglo pojavljivanje restorana brze hrane zahvatio je ceo svet. Ova pojava objašnjava se brzim tempom života i lako dostupnoj, ukusnoj hrani, primamljivoj na oko.

Iako je veoma ukusna i brzo se jede, brza hrana samo prividno omogućuje sitost i zadovoljstvo. Međutim, nakon kratkog vremena glad se ponovo javlja, još izraženija je i tako nastaje začarani krug.

Pržena hrana na ulju je puna masti, a moderna brza hrana nema nijednu dobrobit i funkciju u ishrani čoveka osim što ćete se vidno ugojiti i dobiti masne naslage. Dakle, jasno vam je da sva hrana koja prolazi kroz proces industrijske obrade ili pržene na ulju jeste veoma opasna za vaše zdravlje. Zato birajte prirodno i organsko.

Osim potencijalne pojave raznih bolesti i gojenja, konzumiranje ovakve hrane dovodi do pojave masnih naslaga u koži, sala i celulita.

Najbolje je da za početak izbacite hranu koja goji, a da se okrenete onoj koja ne godi. Recimo, pirinač je namirnica koja ne goji ako se jede u normalnim količinama, a može biti zamena za hleb.

Koje promene na telu nastaju i šta je rešenje

Celulit predstavlja jednu vrstu promene kože usled nagomilavanja masnih naslaga i štetnih materija. Koža pogođena ovim stanjem izgleda kao pomorandzina kora i cirkulacija tkiva je usporena. Najviše pogađa butine, donji deo leđa, zadnjicu, stomak.

Mnoge žene suočavaju se sa ovim problemom, a šta su uzroci nastanka?

Kao što smo napomenuli u tekstu, unosom hrane bogate mastima i šećerima vi ćete sami uzrokovati promene na vašem izgledu. Veća kilaža, naslage na nogama i stomaku, salo… Sve ovo ukazuje da bi dobro da redukujete ishranu i da potpuno izbacite hranu koja goji.

Pored toga, utiču i nepravilna ishrana, stres, manjak fizičke aktivnosti, pušenje, nedovoljno kretanje i dugo sedenje, nedovoljno tečnosti – vode, premalo spavanja i slično. Da se ne bise patili sa ovim mukama, pa razmišljali kako sve možete da povratite vaš normalan fizički izgled trebalo bi da promenite način života.

Morate voditi računa o svakom delu svog tela – od glave do pete, kako bi izgledali lepo i bili zadovoljni svojim izgledom. Više se načina da se dovedete u red i da se izborite sa problemom koja vam je zadala kalorična i hrana koja goji.

  • koristite anticelulit kreme i gelove da razbijete celulit,
  • vodite računa o svojoj ishrani,
  • bavite se fizičkom aktivnošću što češće možete,
  • pijte vodu,
  • idite na masažu.

Kako bi efekat bio bolji sve navedene metode koristite zajedno, jer su one uzajamno povezane. Dakle, koristite neki anticelulit gel ili kremu i nikako nemojte isključiti vežbanje. Postoje mnoga iskustva koja govore u prilog tome i na našem tržištu mnogo dobrih krema i gelova.

Dalje, kada vežbajte obavezno pijte vodu da se rashladite. Takođe, korigujte ishranu i ograničite se na što manje kaloričnih namirnica kako sav prethodni rad ne bi bio bačen u vodu.

Hidratacija je obavezna radi osvežavanja ne samo kada vežbate, već i redovno zbog detoksikacije organizma. Obavezno uvek sa sobom nositi veće količine vode, posebno ako su vrućine. Nemojte se stideti i izbegavati masaže, jer one ponekad pomažu da se masne naslage razlože eliminišu područja gde imate neravnine na koži.

Nadamo se da vam je ovaj mali podsetnik bio zanimljiv i da ćete usvojiti neke od naših saveta. Bilo da je u pitanju ishrana ili gojenje, morate menjati životne navike iz korena jer samo vi imate ključ od vašeg zdravlja.

Sponzorisano:

Loading...