Hrana koja jača krvne sudove

Proširene vene nisu retka pojava. Postoji hrana koja će vam pomoći u borbi za lepše i zdravije noge!

Proširene vene su jedna od najčešćih bolesti savremenog doba. Pojavljuju se na nogama, i kod muškaraca i kod žena. Proširene vene ne izgledaju ni malo lepo na nogama, a osim što estetski ne deluju lepo, mogu biti veoma bolne i mogu da stvaraju razne probleme. Zgrušena krv u donjem delu nogu dovodi do pojave proširenih vena.

I pre nego što iskoče na površinu, osetićete bol, umor u nogama i napetost. Simptomi su u početku iritirajući, a kasnije mogu baš da vam smetaju. Proširene vene ne smemo olako shvatiti, jer one imaju niz komplikacija koje mogu uslediti svakog časa.

Izražene, plavo ljubičaste vene koje su nekad i naduvene, smetaće pri svakodnevnim aktivnostima, a od nekih aktivnosti moćićete da se oprostite. Da se to ne bi desilo, važno je ovaj problem rešavati čim se pojavi. U ovom tekstu saznaćete kako hrana utiče na proširene vene i šta sve treba da jedete, kako biste što brže izlečili bolne i otekle vene.

Kako hrana utiče na proširene vene?

Bolest proširenih vena može da bude nasledna, zbog genetske predispozicije, a može i da se javi tokom života. Možda je glavni krivac vaš posao, na kome mnogo sedite ili stojite čitavih osam sati. Nisu svi uslovi idealni, a vene ne biraju vreme kada će se pojaviti. Otežano funkcionisanje usled njihove pojave primetićete vrlo brzo, jer će ona učiniti da vam tih osam sati izgleda kao prava večnost. Vene mogu da se prošire i kada dođe do nagle i preterane gojaznosti, ali i u trudnoći.

Hrana koju unosite itekako je blisko povezana sa izlečenjem! Hrana koju svakodnevno jedemo utiče na čutav organizam, pa i na cirkulaciju i krvne sudove. Ako želite da ubrzate izlečenje, važno je da promenite ishranu i da se pridržavate određenih pravila. Ako se hranite kako treba, brže ćete vašim nogama vratiti pokretljivost i smanjićete nelagodne simptome bola i otečenosti.

Proširene vene su lečive, Pročitajte koji je jedan od načina lečenja vena i uverite se da ima nade, čak i kada ne znate da li ste na pravom putu ka ozdravljenju.

Najbolja hrana za proširene vene

Da pređemo na stvar,  sledeće namirnice treba da nabavite kako biste učinili da proces izlečenja bude efikasniji i brži. Ova hrana može i da ublaži neprijatne simptome koji su prateći kada se pojave proširene vene.

Nešto treba jesti, nešto mazati, a nešto stavljati kao oblogu! Priroda uvek ima najbolja rešenja i može da vam vrati osmeh na lice, čak i kada vam proširene vene donesu toliko loših momenata tokom dana.

Divlji kesten

Divlji kesten je prirodni lek za lečenje proširenih vena, jer sastojci u njemu direktno deluju na smanjenje otečenosti i bola. Escin je sastojak divljeg kestena koji je dovoljno moćan da savlada osećaj težine u nogama i da umanji grčeve.

Lek od divljeg kestena možete da pripremite i kod kuće. Biće vam potrebno 10 divljih kestena koje treba da sameljete, što sitnije i da prelijete rakijete. Najbolje je da rakija bude komovica, poznata kao rakija za lek.

Teglu treba ostaviti na suncu sedam nedelja, a zatim dobijenu smesu procedite i sipajte u manju teglicu. Čuvajte je u frižideru i svakoga dana mažite na obolela i natečena mesta. Brzo ćete primetiti kako bol postaje podnošljiviji i kako su vam noge konačno lakše!

Kupus

Kupus je od davnina poznat po svojim oblogama za sve i svašta. Najbolja obloga koju možete naći kod kuće za proširene vene jeste obloga od svežeg kupusa. List svežeg kupusa direktno prislonite na obolelo mesto, držite sve dok se kupus ne smežura, pa onda uzmite nov.

Ako ste kod kuće celog dana, nađite dublje čarape koje će pridržati kupus, a ako imate mnogo obaveza preko dana, ovaj zeleni ritual možete raditi preko noći. Nakon duže upotrebe proširene vene će povući, samo budite uporni i videćete kako olakšanje dolazi već posle prve obloge.

Šipak

Čaj od šipka jača krvne sudove! Ulje šipka bogato je vitaminima, antioksidansima i neophodnim masnim kiselinama. Ovi sastojci neguju kožu, dajući joj zategnutiji izgled, takođe smanjuje ožiljke i naboranost kože.

Šipak vam može pomoći da smanjite bol u nogama. Ulje šipka je efikasno kao terapija za različita oboljenja, ali njegovo glavno dejstvo jeste da pruža opuštajući efakat mišićima.

Zova

Zova je najbolji čaj za krvne sudove. Zovu možete da pijete uz doručak. Doručak treba takođe da bude zdrav i uravnotežen.

Zova je bogata rutinom, a to je sastojak koji deluje antioksidansno i antiinflamatorno, pa tako štiti i jača krvne sudove i sprečava pojavu krvnih ugrušaka.

Za krvne ugruške može se koristiti i Hepatrombin gel.

Borovnica

Borovnica je tako ukusna,a tako dobra za krvne sudove i njihovo jačanje. Borovnica podstiče cirkulaciju. Najbolje bi bilo da jedete sveže borovnice, ali i kupine i plave borovnice.

Limun

Limun koristimo tako što na obolela mesta stavljamo kolutove, pa zamotamo zavojem ili stegnemo krpom. Ovaj ritual možete da ponavljate više puta u toku dana. Limun ojačava vene i , deluje direktno na kapilare i na propirene vene. Limunovo ulje odličan je tonik za vene, pa možete svakoga dana da ga utrljavate na bolna i otečena mesta.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje treba da počnete da upotrebljavate u ishrani umesto običnog, suncokretovog ulja. Povećanje cirkulacije je neophodno za lečenje proširenih vena. Osim što ćete ga unositi kroz ishranu, možete i da ga mažete kako bi cirkulacija bila brža. Na taj način smanjićete bol i upalu.

Maslinovo ulje za spoljašnju upotrebu treba da se zagreje i da se pomeša sa vitaminom E u tečnom stanju. Sa ovom smesom masirajte vene i bolna mesta. Potrebno je dva meseca za otklanjanje svih simptoma, ali morate da nanosite maslinovo ulje dva puta dnevno.

Peršun

Peršun je bogat vitaminom C, koji je snažni antoksidans i podstiče proizvodnju kolagena, kao i oporavak i reprodukciju ćelija. Peršun sadrži rutin, a on igra ključnu ulogu u jačanju kapilara i koristan je u smanjenju simptoma proširenih vena.

Obloge možete praviti od meda i iseckanog peršuna, više puta dnevno.Obloge se stavljaju preko noći, ali i preko dana ih možete koristiti i menjati. Lečenje je najbolje da započnete što pre, ali i da se obratite lekaru ukoliko vidite da situacija ne ide na bolje.

Hrana koja je prijatelj vaših krvnih sudova

Svetska istraživanja pokazuju da više od 15 posto ukupne populacije pati od nepravilnog funkcionisanja krvnih sudova, od proširenih vena i hipertenzije. Korigovana ishrana je svakako preporučljiva kako biste rešili ove zdravstvene probleme, ali naravno, treba da poštujete i terapiju koju vam je lekar preporučio.

Crni luk

Iako crni luk mnogi izbegavaju zbog mirisa, on itekako ima povoljno dejstvo na vaše krvne sudove. Najbolje je da ga koristite u svežem obliku, kao salatu, bar nekoliko puta nedeljno uz ručak.

Riba i morski plodovi

Hrana iz mora izvor je zdravlja i energije. Ono što ribu čini lekovitom jeste omega 3 koja jača krvne sudove. Ako ne volite ribu da jedete ribu, možete da pijete omegu 3 u kapsulama svakoga dana i da na taj način ojačate krvne sudove.

Ribu treba da jedemo bar tri puta nedeljno. Preporučuje se losos, skuša, sardina, haringa.

Celer

Celer je lekovit je i zato je i čest kada je u pitanju zdrava ishrana. Uzimajte sveže ceđen celer, možete ga mutiti u blenderu. Ako slučajno bolujete od bilo kakvih bolesti bubrega, koristite nešto drugo, celer u ovom slučaju nije baš preporučljiv.

U slučaju da vam sok od celera odgovara, pijte do tri čaše dnevno.

Jabuke i jabukovo sirće

Znate već da jedna jabuka na dan potrebna za zdravlje i za lepotu. Obolelima se preporučuje da jedu bar dve jabuke dnevno i jednu kašiku jabukovog sirćeta rastvorenu u čaši vode. Ako vam je jako kiselo, dodajte kašičicu meda.

Ako vam je želudac osetljiv, onda cedite jabuku pa pijte tako dve ili tri čaše dnevno. Da biste lakše savladali promene koje su dešavaju i sačuvali i ojačali krvne sudove, ishranu morate da promenite i da prilagodite novim potrebama.

Paprika

Paprika u sebi sadrži citin, a on je zadužen za poboljšanje cirulacije krvi i elastičnosti kapilara. Paprika treba što češće da bude na jelovniku osoba koje imaju probleme sa krvnim sudovima.

Multivitamini i minerali

Multivitaminski preprati koriste se kao dodatak ishrani, a neophodni su kao dopuna jer vaši krvni sudovi moraju da ojačaju, pa im je nekad potrebna pomoć.

Regulišite stres

Stres je jedan od najčešćih problema savremenog doba i zaista treba ozbiljno da ga shvatite. On utiče na čitav vaš organizam i može da napravi haos, čak i kada to najmanje očekujete.  Opuštajte se i pronađite vreme za sebe i za svoj odmor.

Lagana reakreacija će vam dosta pomoći i biće odlična za napredak vašeg zdravstvenog stanja, pa je preporučljivo da više šetate, da više vremena provodite u prirodi ili da plivate.

Zdrava i uravnotežena ishrana može da vam pomogne da vaše lečenje krvnih sudova bude lakše, efikasnije i brže.  Svakako preporučujemo da promenite jelovnik i da unosite što više voća i povrća, ribe i vode. Uz vodu pijte čaj, a u velikom luku izbegavajte gazirana pića, masnu i tešku hranu. Uz ovakav jelovnik, svi simptomi biće manje izraženi.

Sponzorisano:

Loading...