Alergija na histamin – intolerancija, simptomi, ishrana i lečenje

Intolerancija na hranu predstavlja jaku reakciju organizma na određenu vrstu namirnice koju konzumiramo. U pitanju je zapravo alergijska reakcija na histamin, koji je prirodni sastojak mnogih proizvoda za jelo ili piće.

Neke osobe poseduju manji prag podnošljivosti na ovaj sastojak, te njihov organizam burno reaguje na prisustvo histamina u hrani.

Ova reakcija se podjednako javlja i kod odraslih i kod dece, a karakteriše je niz simptoma koji su slični kod više vrsta alergija ili drugih zdravstvenih tegoba i koji se javljaju na različitim delovima tela.

Alergija na histamin - intolerancija, simptomi, ishrana i lečenje

Šta je histamin?

Histamin je prirodni sastojak velikog broja prehrambenih proizvoda i najčešći okidač alergijske reakcije organizma na određenu hranu. To je organsko jedinjenje azota, koje igra značajnu ulogu za naš imuni sistem, psihološke funkcije, a ima i ulogu neurotransmitera. Histamin je prisutan u svim životinjskim telesnim ćelijama, a kod ljudi je najveći udeo prisutan u mastocitima i bazofilima. Njihov najvažniji patofiziološki mehanizam je imunološki. Histamin se takođe skladišti u ćelijama u stomaku, zadužen je i za odbranu protiv bakterija i reguliše nivo vode u organizmu.

Već dugo je ovaj sastojak poznat u medicini kao pokretač akutnih alergijskih reakcija kod ljudi. Naziv je dobio po grčkoj reči “histos” koja znači tkivo, a receptori histamina se upravo nalaze u različitim čovekovim tkivima. Naučnicima i lekarima su do sada poznate tri vrste receptora za histamin, koje se razlikuju po mestu na telu. Receptori H1 se nalaze u koži, H2 duž celog probavnog trakta, od jednjaka do debelog creva, a skorije otkriveni receptori H3 vezani su za centralni nervni sistem.

Vrste alergijskih reakcija na histamin

Reakcije na histamin se razlikuju na osnovu mesta vezivanja. Tipične alergijske reakcije su one koje se javljaju na koži i u respiratornim organima, zatim može doći i do reakcije gastrointestinalnih organa, te do neuroloških smetnji, kao što su vrtoglavice ili glavobolje. Dešava se i da vezivanje histamina obuhvata sve tri grupe receptora, što se naziva generalizovanom alergijskom reakcijom. Takav je na primer slučaj anafilaktičkog šoka, koji ispoljava celu paletu različitih simptoma. Najčešće je slučaj da se dešava kombinovana reakcija.

Simptomi alergije na histamin

Simptomi alergije na histamin su raznovrsni i takođe se mogu podeliti prema mestima na kojima se dešava vezivanje histamina, kod osoba sa smanjenom tolerancijom.

Promene na koži – Najtipičniji primer simptoma su različiti oblici osipa na koži, snažno i iznenadno crvenilo, nepodnošljiv svrab, koprivnjača i druge promene.

Promene na licu i osećaj u predelu glave – Snažni simptomi netolerancije na histamin često mogu da budu jake glavobolje, migrene, nesvestica i hroničan osećaj umora i težine u glavi, kao i otečenost i crvenilo lica, često začepljen nos, kijanje i pojačano lučenje sekreta iz nosne duplje.

Tegobe u predelu grudnog koša – Simptomi poput otežanog, retkog ili čak bolnog disanja, astma, aritmija srčanog ritma i nizak krvni pritisak, takođe mogu upućivati na alergijsku reakciju na histamin.

Problemi sistema za varenje – Pokazatelji intolerancije na histamin mogu biti i bolovi i grčevi u stomaku, naduvenost, mučnina, povraćanje, zatvor ili dijareja i meka ili retka stolica.

Psihološki i nervni poremećaji – Nesanica, poremećaji spavanja, osećaj hladnoće, anksioznost i nagle promene raspoloženja mogu ukazivati na smanjenu podnošljivost histamina.

Koja hrana sadrži histamin?

Histamin se nalazi u brojnim i često konzumiranim namirnicama. To obuhvata veliki broj alkoholnih pića, dimljenu i konzerviranu ribu, razne vrste riba i morskih plodova koje možemo kupiti u supermarketima. Histamin sadrže i gotovo sve mesne prerađevine i više vrsta sireva. Povrće bogato histaminom je paradajz, spanać, patlidžan, kao i ukiseljeno povrće poput kupusa ili zelja. I voće sadrži histamin, naročito banane, avokado, citrusi, kivi i neki orašasti plodovi. Nalazimo ga i u hlebu, čaju i kafi, kečapu, senfu, kakau i čokoladi.

Lečenje

Dijagnoza alergije na histamin se postavlja analizom krvi. U terapiji se koriste lekovi antihistaminici, koji sprečavaju vezivanje za receptore i ubrzavaju izbacivanje oslobođenog histamina iz organizma.

Takođe se praktikuju dijete, tokom kojih se smanjuju ili eliminišu namirnice sa izrazito visokim nioom histamina, u zavisnosti od stepena intolerancije. Nažalost, ne postoji nijedna namirnica koja uopšte ne sadrži ovaj sastojak.

Sponzorisano:

Loading...