Spondiloza vrata i kičme – simptomi, uzrok i lečenje

Kako današnje vreme zahteva upotrebu računara, te mobilnih telefona i ostalih uredjaja, i kako su sve više popularni kancelarijski poslovi, te provodjenje vremena upravo pored tih naprava, naš kičmeni stub trpi.

Dugotrajno sedenje kako za računarom, tako i inače, može izazvati brojne probleme vrata i kičme, koji mogu biti praćeni jakim bolovima.

Fizička aktivnost je od pamtiveka preporučljiva, jer time naš organizam održavamo u formi. Gradimo naše mišiće i skelet, i podstičemo normalan rad svih organa. Umerena fizička aktivnost svakodnevno je potrebna svima nama, a prava stvar je kada uspete da nadjete vremena za pravi trening, te tako sebi doprinosete još više energije.

Osobe koje svakodnevno sede ili leže, te nemaju fizičke aktivnosti, vremenom postaju trome, njihove kosti propadaju a energija se gubi.

Jedno od oboljenja kičmenog stuba jeste spondiloza – te ćemo o njoj danas nešto više pisati.

Spondiloza se smatra degenerativnim oblikom oboljenja, usled kojeg se javljaju deformacije hrskavice i diskusa. Kako se oni nalaze u vratnom delu kičme, kao i u slabinskom delu kičme, spondiloza najčešće obuhvata pršljanove te regije, te na taj način stvara bol i pritisak.

Spondiloza koja se javlja u vratnom delu kičme naziva se cevrikalna spondiloza, dok se spondilozi koja se javlja u slabinskom delu kičme naziva lumbalna spondiloza.

U tekstu dalje pročitajte nešto više o obema vrsta spondiloza, te spoznajte da li imate neke od simptome, kako nastaju, te kako da ih lečite.

Spondiloza vrata – uzroci nastanka

Osim genetike, koja može da bude zadužena za nastanak pojedinih bolesti, takodje i spondiloze, postoje i drugi faktori koji utiču na njen razvoj. A to su:

Slaba elastičnost ligamenata – Ligamenti služe povezivanju vratnih pršljanova, a kako vreme prolazi, najčešće usled starenja, oni propadaju. Do njihovog propadanja, odnosno ne-elastičnosti, može doći i usled manjka fizičke aktivnosti, previše stresa i loše cirkulacije. Prokrvljenost u vratnom delu kičme biva oslabljena, što može dovesti do spondiloze vrata i simptoma koji je prate.

“Potrošnja” pršljenova – Habanje, ili potrošnja vratnih pršljenova može nastati usled čestog ponavljanja odredjenih pokreta vrata, čime se često angažuju i opterećuju vratni pršljenovi. Konkretno, mislimo na osobe poput gradjevinskih radnika, koji često imaju savijen vrat u istom položaju. Isto se može desiti kod osoba koje dugo sede za računarom ili gledaju u telefon pa im je vrat spušten.

Povrede vrata – Spondiloza može nastati usled povrede vrata, konkretno usled nekog jakog udarca ili preloma. Nastaje zbog tog jakog pritiska koji je izložen na vrat, te se pršljenovi poremete i ostaju povredjeni.

Dehidratacija diskusa – Javlja se obično kod osoba starijih od 40 godina, a nastupa spontano. Usled isušivanja diskusa nastaje spondiloza.

Diskus hernija – Takodje jedan od razloga zašto se javlja spondiloza. Njoj može prethoditi pojava diskus hernije.

Starost – Ona je upravo najčešći razlog nastanka spondiloze, tako da se kod čak 85% osoba starijih od 60 godina javlja spondiloza i svi njeni simptomi. Normalno, godinama dolazi do slabljenja koštanog sistema, a da biste sprečili pojavu takvih bolesti u starosti, potrebno je da budete fizilki aktivni dok ste mladji. Starijim osobama se preporučuje šetnja, jer je i ona dovoljna da se fizičko zdravlje održi na zavidnom nivou.

Spondiloza vrata – simptomi 

U zavisnosti od toga kako je spondiloza nastala njeni simptomi će se razlikovati. Ponekada se ona može veoma sporo, i sponatno razvijati, dok ponekada ona može nastati naglo.

Razlika je takodje u intenzitetu, tako da se simptomi jedva osećaju, ili se, pak, osećaju veoma snažno tako da otežavaju život obolele osobe.

Svakako, prepoznavanje simptoma spondiloze, naročito ukoliko ih spoznate na vreme, veoma je važno. Ukoliko osetite bilo koji od ovih simptoma, naročito ukoliko je simptom jako izražen, obratite se lekaru. Simptomi spondiloze su:

Bol u vratnom delu kičme – Bol koji se postepeno ili naglo proširuje na lopatice, može da bude jedan od simptoma. Ukoliko se javi ovakav simptom, on može da postane manje bolan ukolik osoba sedi pravilno ili leži. Jači bol nastaje onda kada osoba sedi nepravilno, a posebno kada se glava zabacuje unazad. Takodje možete osetiti bol prilikom kašljanja ili kijanja. Bilo kakav nagli pokret glavom izaziva probleme i bolove, ili pritisak i neprijatnost.

Osim što bol može da se proširi na lopatice, može da se proširi i na ruke, tako da osećate bolove u rakama i šakama, ili trnce i osećaj neprijatnosti.

Slabost mišića – Spondiloza utiče i na mišiće, a kako smo pomenuli najčešće se javlja na mišićima ruku, te izaziva bol ili trnjenje.

Slaba koordinacija pokreta ruku – Upravo zbog pojave slabosti u mišićima, naročito ukoliko ona traje duže vreme, može se javiti gubitak osećaja u rukama. Usled toga pokretanje ruku biva otežano, stvari mogu ispadati iz ruke ili se može izgubiti osećaj za jačinu. Bitno je da se na vreme javite doktoru čim osetite prve slabosti u šakama, jer će to sprečiti razvoj ozbiljnih simptoma.

Ukočenost vrata – A ona može biti blaga, umerena, ili veoma izražena. Uglavnom vas prati osećaj zatezanja pri svakom pokretu glave, a često se javlja i bol prilikom tog zatezanja.

Utrnulost ramena – Kako se može javiti trnjenje u rukama, može se javiti i trnjenje u predelu ramena. Ti trnci se zapravo dalje šire na ruke i prste, tako da osećate jezu od predela vrata i ramena sve do šaka.

Glavobolja – Kako su vrat i glava povezani, usled nastanka spondiloze vrata jedan od simptoma može biti i glavobolja. Uglavnom se javlja u predelu potiljka, odnosno u predelu izmedju glave i vrata. Stvara se pritisak, a kasnije može preći i u jaču glavobolju. Do pojave glavobolje dolazi zbog slabe prokrvljenosti usled zatezanja ligamenata, te tako do mozga ne dolazi dovoljno kiseonika.

Vrtoglavica – Obično su glavobolja i vrtoglavica povezane, a često se mogu manifestirati u isto vreme. Čak postoji stručan naziv za njihovo udruživanje – servikalni vertigo, koji se javlja kao posledica neuroloških problema nastalih usled spondiloze.

Kada je u pitanju teži oblik spondiloze, kao jedan od simptoma može biti i gubitak svesti, ili gubitak funkcije bešike i creva. Pod tim mislimo na to da ne možete prazniti bešiku niti debelo crevo, što je svakako jedan od ozbiljnih simptoma i potrebno je da se hitno obratite lekaru.

Spondiloza vrata – lečenje

Opet u zavinosti od toga kako je nastala i koliko je izražena, spondiloza vrata se leči na različite načine. Najčešće se kombinuju terapije, od kojih jedna podrazumeva fizikalnu terapiju, a druga korišćenje medikamenata.

Od medikamanata se najčešće koriste miorelaksanti, odnosno medikamenti koji otklanjaju grčenje mišića, to jest spazma. Takodje se mogu koristiti i analgetici, odnosno medikamenti koji otklanjaju bolove.

Ukoliko su simptomi spondiloze veoma izraženi, tačnije, ukoliko je spondiloza težeg oblika, onda se u terapiju mogu uključiti i injekcije. Najčešće se koriste steroidne injekcije, koje služe da otklone jake bolove i upale.

Svakako, nijedan medikament ne smete uzeti na svoju ruku, jer pogrešan medikament može pojačati simptome. Potrebna je konsultacija sa stručnjakom, kako biste utvrdili tačan uzrok pojave spondiloze i morate delovati u skladu sa tim.

Spondiloza kičme – uzroci nastanka

Takodje, za nastanak spondiloze kičme genetika može da bude glavni krivac. Osim genetike, uzrok nastanka spondiloze može biti:

Povreda kičme – Posebno jak udarac ili pad direktno na kičmu, mogu biti jedan od uzroka nastanka spondiloze.

Opterećenje lubmalnog dela – Usled podizanja nekog tereta može nastati spondiloza kičme. Posebno ukoliko teret dižete često, i to tokom dužeg vremenoskog perioda. Onda je spondiloza kičme gotovo zagarantova. Ako imate takav posao, najpre pokušajte da olakšate sebi, ili redovno radite vežbe iztezanja koje će vam pomoći da održite zdravlje vašeg kičmenog stuba.

Diskus hernija – Isto kao i kod vratnog dela kičme, i kod lumbalnog dela može nastati spondiloza usled pojave diskus hernije.

Dehidratacija diskusa – Ona najčešće nastaje vremenom, tako što se diskus postepeno isušuje. Vremenom to dovodi do dehitratacije, a sve to dovodi do spondiloze. Dehitratacija se najčešće dešava kod starijih ljudi, upravo zbog toga što se postepeno razvija, tokom godina.

Starost – Već smo zaključili da do spondiloze najčešće dolazi usled starosti, te propadanja koštanog sistema. To možete sprečiti redovnim šetnjama i redovnom fizičkom aktivnošću.

Spondiloza kičme – simptomi

Spondiloza kičme se u velikom broju slučajeva sporo razvija, te možete primetiti prve simptome tek u kasnijim godinama. Ponekada, taj proces može da bude ubrazan, te da odjednom iskusite simptome koji prate spondilozu.

Starenje je gotovo uvek razlog broj jedan za nastanak spondiloze kičme, odnosno lumbalnog dela kičme, medjutim, ukoliko ste mladji i osećate neke od sledećih simptoma, obavezno se javite lekaru, jer ona može nastati i usled genetike ili neke povrede. Dakle, simptomi spondiloze kičme su:

Bol u lumbalnom delu kičme – Najpre bol u samom lumbalnom delu, koji se kasnije može proširiti na noge. Te tako, osoba koja ima spondilozu lumbalnog dela neretko ima bolove i trnjenje u nogama. Bol se može pojačati prilikom stajanja u mestu, nepravilnog sedenja ili savijanja noge. Bilo koji nagli pokret može praviti problem i izazivati bol.

Bol se najčešće javlja samo u jednoj nozi, a smanjuje se prilikom ležanja, odnosno odmaranja. Ipak, lagane šetnje i lagana fizička aktivnost preporučuju se kada bol nije izuzetno snažan, već blag do umeren.

Trnci u nogama – Pomenuli smo ih kroz prvi simptom, osim bola može se javiti trnjenje nogu, što može izazvati neprijatan osećaj. Takodje se najčešće javlja samo u jednoj nozi, a ponekada se trnci mogu javiti i u obe noge. Šire se od kuka do stopala, pa sve do prstiju. Uglavnom traje kratko, par sekundi ili minuta.

Osećaj peckanja – Posebno u lumbalnom delu kičme, a ponekada to može izazvati osećaj jakog pečenje, mada retko. Obično se javlja blagi osećaj žarenja, odnosno peckanja.

Slaba koordinacija nogu – Javlja se osećaj smetnje prilikom hodanja ili silaženja niz stepenice, takodje penjanje uz stepenice ili strmi predeo, kao i prilikom trčanja. Ponekada se možete spotaći o mali kamenčić, ili osećati na trenutke oduzimanje nogu.

Takodje, jednako kao i kod nastanka spondiloze vrata, i kod pojave spondiloze kičme, može se izgubiti osećaj za pražnjenje bešike i debelog creva, što zahteva hitnu konsultaciju sa stručnim licem. Jedan od ozbiljnijih simptoma može biti i impotencija.

Spondiloza kičme – lečenje

Spondiloza kičme leči se uglavnom na isti način kao spondiloza vrata, jer se ona i prepoznaje prema odredjenim simptomima u bilo kojem delu da se javi.

Dakle, lečenje obuhvata kombinovanje terapija – fizikalne terapije i lečenje medikamentima.

Od medikamenata se najčešće koriste analgetici, zatim sedativi i antidepresivi, koji bi trebalo da opuste nerve u lumbalnom delu te smanji simptome spondiloze. Takodje se koriste nestereoidni anti-inflamatorni medikamenti, koji bi trebalo da smanje ili eliminišu upalne procese.

Ukoliko je teži oblik spondiloze, onda od pomoći može biti mider – odnosno, ortopedsko pomagalo koje za cilj ima rasterećivanje kičme, tačnije mišićnih tkiva, kao i ligamenata. Na taj način smanjuju se simptomi spondiloze, i oboleo može lakše da funkcioniše – kreće se i radi.

***Napominjemo da je ovaj tekst informativnog karaktera, te da je uzimanje lekova bez konsultacije sa doktorom vaša lična volja. Svakako je potrebno javiti se stručnom licu kako bi se obavio pregled, nakon kojeg ćete imati uvid u vaše tačno stanje. Ponekada nisu potrebni ni medikamenti, već od pomoći može biti samo fizikalna terapija, ili umerena fizička aktivnost i vežbe koje će vas “razdrmati”.

Mislite na vaše zdravlje dok nije kasno, te tako redovno vežbajte, kako biste održali vaš skelet sposobnim i zdravim. Zdrava ishrana je takodje veoma važna, unošenje dovoljne količine kalcijuma tokom dana – jer će taj mineral pomoći da očuvate vaše kosti i zglobove.

Ukoliko osetite bilo koji od simptoma, konsultujte se sa lekarom. Nadjite vremena da se posvetite zdravlju, to sigurno daleko isplativije nego kasnije se boriti sa učestalim i bolnim simptomima. Oni ponekada mogu biti bezazleni te nećete ni obratiti pažnju i reći – proći će, ipak, ako im ne posvetite dovoljno pažnje i ne otklonite ih na vreme, oni mogu postati ozbiljniji i praviti vam isto tako ozbiljne probleme u svakodnenom funkcionisanju.

Sponzorisano:

Loading...