Kada vam može pomoći fizikalna terapija?

Ako želite da poboljšate vaše zdrastveno stanje fizikalna terapija je pravo rešenje za vas.

Fizikalna terapija vam može pomoći ako ste u skorije vreme imali ozbiljnu povredu ili dijagnostikovanu bolest koja vam otežava svakodnevno kretanje i vaše uobičajene aktivnosti.

Kada pogledamo u prošlost shvatićemo da ova vrsta terapiije nije ništa inovativno i novo već je to jedna od najstarijih medicinskih disciplina koju su praktikovali i Kinezi, i Grci i Egipćani.

Razvoj tehnologije doprineo je da se ova grana medicine unapredi i poboljša i samim tim daje brže rezultate izlečenja određenih oboljenja.

Danas se savremena medicina ne može zamisliti bez fizikalne terapije, a u redovima koji slede pokušaćemo da vam što bolje objasnimo odlike ove grane medicine.

Ako bi trebalo u jednoj rečenici napisati koja je svrha fizikalne terapije odgovor bi bio unapređenje opšteg kvaliteta života i smanjivanje bola određenog dela tela uz pomoć različitih oblika energije.

Fizikalna terapija koristi različite vrste energije kao što su toplota, magnetna i mehanička energija, energija vode, elektricitet i pokret.

Takođe koristi i energiju svetlosti.

Fizikalna terapija ne mora samo da se vezuje za bol ili neko određeno oboljenje jer se ovaj vid terapije može koristiti i kao prevencija.

Preventivno se može koristiti neki vid energije iz prirode radi opšteg poboljšanja našeg zdravstvenog sistema.

Sve vidove fizikalne terapije obavljaju ljudi koji se nazivaju fizikalni terapeuti koji su specijano obučeni za ovaj vid terapije.

Pre upuštanja u neki vid fizikalne terapije obavezno proveriti kome dajete poverenje jer je vaše zdravlje u pitanju i želite da o vama brine osoba koja je obučena za to.

Fizikalna terapija i svi njeni benefiti

Fizikalna terapija se sastoji iz par jednostavnih koraka, a to je; dijagnostika određenog problema ili stanja, zatim terapijska aktivnost koja će vam olakšati zdravstvenu tegobu do vašeg potpunog ozdravljenja.

Pored otklanjanja bola i ukupnog kvaliteta života fizikalna terapija vam može poboljšati cirkulaciju tela, ubrzati metabolizam i pomoći kod zarastanja sportskih povreda.

Fizikalna terapija može pomoći svim ženama nakon porođaja i ubrzati sveopšti oporavak.

Ako ste skoro imali neku sportsku povredu ili operaciju ovaj vid terapije može poboljšati vašu rehabilitaciju.

Fizikalna terapija generalno povećava fleksibilnost i ravnotežu tela, i čak pomaže kod hroničnih bolesti.

Pre nego što krenete na fizikalnu terapiju obavezno je da obavite pregled kod fizijatra da biste dobili tačnu dijagnozu i prvo odradili određene testove koji će odrediti koja vam je potrebna vrsta fizikalne terapije.

Svaki fizijatar će vam uraditi manuelno mišićni test, posmatraće kako hodate i kako držite telo, zatim će proveriti brzinu vaših refleksa, opštu pokretljivost i fleksibinost vašeg tela.

Pored fizičkih testova kod fizijatra ćete uraditi i potrebne kliničke analize koje zavise od vašeg trenutnog zdravstvenog stanja.

Kada se dijagnostikuje vaš problem fizijatar vam prepisuje određene fizikalne terapije koje mogu biti i kombinacija više različitih, a ne samo jedna.

Postoje različite fizikalne terapije i to su: kineziterapija, elektroterapija, magnetoterapija, laseroterapija, termoterapija, sonoterapija, krioterapija i mehanoterapija.

Koju god fizikalnu terapiju da vam prepiše vaš fizijatar da bi ona imala efekta i bila učinkovita potrebno je da redovno odlazite na terapije i sledite pažljivo uputstva terapeuta.

Sponzorisano:

Loading...