Šta je kandida i kako se leči?

Candida Albicans je vrsta gljivica koju svaki od ljudskih organizama ima u sebi. Sve dok je ta gljivica u normalnoj količini u našem telu, onda je sve u redu i sve funkcioniše kako treba.

Problem nastaje onda kada se ona počne razmnožavati i pojavljivati u dosta većem broju nego što je to normalno i što je potrebno za optimalno zdravlje organizma.

Tada kada dolazi do uvećanja broja ovih gljivica, onda govorimo o bolesti kandidijazi.

sta je kandida

Koji su najčešći razlozi koji dovode do pojave kandidijaze?

Smatra se da do pojave kandidijaze dolazi usled povećanja kiselosti organizma. Kao što možda već znate, postoji pH skala na kojoj možemo videti koje su namirnice alkalne, koje kisele a koje su na granici, oko pH vrednosti 7.

Znači da bi smanjili šanse da dodje do ovog oboljenja i problema, trebali bi da vodimo računa da u svoj organizam unosimo dosta više alkalnih (baznih) namirnica a što manje kiselih koje bi zakiseljavale naš organizam.

Pored vodjenja računa o našoj ishrani koja bi trebala da bude u velikoj meri alkalna, jako je bitno i da budemo fizički aktivni, da ne budemo lenji. Potrebno je da čovek skoro svakodnevno ima odredjenu dozu fizičke aktivnosti. Poželjno je da skoro svaki dan trči bar 1-2 kilometra, ili da ide u teretanu, na fitnes, da trenira neki sport ili slično.

Takva fizička aktivnost ne samo da smanjuje šansu za nastajanje problema sa kandidom, već i doprinosi celokupnom zdravlju organizma.

Osim fizičke aktivnosti, kao što smo već pomenuli, potrebno je da vodimo računa i o našim navikama u ishrani. Neka istraživanaj su pokazala da su glavni razlozi za oboljevanje ljudi od ove bolesti – upotreba cigara i alkohola, zatim konzumacija kafe u velikoj meri, konzumiranje industrijskih nezdravih preradjenih namirnica i slično.

Takodje, vrlo je bitno da obratite pažnju i na unos životinjskih namirnica – mesa, jaja i mleka. U današnje vreme je već vrlo lako doći do raznih informacija i studija o štetnosti namirnica životinjskog porekla. One jako zakiseljavaju organizam, a plus im je i potrebno mnogo više vremena da se svare u našem organizmu i izbace napolje iz njega.

Zato je vrlo bitno i da unos životinjskih namirnica svedete na minimum, a ukoliko možete i želite najbolje bi bilo i da ih potpuno izbacite i postanete vegan, kako se to danas popularno naziva. Biti vegan znači ne konzumirati namirnice životinjskog porekla – meso, mleko i jaja. Umesto toga, biraćemo alkalnu hranu koja će čistiti naš organizam od toksina i pojavu kandide svesti na sam minimum.

Na kojim područjima tela se kandida javlja i koji su njeni simptomi?

Kandida se može javiti na raznim delovima tela, najčešće je to predeo usta, polnih organa, noktiju i delova kože glave ruku i slično.

Sama gljivica kandida se inače razvija i množi u našim ustima i crevima.

Što se simptoma na osnovu kojim možte zaključiti da imate ovu bolest tiče, njih ima dosta. Najčešći i najočigledniji su uglavnom infekcije i crvenilo na koži.

Takodje, najčešći prateći simptomi su problemi sa varenjem, nadinamanja, dijareja odnosno proliv itd.

Kako sve možete lečiti kandidijazu?

Najprirodniji način lečenja ove infekcije je svakako korigovanje ishrane i okretanje biljnoj prirodnoj hrani.

Neki od najefikasnijih prirodnih lekova za kandidu su:

  • žalfija
  • beli luk
  • biljka ehinacea
  • soda bikarbona
  • jabukovo sirće
  • razna eterična ulja
  • itd

Uvek se naravno pre korišćenja bilo kakvih biljnih preparata možete konsultovati sa svojim lekarom ili nekim stručnim licem u koje imate poverenja bilo da je to oblast klasične ili alternativne medicine.

Sponzorisano:

Loading...