Alergija na sunce – simptomi, iskustva i lečenje

Gotovo da ne postoje ili su bar veoma retke osobe koje u letnjim mesecima ne vole da se prepuštaju uživanju u sunčanju. Međutim, problem nastaje onda kada se kao rezultat takvog uživanja jave posledice. Jedna od posledica sunčanja, koja se kako pokazuju rezultati istraživanja javlja kod jedne petine populacije u svetu, jeste alergija na sunce.

O tome šta tačno predstavlja alergija na sunce, koji su simptomi kojima se manifestuje i kako se leči, saznaćete ukoliko ovaj tekst pročitate do samog kraja.

Alergija na sunce - simptomi, iskustva i lečenje

Šta zapravo predstavlja alergija na sunce?

Alergija na sunce zapravo predstavlja oblik imunološke reakcije koja nastaje kao posledica izloženosti kože suncu, odnosno delovanju sunčevih ultravioletnih zraka. Ono što je potrebno istaći, jeste da se ova vrsta alergije ne mora javiti isključivo u letnjem periodu, odnosno u periodu kada je koža intezivno izložena jakom suncu, već se može javiti i česta je i u proleće, odnosno onda kada veća površina kože prvi put u sezoni postaje izložena suncu.

Ono što je takođe vezano za alergiju na sunce, jeste da se ona nešto češće javlja kod osoba ženskog pola, nego što je to slučaj sa osobama muškog pola. Takođe, pojava ove alergije je češća kod osoba sa izrazito svetlim ili umereno svetlim tenom, nego kod osoba koje imaju taman ten.

S obzirom na to da alergija na sunce nije urođena, ona nije ni nasledna, a prvi put se može javiti u bilo kom periodu života, bez obzira na to da li je osoba kod koje se manifestovala imala ranije ili ne. Kada se jednom javi, alergija na sunce se najčešće ponavlja i u narednim godinama života, pa se zato osobama kod kojih se ova reakcija na sunce jednom javila, preporučuje pojačana opreznost pri izlaganju suncu.

Konkretno, takve osobe ne bi smele svoju kožu da izlažu naglom i intezivnom delovanju sunčevih zraka, već bi trebalo da u svakoj novoj prolećnoj sezoni kožu postepeno priviknu na izlaganje suncu.

Tokom leta, odnosno tokom perioda kada je delovanje sunčevih zraka najintezivnije, osobe sa ovim problemom ne bi smele dugo da se sunčaju, a posebno ne na direktnom i jakom suncu i trebalo bi da se pobrinu o tome da im što veća površina kože pri kontaktu sa suncem bude prekrivena garderobom, sašivenom od prirodnih materijala i u što svetlijim nijansama.

Da li postoji više vrsta alergija na sunce?

Bez obzira što svaki vid alergijske reakcije na sunce nastaje usled prisustva istih razloga, među kojima svakako prednjači netolerancija kože na delovanje ultravioletnih zraka sunca, ipak se mogu razlikovati nekoliko vrsta ove alergije.

Najčešća vrsta alergije na sunce je polimorfna svetlosna erupcija, koja predstavlja hroničnu alergijsku reakciju kože na UV zrake.

Mallorca akne ili “Acne aestavalis”, predstavljaju oblik alergijske reakcije koja nastaje kao posledica delovanja sunca na kožu koja je predhodno tretirana nekim od preparata za sunčanje, koji u svom sastavu sadrže sastojke koji ne odgovaraju tipu vaše kože. Ovakvi sastojci, mogu se naći i u drugim vrstama kozmetičkih proizvoda, koji nisu povezani sa preparatima za sunčanje.

Još jedna u nizu vrsta alergija na sunce je i fotoreakcija kože. Fotoreakcija nastaje onda kada koža biva izložena sunčevim UV zracima, nakon što je na nju predhodno nanet parfem, određena krema ili neki treći vid fotosenzitivnog kozmetičkog proizvoda. Ovaj vid alergije, može se javiti i nakon upotrebe određenih vrsta lekova, kao što je recimo “Dovicin”.

Postoji i četvrta vrsta alergije na sunce, a to je solarna urtikarija ili koprivnjača izazvana izlaganjem sunčevim zracima. Ona se javlja najčešće nekoliko sati nakon sunčanja i manifestuje se pojavom osipa na koži.

Kojim simptomima se manifestuje alergija na sunce?

Alergija na sunce se manifestuje simptomima koji se pre svega odnose na pojavu različitih oblika iritacija na koži. Konkretno, to mogu biti osipi ili crvenila na manjim ili većim regijama kože, kao i pojava suvoće i perutanja kože ili prisustvo svraba.

Regije kože na kojima najčešće dolazi do pojave ovakvih oblika iritacije su regija kože grudi, regija kože na unutrašnjoj strani ruku, kao i regija kože na butinama i kolenim jamama.

Do manifestacije simptoma može doći neposredno nakon izlaganja suncu, ali i par sati ili čak nekoliko dana nakon izlaganja suncu.

Lečenje alergije na sunce:

Lečenje alergije na sunce, zasniva se na upotrebi blagih i umirujućih losiona čija je namena da ublaže crvenilo kože i da kožu smire nakon pojave iritacija. Ukoliko se radi o blagim oblicima alergije, od pomoći mogu biti i hladne obloge. Takođe, kao lek efikasno se pokazala i upotreba obloga od kiselog mleka, kao i upotreba prirodnih biljnih ulja koja deluju umirujuće na kožu i sadrže prirodan zaštitni faktor protiv UV zračenja.

U cilju lakšeg i bržeg lečenja alergije na sunce, kožu nemojte dodatno iritirati recimo češanjem, dovođenjem u dodir sa grubim i veštačkim tkaninama ili tretiranjem grubim kozmetičkim i fotosenzitivnim kozmetičkim proizvodima.

Često tuširanje umereno toplom vodom, takođe ublažava simptome alergije na sunce i može ubrzati proces lečenja.

Važna napomena:

Ukoliko se na vašoj koži jednom ispoljila alergija na sunce, nemojte zaboraviti da će se alergija i ubuduće ponavljati ukoliko kožu nepravilno i prekomerno budete izlagali suncu i zato kožu obavezno adekvatno zaštitite pre izlaganja suncu.

Kada se alergija na sunce ponovi, intezitet simptoma se može razlikovati u odnosu na intezitet simptoma u toku predhodnog manifestovanja alergije.

Sponzorisano:

Loading...