Alkalna voda – lekovitost i recept

Ljudsko telo je svojim najvećim delom bazirano na vitalnoj životnoj tečnosti, vodi. Sa druge strane, kiselost organizma, odnosno njegove pH vrednosti su u direktnoj povezanosti sa zdravljem i utiču na razvoj bolesti.  Ljudsko telo putem bubrega i pluća održava potrebnu ravnotežu kiselosti u organizmu, ali pod uticajem brojnih faktora i uslova modernog života, nivoi pH vrednosti često mogu doći u disbalans. Hronična neravnoteža utiče na generalno opadanje snage organizma, pad imuniteta i čini ga manje otpornim na različita oboljenja i zdravstvene probleme.

Alkalna voda objedinjuje dve izrazito korisne komponente, važne za opšte ljudsko zdravlje, a to su upravo voda i pH vrednost. Za razliku od obične vode, ona ima viši pH nivo i zbog toga se smatra da ona može da neutrališe kiseline u telu i dovede organizam u ravnotežu.

Alkalna voda - lekovitost i recept

Šta je alkalna voda?

Alkalna voda je vrsta vode koja sadrži visok pH nivo, viši od obične pijaće vode. Ona nastaje prirodnim putem kada prelazi preko kamenja i pritom sakuplja minerale koji utiču na povećanje njenog alkalnog nivoa. Alkalna voda se proizvodi i u veštačkim uslovima i neke kompanije prodaju proizvod koji predstavljaju kao alkalnu vodu koja nastaje putem hemijskog procesa elektrolize. U tom postupku se koristi električna energija kojom se u vodi odvajaju molekuli i tako se utiče na kiselost ili alkalnost vode. Lekari nisu u saglasnosti po pitanju toga koliko su ove tvrdnje tačne i smatraju da nije sprovedeno dovoljno naučnih istraživanja koja bi potvrdila pomenute podatke.

Zašto konzumirati alkalnu vodu?

U moderno doba, u kom se veliki deo čovekove ishrane bazira na prerađenim namirnicama i uključuje unošenje većih količina soli, šećera, kofeina i alkohola, većina ljudskih organizama postaje manje ili više kisela nego što je to poželjno i zdravo. Kiselost organizma je preduslov za nastanak ozbiljnih malignih oboljenja, jer uzrokuje odumiranje dobrih ćelija, dok neke druge mogu da žive ili da mutiraju i pretvore se u zloćudne ćelije. Simptomi koji ukazuju na povećanu kiselost tela su umor, česte glavobolje, bolovi u stomaku i generalno oslabljen imunološki sistem.

Alkalna voda ne dozvoljava ćelijama raka da se razmnožavaju i zato se od strane njenih zagovornika smatra izuzetnom preventivom malignih oboljenja. Naš organizam je u stanju da reguliše nivo kiselosti u izvesnoj meri, no kada opterećenje postane preveliko, to može biti veoma rizično za zdravlje. Zbog toga je konzumiranje alkalne vode vrlo korisno da spreči da do ovakve pojave dođe.

Alkalna voda je takođe izvrsna za hidrataciju tela. Ona se lakše absorbuje u organizam od obične vode, te je zato i hidratacija tela efikasnija.

Efikasnost alkalne vode

Mnogi stručnjaci su protiv konzumiranja alkalne vode, jer smatraju da nema dovoljno kvalitetno sprovedenih naučnih istraživanja i utemeljenih dokaza o njenoj koristi. Njena bezbednost se uglavnom ne dovodi u pitanje, već njena delotvornost na zdravlje.

Postoje dokazi koji potvrđuju neke benefite konzumiranja alkalne vode. Jedna studija je pokazala da konzumiranje alkalne vode, koja ima pH vrednost 8.8, može da deaktivira pepsin, osnovni enzim koji izaziva refluks kiseline, odnosno stanje koje nam je poznato kao gorušica. Drugo istraživanje je pokazalo njenu korisnu primenu kod osoba koje pate od visokog krvnog pritiska, dijabetesa i povišenog holesterola.

Prirodno dobijena alkalna voda se uopšteno smatra potpuno bezbednom, pošto ona sigurno sadrži korisne prirodne minerale. Što se tiče proizvedene alkalne vode, trebalo bi biti oprezan, jer ona najverovatnije ne sadrži dovoljno minerala za optimalnu ishranu organizma. Zbog toga preterana konzumacija veštački dobijene alkalne vode može da bude i štetna, bez obzira na koristan nivo pH vrednosti, jer može da dovede do deficita minerala u organizmu.

Kako napraviti alkalnu vodu?

Alkalnu vodu je moguće napraviti i u kućnim uslovima i to veoma jednostavno. U ovom postupku je dobro što tačno znamo kakav proizvod dobijamo i šta unosimo u svoj organizam, za razliku od kupovne alkalne vode.

Recept – Potrebna je čista filtrirana voda, ali može da se koristi i obična pijeća voda sa česme, kao i flaširana voda. Potrebno je 2 l nekog tipa vode. Ostali sastojci podrazumevaju 1 limun i 1 kašičicu himalajske soli. Limun oprati i izrezati na osam delova i cele ih dodati u vodu. Zaim dodati himalajsku so, sve prekriti i ostaviti da odleži preko noći na sobnoj temperaturi. U prirodnom procesu se dobija alkalna voda koju je najbolje konzumirati ujutro na prazan stomak i to tri čaše vode. Ovaj preparat će napraviti dobru alkalnu ravnotežu u telu i pripremiti organizam za dan koji predstoji.

Sponzorisano:

Loading...