Ananas dijeta – jelovnik, iskustva i recepti

Ukoliko ste nabacili koji kilogram viška tokom perioda neaktivnosti, zbog čega izbegavate da se pogledate u ogledalo i skinete u kupaći kostim, možete isprobati ananas dijetu. Ananas dijeta je stara i oprobana dijeta, koja je prilagođena današnjem vremenu. Prilagođavanja su nastala na osnovu iskustva mnogobrojnih praktikanata koji pomoću ove dijete brzo i lako dovode liniju u red. Ova dijeta bazira se na nutritivnim svojstvima ananasa, koji je osnova za mršavljenje i holistički lek za brojne zdravstvene probleme. Dakle, ako želite da vam sva garderoba ponovo savršeno stoji, vreme je za ananas dijetu.

Ananas dijeta ima nekoliko varijanti, a najpoznatija podela je na one u kojima se koristi svež ananas i one u kojima se konzumira ananas iz konzerve. S obzirom na činjenicu da svež ananas obiluje hranljivim materijama poput većeg broja vitamina, minerala i enzima (vitamin C, tiamin, kalijum, mangan, bakar, dijetalna vlakna, beta-karoten i enzim bromelain) koji poboljšavaju varenje, unapređuju rad bubrega, ublažavaju različite upale i podstiču izbacivanje suvišne vode iz organizma , a uz to ima i samo 46 kalorija u 100 g, u nastavku teksta daćemo vam recept za jednu brzu dijetu sa svežim ananasom, uz pomoć koje se bez problema za samo 5 dana gubi 3 kilograma. Ciklusi od po 5 dana se mogu ponavljati, a preporuka je da se posle 30 dana napravi kraća pauza.

Ananas dijeta - jelovnik, iskustva i recepti

Dani tokom trajanja dijete se dele na parne i neparne. U zavisnosti od toga da li je dan paran ili neparan i jelovnik se razlikuje. Za sve dane se preporučuje konzumiranje najmanje 2 šolje biljnog čaja dnevno (na primer, zeleni čaj, čaj od breze, artičoke…), kao i čaša obične vode odmah po ustajanju.

Primer jelovnika za neparne dane (prvi, treći i peti dan dijete):

  • Doručak: kolut svežeg ananasa i šolja zelenog čaja bez šećera, nemasni jogurt (2 dl) sa kašičicom muslija
  • Ručak: supa od povrća sa ukuvanom kašikom mlevenih žitarica (može se koristiti neka od sledećih žitarica po izboru: pirinač, pšenica, ječam, kukuruz, proso i ovas), bareno sezonsko povrće (nema ograničenja kada je u pitanju veličina porcije), kriška svežeg ananasa
  • Užina: šolja zelenog čaja bez šećera, kriška svežeg ananasa
  • Večera: 200 g ribe (pečene u foliji), salata (šargarepa, paprika, paradajz,…), kriška svežeg ananasa

Primer jelovnika za parne dane (drugi i četvrti dan dijete):

  • Doručak: čaša sveže isceđenog soka (ananas, kivi, pomorandža…), šoljica zamene za kafu bez šećera
  • Ručak: 180 g pilećeg (ili ćurećeg) mesa pečenog u rerni, povrće pečeno na plotni ili u tiganju bez ili na vrlo malo ulja, npr. pečeni patlidžani, 2 komada integralnog dvopeka i kriška svežeg ananasa
  • Užina: kriška svežeg ananasa i 2 dl nemasnog jogurta
  • Večera supa od povrća (tikvice, šargarepa, brokoli, celer…), tvrdo kuvano jaje, salata od svežeg spanaća i, naravno, kriška svežeg ananasa

Ananas dijeta je pravi izbor u letnjim mesecima ako želite da smršate jer sa njom ne samo da ćete skinuti nekoliko kilograma, već ćete takođe pročistiti organizam. Uz pomoć nje se možete rešiti celulita i usporiti starenje. Osim toga, s obzirom na dužinu trajanja ove dijete (5 dana), možete da je organizujete u skladu sa svojim potrebama (na primer, možete je držati 2-3 puta mesečno kad vam odgovara). Ananas dijeta je takođe bogata hranljivim materijama, zbog čega ne treba da brinete da ćete oskudevati u njima. Jedini nedostatak ove dijete je prilično nizak kalorijski unos (u proseku svega 800 kalorija dnevno), ali to možete korigovati tako što ćete odabrati odgovarajuću vrstu jogurta koji konzumirate (uzmite masniji) i povećati njegovu količinu. Zatim, potrebno je da povećate unos proteina (piletine, ćuretine, ribe…), gde veličinu porcije možete povećati i do 25%.

Sve u svemu, ananas dijeta je jednostavna letnja dijeta za skidanje malog broja kilograma, koji su se nakupili tokom pasivnijih meseci. Ovu dijetu svakako vredi probati, pa makar to bio i samo jedan ciklus u trajanju od 5 dana.

Sponzorisano:

Loading...