Andropauza, klimaks kod muškaraca – simptomi i lečenje

Nova istraživanja su otkrila, odnosno potvrdila postojanje fenomena sličnog menopauzi kod žena, koje se javlja kod muškaraca. Kao i u slučaju žena i kod muškaraca tokom godina prirodno dolazi do promena u hormonskom statusu, koje su praćene izvesnim manifestacijama i možemo ih vezati za određeni period u životu muškarca.

Muškarci mogu iskusiti svojevrsni tip hormonskog stanja ili fenomena koji se naziva andropauza, kada dođu u godine između četrdesete i iznad pedeset godina. Za razliku od žena, kod njih ne postoji neki očevidan znak koji obeležava ovaj prelaz, kao što je prestanak menstruacije kod žena. Ono što je u oba stanja zajedničko, jeste snižavanje nivoa hormona, estrogena kod žena, a testosterona kod muškaraca.

Šta je andropauza i kako se dijagnostifikuje?

Sam pojam andropauza potiče iz grčkog jezika, u kom reč andros ima značenje muškarac, a reč pausis označava kraj. Pojam je analogan pojmu menopauza i generalno je u upotrebi, no nije opšteprihvaćen. Iako je sličan pojmu koji označava žensku hormonsku tranziciju, pojam andropauza nema isto značenje, iako se tiče istog razdoblja života. Oba stanja se tiču promena koje se dešavaju vezano za hormonski status. Ipak, menopauza se mnogo jasnije manifestuje, zbog čega se dijagnostika i terapijski postupci u oba slučaja znatno razlikuju.

Andropauza, klimaks kod muškaraca - simptomi i lečenje

Andropauza je istovremeno i stari i novi pojam. Prvi put se u medicinskoj literaturi opisuje još 1940. godine prošlog veka. Sam pojam, dakle, nije nov, ali su mogućnosti preciznije dijagnostifikacije modernog datuma. Sve do skoro nisu bili dostupni nikakvi testovi za analizu osetljivosti bioraspoloživog testosterona. Zbog toga andropauza dugo vremena uopšte nije bila prepoznavana kao zdravstveno stanje, pa tako ni tretirana. Pošto danas muškarci žive duže, a mortalitet uzrokovan nekim oboljenjima, najčešće kardiovaskularnim, je najprisutniji u periodu koji danas vezujemo i za nastanak andropauze, počelo je mnogo više pažnje da se posvećuje održavanju zdravlja starijih muškaraca u tom starosnom dobu.

Problamatiku u dijagnostici andropauze uzrokuje i činjenica da simptomi mogu da budu izuzetno postepeni i blagi, te da se jako razlikuju od osobe do osobe. Vrlo često muškarci i neće da priznaju da se suaočavaju sa određenim tegobama vezanim najpre za svoju muškost i polnu moć. Zbog toga lekari vrlo često promene povezuju sa nekim drugim zdravstvenim stanjima, ponajviše psihološke prirode, kao što je, recimo, depresija. Često ih vezuju i jednostavno za sam proces starenja i prostu činjenicu da osoba više nije mlada i jednako sposobna kao ranije. Sa novim metodama testiranja, dijagnostika se drastično menja, te je danas značajno povećan interes za fenomen muškog starenja i promena koje se pritom dešavaju u fiziološkom smislu.

Kako se manifestuje i prepoznaje andropauza?

Za razliku od ženske menopauze, koja se jasno dijagnostifikuje usled prestanka menstruacije, telesne promene koje se dešavaju kod muškaraca u pogledu hormona i ulaska u period koji se danas naziva andropauzom, dešavaju se veoma postepeno. Ulazak u ovo razdoblje života može da bude praćeno promenama u ponašanju, raspoloženju, osećajem stalne izmorenosti, gubitka energije, seksualnog nagona i fizičke snage.

Naučne studije su pokazale da hormonske promene koje se dešavaju kod muškaraca mogu da ih izlože nekim bolestima i povećaju rizik od drugih zdravstevenih stanja, poput srčanih oboljenja i osteoporoze. Da je u pitanju andropauza, najčešće nije jasno zbog toga što je ovaj period u životu odraslog muškarca razdoblje u kom se preispituju vrednosti, postignuća, pa i dalji smerovi u životu. Zbog toga je teško povezati promene koje se manifestuju sa fiziološkim uzrocima, već ih najčešće vezujemo za spoljne faktore.

Šta se dešava sa organizmom u andropauzi?

Andropauzu karakteriše postepeni hormonski pad, slično kao što se dešava i u periodu ženske hormonske tranzicije. Za razliku od žena, kod kojih se u srednjim četrdesetim i pedesetim godinama hormonske promene jasno uočavaju, kod muškaraca je ovaj proces daleko postupniji i proteže se i na nekoliko dekada. Osnovni proces koji se dešava jeste postepeno snižavanje nivoa testosterona, vrlo sličan ženskom padu estrogena. Andropauza se odlikuje padom obe funkcije testisa, smanjenim brojem spermatozoida i njihove pokretljivosti.

Neke loše životne navike i spoljni faktori mogu dodatno da podstaknu nastanak andropauze i da pogoršaju njene simptome. U pitanju su lični stav i karakterne crte, zatim psihološki stresovi, konzumacija alkohola, povrede i hirurški zahvati, te neki lekovi, kao i gojaznost i pojedine infekcije. Pad testosterona sa godinama starosti sasvim sigurno se javlja kod praktično svakog muškarca, ali ne postoji nijedan način da se predvidi koliko njih će doživeti dovoljno snažne simptome koji bi mogli da utiču na traženje eventualne medicinske pomoći. Kao što smo pomenuli, ovi simptomi se u najvećem broju slučajeva vezuju za neke druge faktore, pa se o andropauzi najčešće i ne govori.

Da li svaki muškarac doživljava andropauzu i kada?

Potpuno je nepredvidivo u kom dobu će se ispoljiti simptomi andropauze  i to zavisi od osobe do osobe. Simptomi kod svakog muškarca mogu da budu potpuno različiti, te je neophodno preduzeti potpuno individualni pristup ukoliko se utvrdi da pad nivoa testosterona utiče na pojavu zdravstvenih tegoba.

Prosečno gledano, andropauzu iskusi oko trideset do četrdeset odsto odraslih muškaraca starosti između 45 i 55 godina. Prvi znaci javljanja andropauze mogu da se jave nakon tridesete godine, a ono što je važno znati jeste to da andropauza nema nikakve veze sa fenomenom koji nazivamo krizom srednjih godina. Dok se ovaj fenomen tiče psiholoških preispitivanja ličnih stavova , usmerenja, želja i tako dalje, andropauza je isključivo fiziološki denomen, koji se tiče hormonskih promena u telu muškarca.

Koji su simptomi andropauze?

Simptomi andropauze mogu biti različiti i varirati u načinu i stepenu svog ispoljavanja. Najprisutniji simptomi andropauze su varljivi, zato što mogu lako da se vežu i za različite spoljašnje faktore, no, nove mogućnosti testiranja bioraspoloživog testosterona ukazuju na direktne promene koje su izazvane njegovim opadanjem. To su:

 • Snižena seksualana želja
 • Promene u ponašanju, emocionalne i psihološke varijacije
 • Smanjenje mišićne mase i fizičke snage
 • Povećenje količine masnog tkiva u gornjem i srednjem delu tela
 • Osteoporoza i slabost kostiju, praćene bolovima u leđima
 • Prevremeno starenje usled oboljenja
 • Kardiovaskularne tegobe

Muškarci koji ulaze u andropauzu mogu da imaju potpuno individualan raspon tegoba. Neki od mogućih simptoma su žalbe na zaboravnost, osećaj straha, tuge i zabrinutosti, vidna rasejanost, opšti pad koncentracije. Često se dešava da muškarci u ovoj fazi imaju teškoća sa spavanjem i normalnim snom. Mogu da se žale i na napade vrućine i smetnje vezane za srce, poput lupanja, preskakanja srca i bolova u grudima.

Da li sam u andropauzi?

Usled poteškoća sa dijagnostifikovanjem stanja andropauze, naučnici su osmislili upitnik koji se tiče subjektivnog doživljaja pacijenta. Test se vodi pod akronimom ADAM – Androgen Deficiency of Aging Man i obuhvata sledeću listu pitanja:

 1. Da li imate 50 godina ili više?
 2. Da li imate smanjen libido u poslednjih šest meseci?
 3. Da li imate teškoća sa slabijom erekcijom?
 4. Da li osećate nedostatak mišićne snage ili izdržljivosti?
 5. Da li ste primetili smanjenje visine tela?
 6. U životu ne uživate kao ranije?
 7. Da li ste često sumornog raspoloženja, zabrinuti ili tužni?
 8. Da li osećate generalni pad energije?
 9. Sportom se ne bavite istim intenzitetom kao ranije?
 10. Često zaspite nepostredno nakon večere?
 11. Da li imate bolove u zglobovima i mišićima?
 12. Imate li česte napade vrućine ili se preterano znojite?
 13. Teško zaspite i rano s ebudite iako ste umorni?
 14. Da li ste često napeti i nervozni?
 15. Teško vam je da se obuzdadte i lako planete?

Test je koncipiran tako da se smatra da ukoliko je odgovor pozitivan na pet ili više pitanja sa liste, vrlo je moguće da tegobe izaziva upravo andropauza. U tom slučaju je poželjno javljanje lekaru, koji će na osnovu individualnih simptoma odrediti terapiju.

Terapija

Iako je teže utvrditi da muškarac ulazi u hormonsku tranziciju, nego što je to slučaj kod žena, postoje načini da se ipak primeni i neki vid prevencije, koji bi mogao olakšati i odložiti eventualne tegobe. Savetuje se prestanak pušenja i konzumacije alkohola. Takođe mogu da pomognu i smanjenje psihološkog napora i izbegavanje stresnih situacija. Preduslov zdravog organizma, veće i duže vitalnosti, pa i sprečavanja jakih simptoma andropauze svakako su uravnotežena telesna težina, pravilna ishrana i optimalna fizička aktivnost.

U terapiji tegoba izazvanih andropauzom može da pomogne dodatna doza testosterona i to je upravo ono što će lekar najčešće prepisati, ukoliko se utvrdi da je zdravstveno stanje uzrokovano andropauzom. Dodatni testosteron se može uzimati u ampulama, jednom nedeljno tokom deset do dvanaest nedelja, sa pauzama od četiri do šest nedelja. Takođe može da se uzima i u obliku lingvaleta. Efikasnost terapije se proverava putem spermograma koji očitava porast broja spermatozoida i njihovu vitalnost i pokretljivost.

Sponzorisano:

Loading...