Atletsko stopalo – simptomi i lečenje prirodnim putem

Atletsko stopalo je uzrokovano gljivicom koja se zove tinea pedis i koja inficira područje stopala. U nekim slučajevima ova gljivica takođe može da izazove infekciju i nekih drugih delova tela, kao što su šake ili prepone.

Glavni uzrok za razvoj ove gljivice je vlažnost, koja nastaje usled pojačanog znojenja ili slabog imunog sistema. Ipak, može se lečiti sledećim domaćim lekovima.

Beli luk

Prema istraživanjima, beli luk je prepun prirodnih antigljivičnih i antibakterijskih svojstava koja pomažu u procesu lečenja infekcija, naročito gljivičnih infekcija kao što je atletsko stopalo. Uzmite dva čena belog luka i izmrvite ih, dodajte 3-5 kapi maslinovog ulja i namažite to na obolelo područje. Ostavite da stoji oko 20 do 40 minuta, a zatim isperite vodom koristeći antigljivični sapun. Nastavite da koristite ovaj lek jednom u nekoliko dana.

So

Korišćenje soli je još jedan od najboljih domaćih lekova za borbu protiv bakterije koja uzrokuje gljivična oboljenja, kao što je atletsko stopalo. Uzmite pola kantice mlake vode i dodajte 3-4 kašike soli. Pomešajte to i potopite stopala unutra i držite ih tako oko 10 minuta. Nakon toga detaljno obrišite prste peškirom, a potom stavite sodu bikarbonu između prstiju da biste zaštitili stopala od vlage. Ponavljajte ovaj proces nekoliko puta dnevno kako biste videli razliku u roku od nekoliko dana.

Kesice crnog čaja

Još jedan način da se izleči atletsko stopalo jesu kesice crnog čaja jer taninska kiselina prisutna u njima deluje kao prirodni astringent i pomaže u sprečavanju i kontrolisanju gljivičnih oboljenja. Takođe, pomaže da se vaša stopala oslobode viška vlage.

Uzmite četiri kesice čaja i potopite ih u četiri šolje ključale vode i držite tako 5 minuta. Pustite da voda dođe do sobne temperature, a zatim potopite stopala i držite ih unutra 20 do 40 minuta, a zatim ih dobro obrišite. Ponavljajte ovaj proces dva puta dnevno nekoliko nedelja kako biste primetili razliku. Možete koristiti kesice bilo kog čaja, a izuzetak su biljni čajevi.

List masline

Antigljivična i antibakterijska svojstva listova masline su dobra za lečenje atletskog stopala. Uzmite šaku listova masline i sameljite ih. Samlevene listove stavite na oboleli deo kože uz pomoć pamučne loptice i umotajte taj deo trakom. Ostavite listove da se bore sa gljivicama. Isperite mlakom vodom i osušite taj deo. Ponavljajte ovaj proces dva puta dnevno dve ili tri nedelje radi brzog izlečenja.

Sirće

Mešajte jednu šolju sirćeta u pola kantice tople vode i potopite stopala unutra i držite ih oko 15 do 20 minuta. Nakon što izvadite stopala, posušite ih glatkom tkaninom. Kisela svojstva sirćeta pomažu u uništavanju gljivica. Sirće je takođe poznato po tome što uklanja višak vlage sa stopala i pomaže u njihovoj zaštiti.

Sponzorisano:

Loading...