Bademovo brašno – lekovita svojstva i recept

Bademovo brašno se preporučuje svima, a naročito osobama čije su energetske potrebe uvećane, kao što su trudnice, dojilje, sportisti, deca u razvoju itd. Ukoliko redovno konzumirate ovo brašno, održaćete vaš organizam u ravnoteži, bićete zdraviji i puni energije.

Bademovo brašno možete kupiti u svim prodavnicama zdrave hrane, a možete ga napraviti i sami. U nastavku možete saznati kako da napravite bademovo brašno, koje su njegove zdravstvene koristi i za šta se sve koristi.

Bademovo brašno - lekovita svojstva i recept

Zdravstvene koristi bademovog brašna

Bademovo brašno je bogat izvor biljnih vlakana i proteina. U njemu ostaju gotovo svi hranljivi sastojci koji se nalaze u jezgru badema, osim onih koji se rastvaraju u uljima. Redovnom upotrebom ovog brašna smanjuje se rizik od nastanka raznih kardiovaskularnih oboljenja. Zahvaljujući mononezasićenim mastima, kalijumu i proteinima koje sadrži, bademovo brašno je dobro za jačanje srčanog mišića, a dokazano je i da snižava nivo lošeg holesterola i da reguliše krvni pritisak. Ono ima pozitivan uticaj i na funkcije mozga i nervnog sistema.

Pored toga, bademovo brašno poboljšava probavu i rešava probleme sa zatvorom, a eliminiše i gasove i nadutost. Bademi su generalno dobri i u slučaju impotencije, ali i u poremećaju rada disajnih organa. Bademovo brašno ne sadrži gluten, pa se preporučuje i dijabetičarima. Ono što je važno znati jeste da je bademovo brašno dosta kalorično. O tome govori činjenica da se upotrebi čak 90 badema da bi se dobila samo jedna šoljica bademovog brašna. Bademovo brašno sadrži 668 kalorija na 100 g i treba ga koristiti u umerenim količinama. Ovo brašno se ne preporučuje osobama koje su alergične na orašaste plodove.

Recept za bademovo brašno

Potopite bademe u vodi i ostavite da stoje u toku noći, jer na taj način se iz njih eliminišu toksini. Sutradan prokuvajte bademe u vodi par minuta, a kada kožica badema nabubri, skinite je. Kada oljuštite sve bademe stavite ih da se suše. Najpre ih posušite papirnim ubrusom, a onda ih možete staviti i u rernu na nisku temperaturu.

Zatim, osušene bademe ubacite u blender, ali nemojte stavljati odjednom previše badema. Miksajte bademe sa prekidima, kako se ne bi dobila kaša od badema. Preporučuje se da stavljate polovinu šoljice ili celu šoljicu badema i da miksate nekoliko sekundi, pa ponovite miksanje u više navrata. Kada ste samleli bademe, stavite ih u cediljku koja se nalazi iznad posude i prosejte ga. Ako ostane koji krupniji komad badema, ponovo ga stavite u blender i izmiksajte. Vaše bademovo brašno je gotovo i možete ga odmah upotrebiti. Ukoliko ipak ne želite odmah da ga koristite, stavite brašno u posudu i dobro je zatvorite. Čuvajte posudu u frižideru, jer ukoliko je držite na sobnoj temperaturi bademovo brašno će se brzo pokvariti. U frižideru ono može stajati najviše 6 meseci.

Upotreba bademovog brašna

Bademovo brašno ima slatkast ukus i daje prijatnu aromu jelima. Možete ga dodavati u razne čorbe, salate ili soseve, a može se kombinovati i sa drugim vrstama brašna, pa se od njega mogu praviti razne poslastice i peciva.

Osim toga, bademovo brašno često koriste vegetarijanci i vegani u svojoj ishrani.

Sponzorisano:

Loading...