Bagremov med – neverovatna lekovita svojstva

Bagremov med je prirodni proizvod koji pčele proizvode od nektara bagremovog cveta. To je med izuzetno blagog ukusa i blagog mirisa.

Njegova boja varira od prozračno i bledo žute, preko prozračno zlatne do svetlo zelene. Onda kada se bagremov med kristalizuje, njegova boja može postati i mlečno bela.

Zbog blagog ukusa i mirisa koje smo pomenuli, bagremov med je posebno omiljen deci, kao i odraslim osobama koje nisu veliki ljubitelji meda.

Zašto je dobro jesti bagremov med?

Pored izvanrednog ukusa, bagremov med poseduje još veliki broj pozitivnih osobina zbog kojih ga je preporučljivo jesti što češće i što redovnije.

Ovo su najvažnije od tih osobina:

– Smanjuje lučenje želudačne kiseline,
– Poboljšava i reguliše apetit,
– Deluje na ublažavanje simptoma iritacije crevne flore,
– Sprečava pojavu i ublažava simptome već nastalih plućnih bolesti (zbog toga se posebno preporučuje deci kod koje je često prisutan problem sa hroničnim kašljem ili bronhitisom),
– Otklanja nesanicu i reguliše funkciju sna,
– Umanjuje nervozu i osećaj uznemirenosti,
– Jača otpornost organizma na stres,
– Povoljno utiče na funkciju jetre i na funkciju bubrega,
– Doprinosi ravnoteži nivoa minerala i vitamina u organizmu,
– Utiče pozitivno na kvalitet sastava krvi,
– Doprinosi procesu detoksikacije organizma,
– Predstavlja efikasan prirodni antioksidant,
– Doprinosi jačanju imuniteta,
– Ubrzava proces lečenja virusnih i bakterijskih infekcija,
– Leči opstipaciju i reguliše probavu.

Šta sve sadrži bagremov med?

Bagremov med sadrži sledeće sastojke:

– Veoma značajne količine vitamina C,
– Vitamin A,
– Vitamin B1,
– Vitamin B2,
– Vitamin B6,
– Kalijum,
– Kalcijum,
– Magnezijum,
– Gvožđe,
– Fosfor,
– Natrijum,
– Cink,
– Flavonoide,
– Enzime,
– Amino kiseline,
– Fruktozu,
– Glukozu,
– Vodu,
– Biljne ugljene hidrate,
– Biljne proteine.

med od bagrema lekovita svojstva i cena

Kako se bagremov med konzumira?

Bagremov med, najbolje je konzumirati ujutru pre obroka. Tada možete jednostavno pojesti jednu supenu kašiku ovog meda ili istu količinu razmutiti u čaši vode ili šoljici čaja i popiti. Ukoliko med želite da dajete deci, tu količinu treba smanjiti na jednu kafenu kašiku. Kada su u pitanju deca, važno je napomenuti da deca mlađa od godinu dana, ne smeju da konzumiraju nijednu vrstu meda, pa samim tim ni bagremov med.

Ukoliko u vašem organizmu postoji neka od gore navedenih zdravstvena komplikacija, čijem lečenju želite da pristupite ili doprinesete uz pomoć bagremovog meda, onda konzumiranje ovog meda treba ponoviti više puta (dva do tri puta) tokom dana i to najbolje neposredno pre svakog obroka.

Kako je najbolje čuvati bagremov med?

Osobina bagremovog meda je takva, da on može u maksimalno svežem stanju ostati i do dve godine, od datuma kada je ambalažiran. Kako bi ste doprineli tome da med ostane svež, uvek ga žuvajte u hermetički zatvorenoj tegli i to na tamnom mestu, na sobnoj temperaturi ili u frižideru.

Nemojte ga izlagati direktnom izvoru toplote i nemojte zaboraviti da zatvorite teglu nakon upotrebe.

Šta raditi ukoliko dođe do kristalizacije bagremovog meda?

Obzirom da bagremov med sadrži znatno veću količinu fruktoze, u poređenju sa količinom glukoze u njegovom sastavu, kod njega je jako spor proces kristalizacije i do nje dolazi jako retko ili u slučaju dugog čuvanja meda.

Ukoliko do kristalizacije bagremovog meda ipak dođe, prvo što treba da znate jeste da je to prirodan proces i da uprkos kristalizaciji vi i dalje možete koristiti taj med.

Ono što je potrebno pre upotrebe, jeste da teglu stavite u posudu u kojoj se nalazi voda zagrejana na oko 40°C i da ostavite da tegla u njoj odstoji sve dok se med ne vrati u prvobitno stanje, odnosno dok njegova struktura opet ne postane tečna i glatka. Kada struktura meda postane tečna i glatka, možete ga najnormalnije konzumirati i dalje čuvati.

Gde kupiti bagremov med i koja je cena?

Bagremov med ćete moći da nabavite u našoj internet prodavnici zdravih proizvoda koju uskoro otvaramo. Prijavite se besplatno na našu email listu ispod ovog teksta i obavestićemo vas čim počne prodaja da dobijete specijalne popuste i budete obavešteni o akcijama i sniženjima.

Sponzorisano:

Loading...