Bakterije u urinu – simptomi i lečenje

Urinarna infekcija podrazumeva prisustvo bakterija u urinu. Ova infekcija može da zahvati bilo koji deo urinarnog trakta, kao što su uretra (mokraćna cev), bešika i bubreg. U normalnim okolnostima urin ne sadrži bakterije ili sadrži veoma malu količinu bakterija koja ne škodi organizmu. U tom slučaju organizam može sam da se izbori sa ovim problemom i da eliminiše bakterije iz urina. Međutim, u slučaju da se bakterije namnože potrebna je poseta lekaru i odgovarajuća terapija.

Uzrok nastanka bakterija u mokraći je sve ono što sprečava protok urina, a to mogu biti pesak ili kamenčići u bubrezima. Kod muškaraca uzrok ovog stanja može biti uvećana prostata. Pored toga, bakterije se razvijaju u urinu i usled nedovoljnog unosa vode u organizam i neadekvatne higijene. Takođe, mogući uzroci urinarnih bakterijskih infekcija su i pad imuniteta, kupanje na bazenima, kao i nezaštićeni polni odnos i polne infekcije. U nastavku ćete saznati nešto više o simptomima urinarne bakterijske infekcije i o njenom adekvatnom lečenju.

Bakterije u urinu - simptomi i lečenje

Simptomi

Moguće je da se ne pojave nikakvi simptomi, a da imate bakterije u urinu. Ova pojava se naziva asimptomatska bakteriurija i nije opasna u slučaju da se broj bakterija ne uvećava. Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca, jer je mokraćna cev žena kraća. Asimptomatska bakteriurija uglavnom pogađa trudnice ili osobe koje su i ranije imale problema sa urinarnim traktom, kao i seksualno aktivne i žene u starijem životnom dobu. Dokazano je da se kod dve trećine žena bakterije eliminišu same od sebe nakon 2-3 dana, pa žene često i ne primete da su imale infekciju. Međutim, statistički podaci pokazuju da se kod jedne trećine žena ipak razvija bakterijska infekcija koja ne može da prođe bez simptoma. Simptomi kod urinarnih bakterijskih infekcija mogu biti vrlo blagi ili gotovo neprimetni. Ipak, najčešće se javljaju simptomi poput peckanja prilikom mokrenja, otežano mokrenje, učestalo mokrenje i neprijatan miris mokraće. Takođe, u slučaju da se bakterije mnogo namnože, javljaju se i bol i pritisak u donjem delu stomaka, malaksalost i povišena temperatura. Mokraća nekada može biti zamućena i imati čak i tragove krvi. Ako se ne leči na vreme, ova infekcija može da zahvati i bubrege. Ako se jave u trudnoći, bakterije u urinu mogu predstavljati opasnost za fetus i zato je potrebno što pre započeti lečenje.

Bakterije u urinu su česta pojava i kod dece, ali nekada je teško utvrditi da je u pitanju urinarna infekcija, jer simptomi često mogu da izostanu. Najčešći simptom bakterijske urinarne infekcije kod dece je povišena temperatura koja se učestalo javlja.

Lečenje

Da biste sprečili ili lečili bakterije u urinu, potrebno je da redovno radite urinarne analize i da se konsultujete sa vašim lekarom koji će vam prepisati odgovarajuću terapiju. Preporučuje se da ne uzimate antibiotike na svoju ruku jer možda vam i nisu neophodni, pa će se na taj način smanjiti otpornost organizma.

Postoje neke osnovne mere koje treba preduzeti da biste sprečili razvoj bakterija. Pre svega, pijte dovoljne količine vode jer na taj način ćete pročistiti vaš urinarni sistem. Što se ishrane tiče, trudite se da konzumirate što više voća i povrća koje je bogato vitaminom C, a preporučuje se i da redovno pijete jogurt i sok od brusnice. Od velike važnosti je i redovno mokrenje, pa se potrudite da prilikom mokrenja u potpunosti ispraznite bešiku. Takođe, nikada nemojte da odlažete pražnjenje bešike. Vodite računa o higijeni intimne regije, ali imajte na umu i da preterana higijena takođe može da naruši normalnu bakterijsku floru. Izbegavajte nošenje uskog i sintetičkog donjeg rublja, pa se uvek opredelite za pamučni donji veš. Nemojte sedeti na hladnom betonu i nositi mokar kupaći kostim, jer vlažna sredina pogoduje razvoju bakterija.

Pored ovih osnovnih preventivnih mera, od velike koristi mogu biti i razni urološki čajevi. Oni imaju diuretičko dejstvo i efikasno čiste mokraćne kanale od bakterija. Ovi čajevi deluju kao prirodni antibiotici i imaju sposobnost da unište bakterije u urinu. Jedan od takvih je i čaj od rastavića, odnosno preslice. Ova lekovita biljka se koristi za izbacivanje viška vode iz organizma i za lečenje urinarnih infekcija. Potrebno je samo da jednu veliku kašiku rastavića prelijete sa 2 dl ključale vode. Poklopite čaj i pustite da odstoji oko pola sata, a zatim ga procedite. Čaj od rastavića treba piti 3 puta dnevno, po jednu šolju pre jela. Za lečenje urinarnih infekcija najbolje je kombinovati čaj od rastavića sa čajem od breze, od peteljki trešnje ili od kukuruzne svile. Osim što je od davnina poznata kao idealno sredstvo za lečenje upala mokraćnih kanala, kukuruzna svila takođe izaziva rastvaranje kamena u bubregu i izbacivanje peska iz bubrega. Takođe, od velike koristi za lečenje bakterija u urinu mogu biti i čaj od peršuna, uvin čaj i čaj i sok od brusnice. Crvene bobice brusnice su poznate po svom blagotvornom dejstvu na zapaljenje urinarnog trakta koje je izazvano bakterijom ešerihija koli.

Sponzorisano:

Loading...