Benzoil peroksid gel za akne

Acne vulgaris jesu jedan od veoma čestih dermatoloških problema i obično se javljaju kod mladih ljudi, po ulasku u pubertet. Sama povezanost ovog kožnog oboljenja sa periodima puberteta i adolescencije, dovodi ovu bolest u vezu sa hormonskim disbalansom toga doba.

Ove promene nastaju kao posledica poremećaja na nivou lojnih žlezda, gde dolazi do hiperprodukcije sebuma tj masti, a potom i do stvaranja cisti (komedona) koji se sebumom pune. Ove ciste su sklone upalnom procesu i nagomilavanju bakterija te stoga bivaju upaljene.

Benzoil peroksid gel za akne

Glavni znak po kome se poznaju akne, jeste upravo komedon koji može biti zatvorenog ili otvorenog tipa, sa belim ili crnim vrhom. Akne se uglavnom prvo javljaju na čelu, a potom zahvataju lice, a mogu se javiti i na leđima i gornjem delu trupa.

Terapija za lečenje akni

U terapiji akni koriste se brojni preparati koji u svom sastavu imaju salicilnu kiselinu, klindamicin, azelaičnu i retinoičnu kiselinu, sumpor kao i benzoil perokisid i druge supstance. Terapija koja je uglavnom lokalna, ali i sistemska kod pojedinih pacijenata, sastoji se od redovnog umivanja lica i drugih predela zahvaćenih promenama, kako bi se mast i lipidni sloj uklonio. Takođe česte su i posete kozmetičkim salonima i dermatolozima radi mehaničkog istiskivanja akni , kao i upotreba preparata sa gore pomenutim delotvornim supstancama.

Benzoil peroksid u terapiji akni

Benzol peroksid nalazi se u sastavu mnogih 5% ili 10% kremova i gelova. Smatra se da ovo organsko jedinjenje deluje na kožu antibakterijski i da je efikasan keratolitik, te tako smanjuje broj bakterija odgovornih za nastanak akni (Propionibacterium acnes), ali i smanjuje nastanak masti u lojnim žlezdama.

Dokazano je da benzoil peroksid u kontaktu sa kožom oksidira i postaje reaktivno jedinjenje koje otpušta kiseonik i ometa razvoj bakterija. Zbog izrazite reaktivnosti nanosi se na vlažnu kožu, ostavlja da stoji 2 minuta a potom ispira, uz napomenu da ne sme dospeti do oka, kose i sluznica. Ukoliko se to dogodi mora se odmah isprati velikim količinama vode.

Nus – pojave kod upotrebe benzoil peroksida

Pri prvoj upotrebi ovih preparata mogu se javiti neprijatnosti u vidu subjektivnog osećaja prženja kože, a moguće je i ljuštenje epiderma i efekat pilinga. Ukoliko se to dogodi, terapija se obustavlja na dan ili dva, a ukoliko se nastavi ovakva iritacija, terapija se u potpunosti prekida.

Koža tretirana benzoil peroksidom ne sme se izlagati UV zracima. Ukoliko se javi crvenilo, peckanje i žarenje kože, kao i osećaj zategnutosti kože obavezno se o daljim koracima posavetujte sa svojim dermatologom.

Sponzorisano:

Loading...