Beo jezik i bele naslage na jeziku – simptomi, uzrok i lečenje

Beo jezik, odnosno bele naslage na jeziku, mogu se pojaviti kako kod odraslih, tako i kod dece. Razlozi su brojni, a generalno, bele naslage nastaju usled gomilanja ostataka hrane, bakterija ili mrtvih ćelija.

Često, beo jezik ne predstavlja veliki problem, mada, bitno je rešiti se naslaga čim ih primetite, jer kasnije to može postati teže.

Da biste utvrdili o čemu se radi, svakako savetujemo konsultaciju sa lekarom, jer je jezik indikator mnogih promena u našem organizmu, te tako može ukazati na rane faze neke bolesti, i slično.

Ponekada se bele naslage mogu javiti usled konzumiranja dosta šećera ili mlečnih proizvoda, naročito uveče pre spavanja, tako da ujutru zateknete beo jezik.

Bilo kako bilo, pokušajte da prirodnim putem uklonite bele naslage, a ako primetite da se one pojavljuju više dana uzastopno, obratite se lekaru.

Najpre je važna oralna higijena, a o tome kako da održavate usnu duplju zdravom i čistom, kao i šta predstavljaju bele naslage, pročitajte u tekstu dalje.

Geografski jezik

Jedan od razloga zašto nastaju bele naslage na jeziku može biti geografski jezik. Naime, on se smatra bezopasnim stanjem a zahvata površinu jezika, i samo nju. Dakle, zadržava se na jeziku i veoma uspešno otklanja. Često se javlja u vidu crvenih otoka koji su okruženi belim, žutim ili sivim linijama.

Geografski jezik izaziva i preosetljivost na toplu hranu i napitke, takodje izaziva osetljivost i kada je u pitanju kisela i ljuta hrana, ili ona koja je dosta začinjena. Pored toga, usled geografskog jezika može se javiti bol u grlu, ali i loš zadah.

Ovakva vrsta mrlja i belih naslaga javlja se najčešće usled dugotrajnog stresa, zatim dijabetesa, alergija kao i nepravilne ishrane i loše higijene. Sve to mogu biti okidači za nastanak geografskog jezika. Takodje se može javiti ukoliko osoba ima kožne bolesti, poput psorijaze.

Iako, na prvi pogled, deluje zastrašujuće, bele naslage se uspšeno mogu otkloniti prirodnim putem. Potrebna je redovna oralna higijena kako bi se naslage suzbile, i kako bi se sprečilo dalje širenje i ponavljanje.

Ponekada se mrlje, odnosno bele naslage nastale usled geografskog jezika mogu pomerati, spajati ili razdvajati, tako da ponekada nestanu pa se opet pojave. Svakako je važno voditi računa o oralnoj higijeni, jer, ovakav jezik najpre izgleda “neuredno”, a takodje predstavlja problem jer jezik često može da boli i peče usled konzumiranja hrane i pića.

Prirodni preparati za otklanjanje geografskog jezika su:

 • soda bikarbona
 • jabukovo sirće
 • maslinovo ulje
 • nana, kamilica, i ostali biljni čajevi

Dakle, da biste ukolonili naslage potrebno je da, najpre, redovno perete zube te ispirate usta nekim od navedenih prirodnih lekova.

Rastvorite sodu bikarbonu u vodi pa njome isperite usta. Pomešajte sirće i sodu za još jači efekat, ali nikako nemojte gutati rastvor koji pripremite i kojim ispirate usta, već ga ispljunite.

Maslinovo ulje koristite da začinite salate i ostala jela, i time sprečite pojavu bola i pečenja. Takodje, maslinovo ulje možete držati u ustima par minuta kako bi obložio jezik i usnu duplju, te tako smanjio simptome.

Čajevi se uvek preporučuju kao najbolji metod ispiranja, kako usta tako i čitavog tela. Nana ima poseban efekat kada je u pitanju geografski jezik.

Oralna kandidijaza

Ukoliko se bele naslage zadržavaju već duže vreme uprskos pravilnoj oralnohj higijeni, moguće je da je reč o kandidi. Naime, kandidu izaziva gljivica Candida albicans, koja se u odredjenom broju nalazi u našim ustima. Medjutim, kada se naruši normalna flora usne duplje, gljivice mogu da narastu i tako naprave problem.

Gljivica kandida se najčešće razmnožava prilikom pada našeg imuniteta, takodje usled dugog korišćenja antibiotika, kao i usled dugotrajnog stresa.

Prepoznaćete da je kandida u pitanju ukoliko vam se na jeziku nalaze bele naslage, siraste strukture. Često se gubi osećaj za ukus, a može doći i do otežanog gutanja. Problem nastaje kada se kandida proširi na ždrelo, odakle može da se proširi i na pluća.

Zbog toga je veoma važno da se kandida izleči na vreme, jer se širi i može izazvati druge probleme.

Kandida se uspešno leči antimikoticima, a koji ćete tačno koristiti odrediće vaš doktor, ukoliko preciznim analizama utvrdi da je reč o kandidi.

Prirodni preparati za otklanjanje kandide su:

 • soda bikarbona
 • beli luk
 • kamilica
 • kantarion
 • limun
 • djumbir

Odnosno, sve namirnice koje su bogate vitaminom C, i koje su bazne pH vrednosti. Kandida nastaje usled povećane kiselosti organizma, te joj tako ne poguduju namirnice koje su pretežno bazne. One dovode u normalnu pH vrednost organizma, te se tako gljivice polako povlače i ponovo su prisutne u normalnom broju.

Zbog toga se preporučuje uzimanje probiotika tokom lečenja kandide, jer oni podstiču dobre bakterije u organizmu, koje se dalje bore protiv kandide. Jogurt i kefir su najbolji prirodni probiotici, te ih redovno konzumirajte za dobre rezultate.

Beli luk je najbolji lek protiv kandide, a potrebno je da ga jedete svežeg, najbolje uveče pre spavanja. Svi čajevi, a posebno kantarion takodje su odlični u borbi protiv gljivica. Nezaobilazni limun i djumbir kao najbolji prirodni lekovi za jačanje imuniteta.

Kandida se često može javiti i kod dece, tačnije kod beba koje su tek rodjene. Bele naslage na jeziku kod beba javljaju se zbog konzumiranja majčinog mleka, kao i nedovoljno razvijenog imunog sistema. Zbog toga je važno da se nakon obroka bebi očisti jezik rastvorom sode bikarbone i vode.

Leukoplakija

Iako, čak i kada se pojavi, ne predstavlja strašan problem, to može da bude. Zbog toga je veoma važno javiti se lekaru čim primetite neke promene na vašem jeziku. Ponekada to može biti nešto bezazleno, a ponekada ne. Kako ne možete sami da odredite, ima ko može.

Usled detaljnog pregleda lekar može da ustanovi da je u pitanju leukoplakija. Ona se javlja u vidu zgusnutih belih mrlja na jeziku, ali se može proširiti i po čitavoj usnoj duplji – obrazima, desnima. One se ne mogu odstraniti četkicom te to može biti prvi znak da se radi upravo o leukoplakiji.

Najčešće predstavljaju lako rešiv problem uz adekvatnu terapiju, medjutim, ponekada takve bele naslage mogu biti pokazatelj kancerogenih promena. Kancer se obično javlja odmah pored belih naslaga, te je vidljiv i možete lako da primetite te trajne promene koje su nastale.

Ukoliko su mrlje bele, uglavnom izgledaju ravno i monotono, onda one ne bi trebalo da budu znak za uzbunu. Ako su, pak, naslage guste, uzdignute i pretežno crvene boje, to može biti znak da je u pitanju kancer.

Leukoplakija još može biti i dlakava, a ovakva vrsta se najčešće javlja kod ljudi čiji je imuni sistem jako loš (HIV i slične bolesti). Kada je u pitanju dlakava leukoplakija, ona se izražava takodje kroz bele naslage koje su praćene naborima obično sa desne ili leve strane jezika.

Ovakva vrsta leukoplakije je često jedan od prvih simptoma da se radi o trajnom poremećaju imuniteta, koji može biti izazvan HIV-om.

Ono što često izaziva leukoplakiju, a nisu navedene bolesti, može biti dugotrajna upotreba duvana, alkohola i nedozvoljenih supstanci. Takodje nezdrav način života – nepravilna ishrana i previše stresa.

Čim primetite bele naslage na jeziku koje ne možete da otklonite četkicom niti prirodnim preparatima, obratite se lekaru. On će na osnovu detaljnih pregleda ustanoviti o čemu je reč, pa ukoliko je reč o leukoplakiji, uvešće vam terapiju uz pomoć koje ćete je uspešno zalečiti. Ukoliko ne može da se otkloni terapijom, onda se leukoplakija otklanja hirurškim putem, brzo i efikasno.

Da biste sprečili pojavu leukoplakije, veoma je bitno voditi računa o oralnoj higijeni, takodje izbegavati cigarete i alkohol.

Promene na jeziku kao znak upozorenja…

Naš organizam je zapravo mehanizam, koji je povezan te ukoliko jedan organ ispašta, velika je verovatnoća da će kroz odredjeno vreme poremetiti rad drugih organa. Pa tako, čim dodje do odredjenih promena u našem organizmu, usled pojave bolesti i slično, to se može odraziti i na naš jezik.

Jezik je često pokazatelj stanja čitavog organizma, te tako odredjene pojave mogu ukazati na neke bolesti.

Osobe čiji je imunitet oslabljen, dijabetičari, osobe koje imaju anemiju, alergije i slična oboljenja, često imaju promene na jeziku.

Do promena na jeziku još može doći usled:

 • dehidratacije (suvih usta)
 • groznice
 • povišene telesne temperature
 • pušenja
 • konzumiranja alkohola
 • nepravilne ishrane (konzumiranja previše masne i preradjene hrane)
 • konzumiranja previše slatkiša
 • stresa

Stres smo stavili na poslednje mesto a zaslužuje prvo. Razlog tome jeste taj što je stres često okidač za pojavu svih bolesti, pa tako i promena na našem jeziku. Možda zvuči nemoguće, ali, usled dugotrajnog stresa i nepravilnog načina života, naš organizam trpi, te tako i nastaju bolesti.

Danas, više nego ikada, imamo hronične bolesti za koje medicina ne ume da pronadje lek. A lek se krije u opuštanju i dovodjenju u balans. Onda kada je vaš organizamu balansu – a to podrazumeva redovnu fizičku aktivnost, najmanje 2 puta nedeljno, zatim pravilnu ishranu koja obuhvata što više nepreradjene hrane bogate nutrijentima, zatim relaksaciju.

Svaki dan možete odvojiti 15 minuta vremena samo za sebe, za svoj hobi ili opuštanje, koje će vas kasnije podstaći da budete produktivniji, a samim tim i bolje raspoloženi.

Pravilna higijena je od velike važnosti – redovno pranje zuba (2 puta dnevno) kao i isipiranje usta dosta znače. Nakon svakog obroka isperite usta rastvorom sode i vode, ili nekim biljnim čajem. Takodje, možete usta isprati samo toplom vodom, i već će biti bolje.

Pranje zuba je obavezno uveče, pre spavanja, jer se tokom noći u ustima nagomilaju bele naslage pogotovu kod osoba koje spavaju otvorenih usta. Ujutru čim ustanete je takodje preporučljivo da se zubi operu, a to možete uraditi i nakon doručka.

Potrudite se da izbacite iz upotrebe sve ono što stvara zavisnost, a sve ono što stvara zavisnost svakako ne pogoduje našem organizmu. Najpre duvan i alkohol, zatim preradjeni slatkiši i preradjena, masna hrana. Česta upotreba tih nezdravih stvari, dovešće do ozbiljnih poremećaja u organizmu, pogotovu ukoliko imate predispozicije za pojedine bolesti.

Sve to se odražava na jezik, te je on vredni pokazatelj svega šta vaš organizam trpi. Čim primetite promene na vašem jeziku, u vidu belih naslaga, pukotina, kao i bola i pečenja prilikom konzumiranja hrane i pića, javite se lekaru. Ponekada samo odlaganje može stvoriti ozbiljne probleme.

Da zaključimo – najpre održavajte redovnu oralnu higijenu, trudite se da vodite zdrav način života, i za kraj, ukoliko se naslage ipak pojave usled trenutnog pada imuniteta ili stresa, javite se lekaru kako biste na vreme i veoma uspešno otklonili bele naslage na jeziku.

Osim što mogu biti bolne i tako vam pokvariti ugodjaj hrane i pića, bele naslage mogu izgledati zaista katastrofa, te i to može poremetiti vaš život.

Sponzorisano:

Loading...