Bezmetalne krunice

U savršenom svijetu svi bi imali prirodno savršen osmijeh, ali to uvijek nije slučaj. Popravljanje osmijeha zahtijeva pomoć stomatologa, a najčešće uz pomoć krunica i mostova za zube. Najčešći oblici protetskih radova su su krunice (navlake) i mostovi. Krunice  se koriste kada se restaurira jedan zub, dok se mostovi koriste za popunjavanje zubnog reda (više zuba).

Krunice za zube imaju nekoliko namjena. Njihova svrha je da se koriste za nadoknadu izvađenog, oštećenog  ili obojenog zuba. Krune se takođe mogu koristiti za sprječavanje slabljenja postojećih zuba ili za restauraciju slomljenog zuba. Mogu se praviti od nekoliko materijala:

  • Puna keramika
  • Metal vezan za keramiku
  • Legure zlata
  • Legure metala

Krunice od pune keramike, kao što ime kaže, ne sadrže metalnu bazu, nego se direktno stavlja na zub. Bezmetalna krunica je izrađena od bijele keramike (disilikat). Krunica od metal-keramike za bazu koristi metalnu leguru. Na bazu od metala se postavlja keramika koja se peče kako bi se dobila čvrstoća materijala.

Zbog svoje čvrstine metal-keramičke krunice i mostovi su pogodni za stražnje zube. Imaju dovoljnu čvrstoću, ali ne ispunjavaju dovoljno estetske uvijete. Cirkon keramičke krunice koriste cirkon za svoju bazu. Cirkon je bijele boje i kao takav je pogodan za nadogradnju prednjih zuba. Odlikuje ga čvrstina i visoka estetika.

Svaka vrsta ime ima svoje prednosti i nedostatke. Koju ćete vrstu materijala izabrati zavisi od vašeg cilja. Ako je želja poboljšati estetiku i vratiti svoj prirodni izgled, onda su bezmetalne krune od pune keramike vaš izbor. Keramičke krunice od pune keramike idealne su za restauraciju prednjih zuba, zbog sposobnosti materijala da imitira boju i transparenciju prirodnih zuba.

Nakon nekog vremena nošenja metalkeramičkih krunica i mostova, može doći do povlačenja desni i pojavit će se prosijavanje metalne baze. Sa estetske strane to može predstavljati problem za pacijenta. Iz ovog razloga stomatolozi preporučuju bezmetalne krunice i mostove u frontalnom predjelu vilice.

Bezmetalne krune  – oduzmite godine svom osmijehu

Bezmetalne krunice se danas baziraju na cirkonu. To je veoma čvrst, dugotrajan i snažan materijal vrlo otpornan na habanje. Ima karakteristično bijelu boju koja se ne mijena protokom vremena. Cirkonskom krunicom ili mostom skoro savršenom imitiramo prirodan zub, prvenstveno estetski, a zatim i funkcijski.

Cirkonske krunice odlična su alternativno rješenje metalkeramičkim krunama. Izrađuju se od više slojeva od cirkona koji svojim izgledom sjajno imitira boje prirodnog  zuba.  Njihova biokompatibilnost znači da nećete imati nikakvu negativnu reakciju organizama, tj.  da organizam neće odbaciti strano tijelo. Skoro sigurno je vaš organizam neće izazvati ikakvu reakciju na cirkonsku ili bezmetalnu krunicu.

Prednosti cirkonskih krunica

Cirkon ima određene prednosti kao materijal za krune:

  • Odlično se imitira prirodnu boju zuba.
  • Izuzetno je jak, što zahtijeva manje preparacije zuba od drugih materijala.
  • Može se kombinirati sa keramikom, što dodatno poboljšavaja estetski izgled.
  • Cirkonij ima sposobnost da se izrađuje u stomatološkoj ordinaciji.
  • Materijal je biokompatibilan, što znači da ne izaziva neželjene reakcije.

Trajnost bezmetalnih krunica je jako duga. Uz redovno održavanje  oralne higijene i redovne posjete stomatologu, one bi trebale izdržati minimalno 10 godina. Nisu rijetki slučajevi gdje uz redovno održavanje protetskog rada bezmetalne krunice traju 20 godina, pa i duže.

Bezmetalne krunice od pune keramike izrađuje se uz pomoć  najnovije  digitalne CAD CAM tehnologije, koja omogućava precizniji i brži rad.  Takve krunice i mostovi bolje prijanjaju u ustima i u najvećoj mjeri imitiraju prirodan zub u pogledu transparencije i čvrstine.

KERAMIČKE LJUSPICE

Keramičke ljuspice, još se nazivaju  ljuskice, viniri ili fasete, su tanke plohe keramike koje se uklopaju na prednju stranu/površinu zuba. Ljuspice su izuzetno jake, izgledaju prirodno i napravljene su da odgovaraju obliku i boji prirodnih zuba.

Da bi se zubi pripremili za keramičke ljuspice, stomatolog mora skinuti maksimalno milimetar cakline/gleđi sa površine zuba.  Zatim se uzima otisak o unutrašnjosti usta, formira se kalup koji se šalje u zubnu laboratoriju gde vam zubni tehničar pravi keramičke ljuspice prema vašem otisku.

Korištenje zubotehničkih laboratorija za izradu keramičkih ljuspica je tradicinalan način izrade bezmetalnih protetskih radova. Savremeniji način izrade je uz pomoć digitalne CAD CAM tehnologije. Uz pomoć kompjuterskog sistema uzima se digitalni otisak zuba i uz korištenje softvera za tu namjenu kreira se 3D model finalne keramičke ljuspice. Uz pomoć posebne  glodalice, pravi se keramička ljaspica koja se finalno obradi i cementira na svoje mjesto u ustima. CAD CAM bezmetalna keramika može biti napravljena i postavljena na jednoj posjeti stomatologu.

Iskusan stomatolog može postaviti do 10 krunica u jednoj posjeti, što će vam uštedjeti vrijeme!

Zbog svega toga bezmetalne krunice koštaju nešto više nego drugi protetski radovi.

Da li su  ljuspice opcija za mene?

Zubi koji su obojeni, odlomljeni, pokvareni ili ružno oblikovani su idealni kandidati za nadomjestak keramičke ljuspice. U slučaju da postoji manji razmak između dva zuba, isti se može zatvoriti pomoću keramičkih ljuspica.  Pomoću njih se mogu korigovati manji problemi u zagrizu.

Ukoliko se odlučite da postavite keramičke ljuspice bitno je da stomatologu iznesete svoju viziju. Iznesite svoju ideju kako konačni rad treba da izgleda u pogledu estetike osmijeha i funkcionalnosti zagriza. U slučaju da vaš stomatolog posjeduje CAD CAM sistem, možete tražiti da vam pokaže 3D digitalni model konačnih keramičkih ljuspica.

Prednosti i nedostatci keramičkih ljuspica

Prednosti keramičkih ljuspica su visoke estetske vrijednosti i prirodan izgled. Pored toga, prilikom preparacije zuba za njihovo postavljanje, veoma mali dio prirodnog zuba će biti izgubljeno brušenjem.  Bezmetalna keramika koja sekoristi pri njihovoj izradi orporan je na mrlje od kafe, čaja, vina i drugih namirnica koje boje prirodne tube. ne štite što lakše.

Proces izrade keramičkih ljuspica je nepovratan porces. Jednom kada se zub izbrusi dio cakline, ista se ne može prirodno nadomjestiti. Zbog brušenja cakline, zubi mogu biti senzitivni nekoliko dana nakon brušenja cakline. Keramika je čvrst, ali izuzetno krhak materijal.  Iz tog razloga u određenom situacijama može doći do njihovog pucanja usljeg zagriza tvrdih predmeta.

Sponzorisano:

Loading...