Blitva – odlična hrana za zdravlje i bebe

Zdravstvene koristi blitve su neverovatne i uključuju sposobnost da reguliše nivo šećera u krvi, da spreči različite tipove raka, da poboljša varenje, da ojača imuni sistem, da smanji  groznicu i da se bori protiv upale, da smanji krvni pritisak, spreči srčana oboljenja, poveća snagu i razvoj kostiju, da detoksikuje organizam i ojača funkcionisanje mozga.

Blitva je lisnato zeleno povrće koje je naučno nazvano Beta vulgaris i pripada porodici Chenopodiaceae. Na engleskom jeziku naziv za ovu biljku je swiss chard ili jednostavno chard. Blisko je povezana sa repom i ima istu naučnu klasifikaciju, ali repa se uglavnom uzgaja zbog korena, a blitva zbog listova.

Već nekoliko hiljada godina blitva se, kao i repa, koristi u ishrani u mnogim kulturama širom sveta. Međutim, pošto su ove dve vrste veoma slične, teško je otkriti odakle zapravo potiče blitva. Najčešće i najlakše se gaji na severnoj hemisferi i veoma je popularan sastojak u mediteranskoj kuhinji. Prva dokumentovana upotreba blitve u kuvanju bila je na Siciliji.

Blitva se obično jede sirova u salatama ili kuvana. Gorak ukus sirovih listova nestaje pri kuvanju i ostaje meka, ukusna aroma, pa se blitva često meša sa spanaćem. Zašto se onda toliko fokusiramo na blitvu kada je spanać više dostupan i pruža brojne zdravstvene koristi? Hajde da otkrijemo hranljivi sadržaj blitve koji je čini veoma vrednim sastojkom u ishrani!

Mnoge zdravstvene koristi pripisuju se blitvi zbog mnoštva vitamina, hranljivih sastojaka i organskih jedinjenja, koja uključuju vitamine K, C i A, kao i vitamin E, riboflavin i vitamin B6. Kada je reč o mineralima, blitva sadrži veliko bogatstvo magnezijuma, mangana, kalijuma, gvožđa, natrijuma i bakra. Štaviše, pored dijetalnih vlakana, blitva sadrži značajnu količinu polifenolnih antioksidanata, fitonutrijenata i enzima koji su jedinstveni i veoma korisni za zdravlje.

Zdravstvene koristi blitve

Reguliše dijabetes: Možda je jedna od najznačajnijih koristi blitve njena sposobnost da reguliše nivo šećera u krvi. Siringinska kiselina je jedan od jedinstvenih flavonoida nađenih u blitvi i ima veoma neobičnu sposobnost. Ona sprečava aktivnost specifičnog enzima nazvanog alfa-glukozidaza. To omogućava da nivo šećera u krvi ostane stabilan, što je veoma važno za dijabetičare ili za one ljude koji su na visokom riziku od razvoja dijabetesa.

Blitva

Sprečava rak: Kao i većina lisnatog zeljastog povrća, blitva sadrži antikancerogena svojstva zahvaljujući velikoj količini antioksidanata koji se nalaze u njoj. Antioksidanti neutrališu slobodne radikale, koji su opasni nusproizvodi ćelijskog metabolizma koji mogu da uzrokuju da zdrave ćelije postanu kancerogene. Blitva sadrži značajne količine vitamina E, C, cinka, luteina, zeaksantina, kempferola, betakarotena i kvercetina. Mnogi od ovih vitamina sprečavaju pojavu mnogih vrsta raka, naročito rak debelog creva.

Zdravlje kostiju: Blitva sadrži značajnu količinu kalcijuma u svojim listovima, što znači da ona najviše doprinosi zdravlju kostiju. Kalcijum, kao i drugi minerali koji se nalaze u ovoj biljci, pomažu u stimulisanju rasta i razvoja kostiju, uključujući magnezijum i vitamin K.

Jača funkcije mozga: Blitva je dobar izvor kalijuma i vitamina K, koji se u velikim količinama nalaze u mozgu i podstiču kognitivni razvoj i sposobnosti. Dodajte malo blitve ishrani i proširite vaš um!

Cirkulacija krvi: Gvožđe i bakar su osnovni elementi crvenih krvnih zrnaca i bez ova dva minerala može da dođe do anemije, koja se ispoljava kao slabost, umor, stomačni problem i nedostatak koncentracije. Konzumiranjem blitve možete osigurati odgovarajuću količinu crvenih krvnih zrnaca i možete poboljšati cirkulaciju krvi i oksigenaciju osnovnih organa u telu.

Krvni pritisak i zdravlje srca: Antiupalni i fitonutritivni antioksidanti koji se nalaze u blitvi, zajedno sa kalijumom, doprinose smanjenju krvnog pritiska i stresa u kardiovaskularnom sistemu. Organska jedinjenja u blitvi mogu da neutrališu hipertenziju uzrokovanu pro-upalnim enzimima u telu. Blitva može sve one koji je jedu da zaštiti od arteroskleroze, srčanih napada i moždanog udara.

Zdravlje očiju: Blitva sadrži veliku količinu beta-karotena, koji se vezuje za optimalno zdravlje očiju i smanjenje makularne degeneracije, glaukome, noćnog slepila i drugih stanja vezanih za vid.

Zdravlje kose: biotin je organsko jedinjenje koje se direktno vezuje za zdravlje kose, stimulaciju folikula, jer povećava sjaj i teksturu kose. Blitva sadrži značajne količine biotina, kao i druga brojna korisna jedinjenja.

Sponzorisano:

Loading...