Bokvica kao lek

Poznato je da je još od davnina veliki broj biljaka korišćen u narodu za lečenje različitih bolesti.

Jedna od takvih biljaka je i bokvica. Iako se svrstava u kategoriju korovskih biljaka, bokvica ima širok spektar pozitivnog delovanja na ljudski organizam i kao takva koristi se i za spoljnu i za unutrašnju upotrebu, zavisno od potrebe.

Šta je osnovno što treba znati o bokvici?

Kada govorimo o bokvici, neizostavno je pomenuti da postoji i da se razlikuje tri osnovne vrste ove biljke. Prva je širokolisna odnosno ženska bokvica, poznata i pod latinskim nazivom “plantago major”, druga je uskolisna odnosno muška bokvica, poznata pod latinskim nazivom “plantago lanceolata” i treća je srednja bokvica, poznata pod latinskim nazivom “plantago media”. Ono što je zajedničko za sve tri pomenute vrste bokvice, jeste da imaju identičan hemijski sastav, razlikuju se isključivo na osnovu vizuelnih osobina i imaju potpuno isto delovanje na ljudski organizam.

prednosti bokvice za zdravlje

Sve tri vrste bokvice su samonikle, dakle rastu u vidu korova i mogu se naći kako na livadama i pašnjacima, tako i u šumama, parkovima, na travnatim površinama pored puta, ali i po dvorištima.

Ukratko rečeno, bokvica je veoma česta biljka, koja raste gotovo svuda, ima je i u seoskim i u gradskim sredinama i ukoliko naučite da je koristite na pravi način, pospešićete veoma lako i jednostavno svoje zdravlje u mnogim situacijama.

Čemu pomaže i šta leči bokvica?

Kako bi ste znali čemu konkretno pomaže i šta leči bokvica, posvetićemo više pažnje pisanju o tome.

Dakle, bokvicu je korisno upotrebiti kod sledećih stanja:

– Kod problema sa hroničnim kašljem,
– Kod bronhitisa,
– Kod astme,
– Kod prisustva drugih oblika plućnih oboljenja,
– Kod upale bešike,
– Kod prisustva čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu,
– Kod obilnih menstrualnih krvarenja,
– Kod prisustva hemoroida,
– Kod prisustva vaginalnih infekcija,
– Kod prisustva različitih oblika iritacija ili povreda na koži,
– Kod prisustva akni i bubuljica,
– Kod uboda insekata.

Kako se koristi bokvica?

Kada je reč o načinu kako se koristi bokvica, razlikuju se dva osnovna načina korišćenja ove biljke, to su spoljašnji i unutrašnji način korišćenja.

Spoljašnji način korišćenja bokvice:

Spoljašnji način korišćenja bokvice, preporučuje se kod stanja gore navedenih spoljnih povreda ili zdravstvenih promena, koje se javljaju uglavnom na koži ili nešto ređe na sluzokoži. Tada, bokvica se koristi tako što se sitno isecka i izgnječi, a zatim se nanese na povređeno, iritirano ili mesto pokriveno aknama i bubuljicama. U takvim slučajevima, bokvica deluje tako što pospešuje i ubrzava proces zarastanja, smanjuje prisustvo upale i na taj način leči povređenu kožu ili sluzokožu.

Ovakav postupak treba ponavljati svakodnevno, sve dok se potpuno ne izgube tragovi povreda ili iritacija na koži ili sluzokoži.

Kada je u pitanju lečenje vaginalnih infekcija uz pomoć bokvice, ono se sprovodi upotrebom spoljašnjih i unutrašnjih obloga od umereno toplog čaja. Unutrašnje obloge, stavljaju se uz pomoć tampona natopljenog u čaj. Za ovaj vid upotrebe, čaj se pravi tako što se pola kafene kašičice sitno iseckane suve bokvice, prelije sa jednim decilitrom ključale vode i ostavi da odstoji oko 15 minuta. Nakon tog vremena, čaj se procedi, sačeka se da se još malo ohladi i zatim se koristi.

Unutrašnji način korišćenja bokvice:

Za unutrašnju upotrebu, bokvica se koristi kod problema sa unutrašnjim organima. Tada, ona se koristi u vidu čaja, ali i u vidu mešavine sa medom ili sveže bokvice koju je korisno jesti kod prisustva čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu.

Sa time kako se priprema čaj od bokvice već smo vas upoznali, treba samo duplirati i količinu bokvice i količinu vode. U čaj se ne stavlja šećer i poželjno ga je piti dok je što topliji.

Ukoliko je svrha konzumiranja ovog čaja lečenje neke od plućnih bolesti, korisno će biti i ako bokvicu u toku pripreme pomešate sa timijanom, odnosno majčinom dušicom.

Mešavina bokvice i meda, pravi se tako što se pomešaju ova dva sastojka i to u razmeri 1:2 i ostave u frižideru nekoliko dana uz svakodnevno mešanje. Nakon nekoliko dana, uzima se svaki dan po jedna kafena kašika, jednom dnevno i to 15 minuta pre bilo kog dnevnog obroka.

Ova mešavina bokvice i meda, korisna je takođe kod prisustva čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, ali i kod problema sa plućima, kod problema sa hemoroidima i kod svih ostalih gore pomenutih zdravstvenih smetnji sa unutrašnjim organima.

Sponzorisano:

Loading...