Sandalovina biljka – upotreba za negu i lepotu

Sandalovina (lat. Santalum album) je biljka koja pripada porodici Santalaceae, a poreklom je iz Indije. Drvo sandalovine je mirisno, a njegov miris traje desetinama godina. Sandalovo stablo raste polako, a ljudi seku šume i broj stabala se svakodnvno smanjuje. Stabla se ne seku u klasičnom smislu te reči, već se čupaju, zajedno sa korenom, jer se i koren koristi za upotrebu. Nakon što se obori, stablo se ostavlja godinu dana da ga izjedu termiti, nakon toga se koristi sredisnji deo stabla za destilovanje  i dobijanje ulja. Visina sandalovog stabla je srednja, do 9 metara, zimzeleno je, grane su mu glatke i vitke. Listovi sandalovine su tvrdi, kožasti, a cvetovi su mali roze-beli.

Postoji puno vrsta, među kojima su najznačajnije indijska i australijska. Da bi se dobilo ulje sandala, stablo ne može biti mlađe od 8 godina. Glavna upotreba eteričnog ulja sandala jeste za parfeme, sapune i kozmetiku uopšte. Ulje sandala je veoma jako za kožu i ono se razblažuje sa drugim vrstama ulja. Ulje dobijeno od sandalovine je žuto. Miris je senzualan i koristi se za lečenje frigidnosti i impotencije. Sandalovina nije jeftina.

Sandalovina biljka - upotreba za negu i lepotu

AROMATERAPIJA

Lekovitost sandalovog ulja. Esencijalno ulje sandalovine je lekovito, koristi u tradicionalnoj medicini za lečenje bolesti. Koristi se u aromaterapiji, protiv napetosti, nesanice, depresije i stresa, upalu grla, bronhitis i suvi kašalj, leči akne i infekciju mokraćnih puteva. Lekovita svojstva sandalovine poznata su i u nezi tena i tela, jer ona omekšava i vlaži kožu, ali i podstiče izbalansirano lučenje sebuma. Korisna je u lečenju ožiljaka akni i strija, ukoliko se mala količina ulja dodaje losionima i kremama, a može se koristiti i za zaštitu rana i posekotina od infekcije.

Neretko se upotrebljava tokom meditacija. Koristi se i protiv želudačne kiseline, nadustosti, bolova u mišićima. Kašalj se leči tako što se ulje sandalovine izmeša, tj. razbalaži sa nekim baznim uljem (maslinovim, bademovim, čikčkovim…) i tako dobijeno ulje se udiše. Upotreba sandalovog ulja nikada nije stopostotna, uvek se razblažuje sa drugim uljima, ili, ukoliko se konzumira pijenjem, sa čajem, mlakom vodom i sl.

Maska za lice. Masku za lice od ulja sandalovine treba držati na licu 5 minuta, a zatim isprati mlakom vodom. Za pripremu ove maske potrebni su 1 kašičica sandalovine, 1 kašičica meda, 1 kašičica mleka  Maska kožu hrani vodom i skuplja pore.

Protiv bora. Dvadeset kapi esencijalnog ulja sandalovine izmešajte sa 100 ml baznog ulja. Ovakva mešavina pogoduje zreloj koži, a nanosi se svakodnevno, pred spavanje.

Kupka za smirenje. U pripremljenu toplu kupku dodajte  15 kapi sandalovog ulja, a možete dodati i neko drugo ulje, poput ulja lavande. Budite potpoljeni u toploj kupki 20-ak minuta. NA ovaj način, nećete imati problema sa nesanicom.

Depresija i nesanica; bronhitis i suvi kašalj, sinusi. Na maramicu ukapajte 5 kapi sandalovog ulja pa udišite 5 minuta. Nakon toga, nekoliko kapi ulja utrljajte na slepoočnice i masirajte ih 5 minuta.

Frigidnost i impotencija. Ukoliko imate probleme sa frigidnošću ili impotencijom, aromaterapeuti savetuju da masirate predeo polnih organa smesom koja sadrži 20 kapi sandalovog ulja i 50 ml baznog ulja (bademovog, maslinovog ili nekog drugog ulja), 10-ak minuta dnevno.

Oralna upotreba, konzumiranje. Kako biste se lečili od neredovne probave, trovanja hranom, visokog krvnog pritiska i različitih upala, savet je da se 3 kapi sandalovine piju tri puta na dan, nakon svakog obroka. No, u slučajnu oralne upotrebe ulja od sandalovine, neophodno je kupiti 100% hladno ceđeno, prirodno ulje, nikako sintetičko. Sintetičkim uljem biste naneli sebi više štete nego koristi.

Sandalovina – za masažu. U razmeri 1:3 izmešajte sandalovinu i neko bazno ulje, a zatim dodajte i po koju kap jasmina, lavande ili ruže. Smesu koristite tokom masaže, ima opuštajuće dejstvo na kožu, mišiće i nerve.

Mirišljavi balzam za kosu. Kako bi vam kosa mirisala svakodnevno, izražajnije, ali i prirodnije, naš savet je da vašem standardnom balzamu dodate po 5 kapljica ulja sandalovine, prilikom svakog pranja kose, jer ćete time pojačati miris, ali i delovanje regenerišućeg preparata. Ovaj savet je, pre svega, namenjen onima koji imaju oštećenu kosu, suvu kosu ili farbanu kosu, ali, svakako ga mogu koristiti i oni koji nemaju nijedan od ovih problema. Krajni rezultat je mirišljava kosa do sledećeg pranja.

Zaštita oštećenih vrhova kose. Nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja sandalovine na dlan, pomešajte ih sa maslinovim uljem (nekoliko kapi maslinovog ili bademovog ulja), pa nanesite na krajeve kose. Krajevi na ovaj način dobijaju prirodnu negu, ali i izražen miris.

Hranljiva krema za lice. Po nekoliko kapljica sandalovog, ružinog i jasminovog ulja pomešajte i ubacite u baznu kremu koja je bez mirisa. Potrebno vam je oko 30 ml bazne kreme.

Hranljivo ulje za negu kože. Ukoliko je vaša koža lica suva, izmešajte bazno ulje (najbolje je bademovo ulje, ali možete koristiti i maslinovo, čičkovo ili neko drugo ulje) u količini od 30 ml sa 8 kapljica sandalovog ulja. Nanosite ulje na kožu pred spavanje.

Sponzorisano:

Loading...