Đumbir – zlatni eliksir zdravlja

Đumbir se smatra jednim od  najčešće korišćenih začina i dodataka hrani danas u svetu. To svakako ne čudi, imajući u vidu njegova hranljiva svojstva kao i široku primenu u lečenju. Šta je, kako se koristi, koje nam zdravstvene benefite donosi i sve drugo što ste želeli da znate o đumbiru – saznajte u nastavku.

Poznat po svom intenzivnom ljutkasto-slatkom ukusu već vekovima, njegova raznolikost dozvoljava mu da se uklopi u bezbroj raznih recepata od piletine sa đumbirom ili karija, do slatkih mafina i torti i još mnogo toga. Ono što ga čini posebno zanimljivim je to da nam može biti koristan kako u kuhinji tako i izvan nje.

NEKOLIKO ČINJENICA O ĐUMBIRU

Mi ga znamo kao višegodišnju zeljastu biljku poreklom iz jugoistočne Azije, posebno popularnu u Kini i Indiji. Još pre oko 5000 godina je korišćen kao narodni lek, a kasnije se trgovačkim putevima proširio i do Evrope i Novog sveta u 16. veku. Topla i vlažna klima na Karibima mu veoma pogoduje pa je đumbir proizvod koji se najviše izvozi iz Jamajke. Do naših krajeva uglavnom stiže uvozni kineski đumbir, iako ga moguće gajiti i kod nas.

Ima višenamensku upotrebu, a u jelima se uglavnom koristi njegov koren koji sadrži smolu i skrob. Takođe od đumbira se pravi i eterično ulje. Kao začin posebno je popularan u istočnjačkoj kuhinji dok ga na zapadu više koriste kao poslasticu.

Pripisuju mu mnoga lekovita svojstva, ali je najpoznatiji po otklanjanju smetnji u varenju, protiv mučnine i za poboljšanje opšteg stanja organizma i dobar imunitet.

NUTRITIVNA SVOJSTVA

Zato što ima veoma intenzivan ukus, uglavnom je dovoljna manja količina đumbira da se stavi u neko jelo, tako da ne dodaje veliki broj kalorija vašem obroku. Iako ne sadrži velike količine vitamina i minerala, zbog antioksidanasa koji se u đumbiru mogu naći u značajnim količinama – smatramo ga super hranom.

100 g sirovog đumbira sadrži:

 • 80 kalorija
 • 8 g ugljenih hidrata
 • 8 g proteina
 • 7 g masti
 • 2 g dijetalnih vlakana
 • 415 mg kalijuma
 • 43 mg magnezijuma
 • 5 mg vitamina C
 • 34 mg fosfora

KAKO I GDE DA KUPITE ĐUMBIR?

Kada kupujete đumbir, važno je da obratite pažnju na njegov izgled, kako biste kupili što bolji i svežiji komad. Koren bi trebalo da izgleda sveže, hidrirano i da bude čvrste strukture. Često se na njima mogu naći određeni osušeni pečati, koji se uglavnom nalaze na delu gde je koren presečen i polomljen. To ne treba puno da vas brine, samo gledajte da ne kupite ceo koren u lošem i sasušenom stanju.

Kada je kupovina u pitanju, ovaj rizom je sada već postao veoma popularan i ima ga skoro svuda ali treba voditi računa o kvalitetu i najbolje je izabrati organski gajen đumbir jer u sebi sadrži najviše hranljivih sastojaka.

KAKO DA SAMI GAJITE ĐUMBIR?

U slučaju da želite da gajite đumbir kod kuće, to je relativno jednostavno učiniti. Potrebni su vam saksija sa zemljom i rizomom đumbira, koji možete kupiti u prodavnici.

Poželjno je da se sadnja obavi u saksiji sa rastresitom zemljom i da odaberete rizom koji već ima zeleni izdanak.

KAKO GA ČUVATI U FRIŽIDERU?

Đumbir možete čuvati u špajzu nekoliko dana bez bojazni da će se osušiti. Ukoliko pak želite da produžite njegovu svežinu, zamotajte koren prvo u kuhinjski ubrus a zatim u plastičnu kesu i sve to stavite u friz frižidera.

Mnogi takođe pre zamrzavanja, prvo ogule đumbir pa ga onda stave u led, kako bi ga odmah imali spreman za kuvanje.

KAKO SE SPREMA ĐUMBIR?

Preporuka je da pre korišćenja za pripremu jela, đumbir oljušti, zbog toga što njegova kora može biti teška za varenje. Ukoliko vam je teško da skinete svu koru, slobodno možete da ostavite neke manje neočišćenje delove, posebno ako planirate da ovako pripremljen đumbir mešate sa drugim začinima ili da stavljate u neko jelo.

ZDRAVSTVENI BENEFITI REDOVNOG UZIMANJA ĐUMBIRA

 1. Protiv upalno dejstvo

Đumbir sadrži proteaze – enzime, koji pomaže određenim proteinima da se razbiju u amino kiseline. Ovi enzimi su važni jer kod upalnih procesa u organizmu smanjuju bol i blokiraju lučenje komponenti koje mogu oštetiti organe koji su pod upalom.

Tako je đumbir posebno važno konzumirati kada je neki mišić upaljen ili povređen, zatim kod umanjenja menstrualnih bolova i migrene. Istraživanja na univerzitetu u američkoj državi Džordžija pokazali su da se za 25% smanjuju bolovi posle vežbanja u teretani ako se svakodnevno koriste suplementi đumbira.

 1. Ima širok spektar delovanja: antibakterijski, antifungalni i antiviralni

Jedan od glavnih sastojaka đumbira je i gingerol, koji ne samo što je vrlo jak antioksidans, već ima i snažna antiupalna svojstva zbog čega je ova korenasta biljka i postala veoma važan narodni lek sa širokom primenom.

Pored ovog sastojka, u đumbiru možemo naći još nekoliko sličnih njemu, svaki sa posebnom misijom da uništi jednu određenu vrstu mikroba. Zato i ne čudi što se đumbir koristi za lečenje prehlada i više vrsta bakterija koje se mogu naći u disajnim putevima, ali i protiv kandide i Heliko bakterije.

 1. Smanjuje nivo holesterola i šećera u krvi

Visok nivo antioksidanata u đumbiru, doprinosi smanjenju „lošeg“ holesterola (LDL) kao i boljoj regulaciji šećera u krvi. Još uvek su u toku brojna istraživanja koja treba da utvrde na koji način se sve može koristiti ova biljka u prevenciji kardiovaskilarnih oboljenja.

Za sada je jasno da đumbir podstiče bolju cirkulaciju, ali i da ga treba oprezno koristiti zbog kontraindikacija koja se mogu javiti ukoliko se kombinuje sa lekovima protiv visokog pritiska. Kada je regulacija šećera u pitanju, istraživanja su potvrdila da uz redovno korišćenje đumbira kao suplementa, nivo šećera u krvi će biti i do 10% manji.

 1. Olakšava tegobe u digestivnom traktu

Mučnina je čest problem koji se javlja kod različitih zdravstvenih tegoba, ali i kod trudnica. Da bi se ovaj problem u najvećoj meri izlečio ili bar umanjio, đumbir je prirodno rešenje koje vam može olakšati muke. Grickanjem svežeg đumbira ili konzumiranjem čaja možete pomoći sebi na prirodan način i pre svega bez štetnih efekata koje sa sobom nose lekovi protiv ovakvih smetnji.

Takođe đumbir odlično reguliše i varenje tako što stimuliše veću proizvodnju pljuvačke, pa čestim dodavanjem ove biljke jelima, primetićete da je nadutost stomaka manja a pražnjenje creva bolje nego ranije.

Pored toga, đumbir u prahu je, pokazala su istraživanja, odličan sastojak koji sprečava pojavu čira u želucu koji nastaje prekomernom upotrebom aspirina.

 1. Poboljšava moždane funkcije

Alchajmerova i Parkisonova bolest su česta neurodegenenerativna stanja, koja sa sobom nose česte i hronične upalne procese u mozgu. Budući da je đumbir bogat antioksidansima, smatra se da je veoma važan sastojak za bolje opšte stanje mozga.

Takođe je zaslužan i za bolju koncentraciju i povećanje budnosti, što se u kliničkim istraživanjima posebno pokazalo učinkovito za žene srednjih godina.

ĐUMBIR VAM JE NEOPHODAN

Do sada ste verovatno već shvatili koje su sve prednosti korišćenja đumbira u svakodnevnoj ishrani. Ovaj drevni začin sa svim svojim zdravim sastojcima, sa pravom nosi epitet super hrane i eliksira zdravlja.

Osim što vaše kolačiće začini posebnim ukusom a jelima da jak i neponovljiv šmek, van kuhinje je odličan da umanji bolove i uradi još barem deset drugih stvari za vaš organizam. Sada kada sve ovo znate, još danas kupite jedan koren đumbira i za početak napravite sebi jedan zdravi smoothie.

Sponzorisano:

Loading...