Bol u grudima – simptomi i lečenje

Bol u grudima je jedna od najčešćih tegoba koja prilično može da uznemiri pacijente, pa uglavnom svi posumnjaju na probleme sa srcem. Ljudi se obično zabrinu kada se bol javi sa leve strane i to pri udisaju.

Međutim, ne treba zanemariti ni bol sa desne strane grudi. Postoje razne vrste bolova u grudima, a nešto više o njihovim uzrocima i lečenju možete pročitati u nastavku teksta.

Uzroci bola u grudima

Dakle, najčešći uzrok bola u grudima jesu problemi sa srcem. Pored toga, uzrok bola u grudima može biti i poremećaj organa za varenje, poremećaji u respiratornom sistemu, kao i problemi sa kostima i mišićima. Osim toga, bol u grudima mogu uzrokovati i neka psihička stanja. Bol u grudima može biti različitog intenziteta i može imati različite simptome, po čemu lekari mogu jasno da utvrde šta je pravi uzrok bola i da pristupe adekvatnom lečenju.

Bol u grudima - simptomi i lecenje

Srčane bolesti. Bol na levoj strani grudnog koša ukazuje na srčane probleme. Angina pektoris je srčano oboljenje uzrokovano suženjem srčanih arterija, zbog čega nema dovoljnog dotoka krvi i kiseonika u srčani mišić. Bolovi se javljaju najčešće na sredini grudnog koša, ali se mogu i proširiti. Do bola dolazi usled fizičkog napora i emocionalnog uzbuđenja, odnosno u momentima kada mišićima i organizmu treba više kiseonika. U predelu iza grudne kosti se javlja osećaj stezanja i pritiska, a može se proširiti i ka levoj ruci i ramenu, kao i prema vratu i donjoj vilici. Bol je obično praćen mučninom, nesvesticom i otežanim disanjem, a pacijente često obliva i hladan znoj. Uzrok bola u grudima može biti i infarkt miokarda. Kada je u pitanju infarkt miokarda, bol je veoma jak i zahvata centralni deo grudnog koša, iza grudne kosti, a može se proširiti ka levoj ruci, leđima i donjoj vilici. Dolazi i do mučnine, otežanog disanja i preznojavanja. Infarkt miokarda predstavlja potpuno začepljenje koronarnih arterija i prekid dotoka krvi i kiseonika u srce. Takođe, treba znati da se i perikarditis, koji predstavlja upalu srčane ovojnice, manifestuje snažnim bolom u grudima. U ovom slučaju pacijenti najčešće posumnjaju na infarkt. Bol je probadajući i veoma intenzivan i traje danima. Dodatno se povećava u slučaju gutanja, dubokog disanja ili kašljanja, a prate ga i groznica, povišena temperatura i ubrzani rad srca.

Problemi sa rebrima. Uzrok bola u grudima mogu biti i upala hrskavice između rebara i probadanje između rebara. Bol u grudnom košu je tada jak i probadajući, a pojačava se pritiskom prsta na bolno mesto. Međutim, u ovom slučaju bol u grudnom košu je bezopasan. Diskus hernija je takođe jedan od mogućih uzroka bola u grudima. Tada se bol proteže od kičme do grudnog koša, a pojačava se pri promeni položaja tela ili pri kašljanju.

Problemi sa plućima. U slučaju upale pluća ili upale plućne maramice javlja se snažan bol u srednjem i donjem delu grudi, koji se pojačava pri disanju i kašljanju. Ovaj bol je često praćen povišenom temperaturom i suvim kašljem.

Upala jednjaka. Upala jednjaka je takođe jedan od čestih uzroka bola u grudima. Nekada se čak može desiti da deo želuca prodre u grudni koš, što može uzrokovati jak bol u vidu pečenja iza grudne kosti i u donjem delu trbuha.

Virusna infekcija. Kada se bol u grudima javi sa desne strane u pitanju je verovatno virusna infekcija poput gripa ili prehlade. Bol u grudima se pojačava usled kašljanja i dubokog disanja.

Stres i umor. Stres i umor su takođe važni faktori kada je u pitanju bol u grudima. Tada često dolazi do preskakanja i ubrzanog lupanja srca, gušenja i aritmija.

Bol u grudima kod dece. Bol u grudima se često javlja i kod dece. U tom slučaju treba eliminisati srčana oboljenja kao mogući uzrok. Naime, bolovi u grudima kod dece su u većini slučajeva bezopasni. To može biti prolazna prenapregnutost grudnih mišića, koji se zbog malo veće aktivnosti zamaraju i uzrokuju bol. Taj bol je oštar i može da se širi ka leđima ili ruci, ali vrlo brzo spontano prolazi i ne predstavlja razlog za brigu. Takođe, do bola u grudima kod dece dolazi često u procesu rasta, što je deo prirodnog procesa. Osim toga, uzrok bola u grudima može biti i na nervnoj bazi, odnosno usled nekih konflikata u školi ili u porodici, nekih emotivnih problema itd. Kod dece obično nema nikakvih propratnih simptoma pored bola u grudima, tako da nema razloga trčati kod lekara. Ipak, ako se jave simptomi poput visoke temperature, vrtoglavice i povraćanja ili ako je bol u grudima nastao nakon saobraćajne nesreće, udarca ili pada, obavezno se treba javiti lekaru, jer se može raditi o ozbiljnijim komplikacijama.

Bol u grudima kod žena. Infarkt srca i oboljenje krvnih sudova su mogući uzroci bola u grudima kod žena koje su u menopauzi, jer žene u reproduktivnom periodu imaju manje šanse da obole od srca. Međutim, ako se bol u grudima javi kod mlađih žena, najčešći uzrok je oboljenje srčanih zalistaka, ali i anksioznost i depresija

Lečenje bola u grudima

Da bi se bol u grudima lečio na adekvatan način, potrebno je otkriti njegov pravi uzrok. Pre svega, potrebno je promeniti loše životne navike. Prestanak pušenja i regulisanje ishrane je od ključnog značaja. Treba da smanjite unos masnoća i šećera i da skinete višak kilograma. Što više voća i povrća je ključ zdrave ishrane i boljeg celokupnog psihofizičkog stanja. Takođe, neophodna je redovna fizička aktivnost, a preporučuju se i svakodnevne šetnje, kao i dovoljno odmora i sna.

Pošto su uzroci bola u grudima najčešće srčana oboljenja, predstavićemo vam i neke prirodne preparate koji vam mogu pomoći u ublažavanju ovih tegoba.

Surutka i med. Pomešajte 5 dl surutke i 3 kašike meda od bagrema. Pijte po 1/3 šolje ove mešavine 30 minuta pre doručka, ručka i večere. Ovu terapiju sprovodite najmanje 60 dana i vaši krvni sudovi će se pročistiti, a bol u grudima uzrokovan oboljenjima srca će nestati.

Matičnjak, nana i glog. Pomešajte matičnjak, glog i nanu u jednakim količinama, pa 3 kašike ove mešavine prelijte sa 7 dl ključale vode. Neka stoji poklopljeno oko pola sata. Pijte po jednu šolju ove mešavine 3 puta dnevno pre obroka.

Sponzorisano:

Loading...