Bol u potiljku – uzroci, simptomi i lečenje

Glavobolja je relativno česta neugodna pojava sa kojom se sreću svi ljudi, nezavisno od uzrasta, zdravstvenog stanja i drugih faktora. Različite tipove bolova u glavi izazivaju najrazličitiji uzročnici. Ona je često odgovor na raznovrsne spoljašnje faktore, kao što su vremenske promene, stres, nerviranje, neispavanost, povreda glave i tako dalje. Povremena glavobolja je normalna pojava i nije opasna, ali konstatan i čest bol može da bude pokazatelj i nekih ozbiljnjih zdravstvenih problema.

Ova neprijatna pojava ima svoje različite oblike, zavisno od faktora koji je izazivaju. Ona se javlja u svim delovima glave, kada se stimulišu neuroni koji imaju ulogu senzora koji detektuju bol. Možemo osećati i bol različitog tipa ili intenziteta, tup, oštar, pulsirajući, bol koji osećamo u celoj glavi ili na određenoj strani ili delu. On može da se javlja i nestaje u talasima, a može da podseća i na stezanje ili lupanje.

Najteži oblik glavobolja su svakako mučne migrene, koje traju dugo i praćene su drugim neugodnim simptomima, poput mučnine i povraćanja. Nije pouzdano utvrđeno šta ih konkretno izaziva, a pretpostavlja se da mogu biti posledica konstantnog umora, stresa i napetosti i nedostatka sna.

Bol u potiljku - uzroci, simptomi i lečenje

Šta izaziva bol u potiljku i kako se on manifestuje?

Bol u potiljku glave je najčešće povezan sa bolovima u vratu, a mogu ga izazvati različiti faktori. Jedan od najčešćih uzroka je nepravilno držanje i fizički stres koji se vrši na vratne mišiće i potiljak, kao i nekoliko drugih mogućih činilaca.

Nepravilno držanje i opterećenje – Bol u potiljku je često izazvan pogrešnim držanjem tela i nepravilnim hodom, koji napinju mišiće u predelu ramena, vrata i potiljka. Oni bivaju zategnuti, neprirodno opterećeni i bolni. Često se ovaj tip bola pogrešno povezuje sa bolom u malom mozgu, no to ne može biti slučaj, pošto mozak nema receptore za bol. Ovim tipom glavobolje su najviše pogođeni ljudi koji rade sedeći, za kompjuterom, volanom, u proizvodnji na traci ili mašinama. Iako jak i neprijatan, ovaj tip glavobolje nije opasan.

Stres i napetost – Stres, anksioznost i napetost dodatno pojačavaju simptome bola u potiljku. Mišići između pršljenova su posebno osetljivi na psihički pritisak i ovaj bol se širi do vrata i potiljka. U pitanju je najčešće osećaj vrlo tupog bola i zategnutosti, osećaj grčenja.

Cervikogene glavobolje – Ovaj tip glavobolja je uzrokovan problemima sa vratom i deli se na dve podvrste. Miogene glavobolje su izazvane zategnutim vratnim mišićima, čemu doprinose loše držanje, opterećenje ili anomalije u vratnom delu kičme. Vertebrogene glavobolje su vezane za nepravilnost ili disfunkciju vratnih pršljeniva, kao i nepravilnosti karnicervakularnog prelaza, dela na kom je kičmena moždina povezana sa mozgom.

Okcipitalne glavobolje – Ovaj tip glavobolja se izričito vezuje za potiljak i nastaje usled okcipitalne neuralgije, stanja u kom se okcipitalni odnosno potiljačni nervi oštete. Oni se mogu upaliti usled različitih stanja ili oboljenja, poput povrede, infekcije, oštećenja kičme, osteoartritisa ili tumora. Upaljeni potiljačni nervi izazivaju jak bol u ovom delu glave.

Osim ovih uzročnika i drugi česti faktori mogu da izazovu bol u potiljku. To su nedostatak sna, menjanje životnih navika, naprezanje očiju i drugi uobičajeni razlozi. Ponekad se može desiti da bol u potiljku bude pokazatelj ozbiljnih zdravstvenih stanja kao što je tumor, meningitis, encefalitis ili moždani udar.

Lečenje

Terapija bola u potiljku zavisi od uzročnika bola. U većini slučajeva u pitanju je opterećenje mišića, napetost, zategnutost, problemi sa kičmom. Kod okcipitalne glavobolje se nekad koriste injekcije za blokiranje nerava, steroidi i odmor. Povremene glavobolje se uspešno rešavaju primenom lekova protiv bolova, a takođe se delotvornom pokzala i masaža.

Postoji više načina kako se osloboditi neugodnog bola u potiljku na prirodan način. Smatra se da je jaka crna kafa odličan lek protiv glavobolja različitog tipa, ali ne za osobe koje inače piju puno kafe. Eterično ulje lavande, koje ima opuštajuće i umirujuće dejstvo je odlično za laganu masažu koja čini da se bolno stanje ublaži pa i potpuno prestane.

U većini slučajeva gde je bol u potiljku izazvan opterećenjem na mišiće vrata i ramena, od vitalne je važnosti pravilno držanje tela, vežbe za ovaj deo tela i kretanje. Hronični bol se može umanjiti grejanjem, uz pomoć toplih obloga, krema sa efektom zagrevanja, kupke, flastera sa posebnom namenom u te svrhe i slično. Akutni bolovi se mogu smanjiti gelovima koji imaju efekat hlađenja, poput onih koji sadrže mentu ili arniku. Dovoljna količina sna, relaksacije i odmora su takođe neophodni kako se bol ne bi javljao ili ponavljao. U težim slučajevima, obično je neophodno i stručno lečenje glavobolje.

Sponzorisano:

Loading...