Bolovi i grčevi u listovima nogu – uzroci i lečenje

Postoji nekoliko mogućih uzroka pojave bolova u listovima. Većina bolova u listovima je posledica prekomerne aktivnosti nogu ili povreda zglobova, kostiju, mišića, ligamenata, tetiva ili drugih mekih tkiva. Ponekad se bolovi u listovima javljaju usled problema sa donjim delom kičme. Bolovi u potkolenicama se takođe mogu javiti zbog krvnih ugrušaka, loše cirkulacije i proširenih vena.

Bolesti i stanja koja mogu izazvati bolove u potkolenicama su sledeći: grčevi u mišićima, povrede tetiva i ligamenata, tendinitis (upala tetiva), upala mišića, fraktura ili uganuće, zatim ruptura Ahilove tetive, fibromijalgija, giht, reumatoidni artritis, osteoartritis, išijas, duboka venska tromboza, tromboflebitis, infekcije i dr.

Bolovi i grčevi u listovima nogu - uzroci i lečenje

Bol u listovima nogu u trudnoći

Bolovi u potkolenicama su veoma česta pojava tokom trudnoće, koja se najpre javlja zbog opterećenja zglobova i mišića usled porasta telesne težine, kao i poremećene cirkulacije usled hormonskih promena.

Bolovi u potkolenicama u trudnoći izazivaju i grčeve u nogama, koji se mogu javiti zbog smanjene količine minerala poput kalcijuma i magnezijuma. Ovo je naročito izraženo u kasnijim mesecima trudnoće. Jedna trećina trudnica pati od bolova u listovima nogu, naročito tokom poslednjeg trimestra trudnoće.

Bolovi u listovima posle trčanja

Do ove vrste bola u potkolenici dolazi kada su vezivno tkivo i mišići duž ivice kosti potkolenice upaljeni. Ovo se često dešava posle trčanja ili skakanja na tvrdim podlogama. Bolovi u listovima nakon trčanja javljaju se najviše posle ponavljanja aktivnosti koja utiče na mišiće i tetive. Ravna stopala, kao i stopala koja su previše rotirana ka spolja naročito pospešuju pojavu ovog problema. Bol najčešće nestaje ubrzo nakon trčanja, uz adekvatan odmor. Kako biste ublažili problem, možete stavljati led na potkolenicu ili popiti antiinflamatorne lekove.

Takođe, izbegavajte bilo šta što uzrokuje bol. Kada se bol smanji, protegnite se i ojačajte donji deo noge. Da biste sprečili ponovnu pojavu bola u potkolenici, nosite odgovarajuću obuću sa anatomskim ulošcima i izbegavajte trčanje i skakanje na tvrdim podlogama.

Grčevi u listovima nogu

Grčevi u listovima nogu spadaju u uobičajene probleme i mogu se pojaviti bez ikakvog naročittog razloga, što je poznato kao idiopatski grčevi u nogama. Međutim, mogu da se pojave i usled prisustva određenih zdravstvenih problema ili stanja, što je poznato kao sekundarni grčevi u nogama. Mogući uzroci sekundarnih grčeva u listovima nogu su sledeći: trudnoća, vežbanje, upotreba određenih lekova (statina, kontraceptivnih pilula, steroida), oboljenje jetre i dr.

Grčevi u  listovima nogu mogu nastati i usled izloženosti hladnoći, posebno hladnoj vodi, kao i usled prisustva nekih medicinskih stanja poput problema sa protokom krvi (periferna arterijska bolest), bolesti bubrega, bolesti štitne žlezde i multiple skleroze.

U ostale uzroke ubrajaju se stajanje na tvrdoj površini, dugo sedenje, stavljanje noge u nezgodan položaj tokom spavanja, nedovoljna količina kalijuma, kalcijuma i drugih minerala u organizmu, kao i dehidratacija, stanje do kojeg dolazi kada telo izgubi previše tečnosti.

Tokom grča mišići se iznenada skraćuju i zatežu, što uzrokuje oštar bol u nozi. Grč u nozi može trajati od nekoliko sekundi do 10 minuta. Kada grč prođe, opet ćete moći da kontrolišete oštećeni mišić.

Grčevi u listovima nogu se veoma često javljaju i tokom noći. U tom slučaju, najveći problem je taj što grčevi u nogama mogu da poremete san i čak da izazovu nesanicu. Stručnjaci smatraju da se u glavne uzroke noćnih grčeva u listovima nogu ubraja pojačano mišićno opterećenje preko dana (dugo hodanje, stajanje ili sedenje).

Takođe, poremećaj u ravnoteži elektrolita, kao što su kalcijum, kalijum i magnezijum, kao i dehidratacija, mogu da povećaju rizik od grčeva u potkolenicama tokom noći.

Noćni grčevi u listovima nogu su toliko česta pojava da su u 3 od 4 slučaja grčeva u listovima nogu oni koji se javljaju tokom noći, odnosno tokom spavanja. Nezgodan položaj nogu u toku noći dok spavate može izazvati pojavu grča.

Kako se leče bolovi u listovima?

Bolovi u listovima najčešće zahtevaju samo kućno lečenje. Topla kupka predstavlja odličan način da opustite mišiće. Takođe, koristite led i hladne obloge, tako da uvek držite krpu između kože i leda.

Terapiju kod bolova u listovima nogu treba sprovoditi u skladu sa uzrokom koji je doveo do bolova. Otklanjanje bolova predstavlja prvi korak, na primer, korišćenjem lekova protiv bolova koji se mogu nabaviti bez lekarskog recepta.

Ako vam je lekar propisao lekove za grčeve u mišićima, uzimajte ih baš kao što je propisano.

Unosite dosta tečnosti. Sportska pića koja sadrže koktel vitamina i minerala će vam pomoći kod bolova i grčeva u nogama.

Bolove i grčeve u listovima nogu možete ublažiti i istezanjem i masažom mišića. Kako biste protegli mišiće potkolenice, stanite prednjim delom stopala na stepenik, tako da vam peta visi preko ivice. Polako spuštajte pete tako da budu ispod nivoa stepenika. Držite ovako nekoliko sekundi pre nego što podignete petu nazad do početne pozicije. Ponovite više puta.

Kod bolova u listovima terapija može mnogo da pomogne da se ojačaju i istegnu mišići potkolenice, da se ublaže bolovi i grčevi, ali i da se spreči njihovo ponovno nastajanje.

Sponzorisano:

Loading...