Bonžita – lekovitost i recepti

U moru preporuka o zdravoj hrani, o hrani bez glutena, o hrani koja ne goji i koja je dobra za dijetu ili pak post, potrebno je, verovali ili ne, jako veliko iskustvo u poznavanju namirnica i njihovog sastava uopšte, da biste mogli uspečno da obavite kakvu kvalitetnu kupovinu.

Na policama „zdrave hrane“ u megamarketima, može se naći „svašta“, a to „svašta“ više naginje nezdravom nego zdravom. Zato i napominjemo da morate biti odličan poznavalac namirnica, raznih vrsta šećera i zaslađivača, kao i raznih vrsta masti, kako biste mogli sebi da obezbedite kvalitetan obrok.

Par činjenica o bonžiti

Bonžita jeste slatkiš koji je poznat još od davnina. Možemo slobodno reći da je Bonžita zapravo preteča svih danas popularnih slatkiša spravljenih na bazi žitarica i meda. I kao takva, kao prva i jedinstvena, ona slobodno može imati epitet i najzdravije namirnice, jer znamo da što se nešto više usavršava, da bude što slađe, ukusnije, primamljivije za oko, ono gubi na svom osnovnom kvalitetu.

Bonžita – lekovitost i recepti

Osnovni sastojci svake bonžite jesu razne vrste žitarica i semena, najpre pirinač, susam, kornifleks i brojne druge. Zatim, radi lepšeg ukusa dodaje se i med kako bi zamenio proste šećere, kao i razne crne čokolade, ali i suvo grožđe, brusnica, borovnica i drugo sušeno voće, u zavisnosti od toga šta ko više voli.

Naravno, opšte je poznata hranljivost svih ovih namirnica koje su u sastavu bonžite. Pre svega sve one obiluju vlaknima, med je izuzetno lekovita namirnica, i sve skupa spravljeno može vam obezbediti dovoljno energije makar za polovinu radnog dana, pa i zameniti jedan kompletan obrok. Upravo zbog toga, ali i zbog svoje niske kaloričnosti, bonžita jeste jedan od omiljenih slatkiša osoba koje se pridržavaju dijetetskog režima ishrane.

No, ipak, ima i onih koji su sumnjičavi prema bilo kakvim vrstama ovih čokoladica, tj zdravih keksića i kolačića koji nam se smeše sa polica iznad kojih stoji natpis – zdrava hrana. Oni smatraju da, ukoliko u sastavu kakvog keksa ili čokoladice naiđete na hidrogenizovanu biljnu mast, tj ulje, tj margarin, ili na natpis koji garantuje proizvod bez trans masti, ipak tako nešto najbolje zaobiđete, jer je zasigurno nezdravo po vaš organizam i može vam doneti više štete nego koristi.

Nadalje, oni smatraju da ne treba verovati svim tim natpisima „za dijabetičare“ i da su šećeri koji se obično nađu u sastavu takvih slatkiša zapravo glukoza ili fruktozni sirupi.

Saveti u te svrhe idu u pravcu izbegavanja ekspandiranih žitarica, biljnih mleka u prahu koja su puna šećera, margarine zamenite maslacem ili kokosovim uljem, šećere javorovim sirupom ili pak stevijom, i pokušajte jednostavno sami da napravite svoje kolačiće kod kuće, jer nikada ne znate šta vam se zaista nudi u lepo upakovanoj ambalaži. Smatra se da u takvim „zdravim namirnicama“ koje nam se danas serviraju ima toliko šećera i drugih nehranljivih sastojaka da je bolje da ste se počastili kakvom kvalitetnom šampitom.

Mi vam zato danas dajemo dva recepta na bazi što prirodnijih i hranljivijih sastojaka, kako biste sebi pripremili kvalitetan i ukusan i nadasve zdrav slatkiš.

Recept 1 – bonžita bez glutena 

Naš prvi recept za danas pokušaćemo da prilagodimo svim onim uživaocima zdrave i slatke hrane koji su preosetljivi na gluten. Zato vam nudimo sledeći recept:

 • 150 gr crne čokolade
 • 100 gr stevije
 • 100 grama maslaca ili kokosovog ulja
 • 7 kašika javorovog sirupa
 • 150 gr pečenog kikirikija
 • 100 gr pečenog susama
 • 50 gr prokuvanog i prohlađenog pirinča

Za pripremu je potrebno pre svega da maslac, sirup i čokoladu istopite na tihoj vatri. Kada se to istopi, sastojke skinite sa vatre dodajte steviju, kikiriki, susam i pirinač. Sve dobro promešajte, i nalijte u podmazan pleh ili pleh obložen kakvim papirom i stavite u frižider da se stegne. 

Recept 2 – sirova bonžita 

Evo i jednog recepta za spravljanje takozvane sirove bonžite koji preporučujemo pre svega pravim ljubiteljima veganskog načina ishrane, a naročito onima koji u svojim domovima imaju i čuveni dehidrator hrane. Za ovaj kolač nam je potrebno:

 • ½ šolje sirovih badema
 • ½ šolje sirove golice (seme bundeve)
 • ½ šolje sirovih lešnika
 • 2 supene kašike ječmenog slada
 • 100 grama suvog grožđa
 • 2 supene kašike ekstrakta vanile

Priprema se bazira na usitnjavanju badema, lešnika i golice, ručno ili u kakvoj mašini za mlevenje, multipraktiku. Dodati zatim i ječmeni slad, ekstrakt vanile i suvo grožđe i miksati još par minuta. Od dobijene smese praviti štanglice ili kuglice.

Vaše bonžite možete sušiti i u dehidratoru oko 8h ili ih čak zamrznuti, a potom i konzumirati. Napomena koju dodajemo je da je mera šolje 250 grama.

Sponzorisano:

Loading...