Botoks za lice – postupak i saveti

Botoks se koristi od 1980. godine, ali njegova prvobitna primena nije bila za popunjavanje bora na licu, već za lečenje strabizma i blefarospazma (nevoljnih pokreta kapaka). Botoks koji se koristi u kozmetici je prečišćeni purified protein dobijen od Clostridium Botulinum bakterije, a nazivamo ga “botulinum tipa A” i upotrebljava se kako bi se uklonile dinamičke bore na licu.

Nakon što se botoks ubrizga u mišić, u minimalnim dozama, on blokira nervne impulse mišića. Dva dana nakon ubrizgavanja botoksa, vidljivi su prvi rezultati, a 7 do 10 dana kasnije i kompletni rezultati. Botoks se ubrizgava u različite vrste bora: horizontalne, frontalne, glabelarne vertikalne, glabelarne horizontalne, bore na lateralnim delovima očiju i druge borama na licu i, ređe, vratu. Za botoks se najviše odlučuju pacijenti starosti između 35 i 45 godina, a ukoliko ste se vi odlučili na ovaj korak imajte u vidu da botoks mora ubrizgavati isključivo stručno lice, jer u suprotnom može biti više štete, nego koristi. Doktor koji ubrizgava botoks određuje tačke uboda koje se nalaze u samim borama. Intervencija nije bolna, radi se bez anestezije, a traje oko 20 minuta. Igle su veoma tanke i jedino što pacijent može osetiti jeste blago peckanje.

Botoks za lice - postupak i saveti

Rezultat botoksa traje oko pola godine (tačnije, od 4 do 7 meseci), a nakon toga je potrebno ponoviti tretman. Lekari se nisu usaglasili u vezi sa pitanjem da li botoks treba raditi preventivno pre pojave bora, ili ne. Nakon ubrizgavanja botoksa, pacijent se vraća dnevnim aktivnostima, a jedino što može imati na mestu uboda je malena tačkica koja se može prekriti puderom.

Specifične vrste botoksa:

Mezobotoks se ubrizgava mezo iglama, to je razblaženi botoks, i češće se primenjuje na mlađoj koži, kao i kod pacijenata koji žele da postoji mimika, ali da bore budu ublažene, a ne skroz zategnute. Ukoliko se vrši prevencija, onda se koristi mezobotoks.

Baby botoks je sličan mezobotoksu i popularan je u glumačkom svetu, jer je mimika u tom svetu sastavni deo posla. Bejbi botoks ne blokira mimiku, a ipak ima dejstvo ublažavanja bora.

Nefertiti lift je botoks za vrat, ubrizgava se u vilicu i ispod nje, duž vrata do grudi. Vrat biva zategnutiji iako botoks nije potpuno primenjiv u smanjenju bora vrata i ređe se koristi. 

Kontraindikacije

Kontraindikacije su izuzetno retke, ali ima ih. Od blažih nuspojava, javljaju se crvenilo, otok glavobolja, osećaj prehlade, vrtoglavica i spuštanje očnih kapaka, no sve to traje privremeno. Najveći problem je spuštanje očnog kapka, jer može trajati nedeljama. Neke osobe su alergične na sastojak preparata, a pacijentima sa neuromišićnim bolestima se nikako ne preporučuju tretmani botoksa, osim ukoliko za to ne da odobrenje neurolog.

Saveti koji se primenjuju pred sam tretman:

 • Birajte iskusnog i proverenog lekara (detaljno se raspitajte o ordinaciji u koju idete);
 • Proverite šta nameravaju da vam ubrizgavaju od materijala (potražite lekaru da vam pokaže originalno pakovanje);
 • Proverite da li koriste nov, sterilan materijal kojim uvrizgavaju botoks;
 • Nikako ne kupujte supstance za botoks preko interneta (sumnjivog su porekla, a često su te supstance neregistrovane);
 • Ne dozvolite da vam botoks ubrizgava lekar koji se prethodno nije u potpunosti informisao o vašem zdravlju (u ozbiljnoj ordinaciji ćete dobiti dugačak formular da ga popunite, a zatim će biti traženo od vas da usmeno odgovorite na ta ista pitanja).

Saveti koji se primenjuju nakon tretmana:

 • Ne pijte alkohol, barem 24 sata od tretmana;
 • Ne vežbajte, barem 24 sata od tretmana;
 • Nemojte masirati lice;
 • Nemojte agresivno čistiti lice;
 • Spavajte na leđima prvu noć nakon urađenog tretmana;
 • Vežbajte mišiće lica prva 4 sata nakon tretmana (trebalo bi da vam objasne u ordinaciji šta tačno da činite);
 • Barem 5 dana nakon tretmana ne idite u solarijum;
 • Barem 5 dana nakon tretmana nemojte roniti.

Sponzorisano:

Loading...