Čaga – divlja sibirska gljiva: lekovita svojstva

Čaga ili kako se latinski naziva “Inonotus obliquus”, pripada vrsti parazitskih gljiva koje se javljaju na kori breze. Po izgledu, ova gljiva podseća na ugljenisanu koru drveta, crne je boje i nepravilnog reljefastog oblika.

Čaga, rasprostranjena je i javlja se u šumama breza koje se prostiru na teritorijama širom Rusije, Severne i Istočne Evrope i Koreje i već vekovima u ruskoj i istočnoevropskoj narodnoj medicini koristi se kao jedno od najlekovitijih sredstava.

Takođe, čaga je jednako popularna i zastupljena i u azijskoj narodnoj medicini i upravo u azijskom svetu pozbata je i pod nazivom “kraljica bilja” ili “dar od Boga”.

Da li je čaga prihvaćena i u školskoj medicini?

Svest i istina o lekovitosti ove gljive, sve više izlaze iz okvira narodne medicine i sve veći broj medicinskih istraživanja postaje posvećen upravo ispitivanju i dokazivanju lekovitih svojstava čage.

Brojna od tih istraživanja, već su sprovedena do kraja i njihovi rezultati jasno dokazuju da čaga zaista ima lekovita dejstva i da na ljudski organizam deluje kao najsnažniji antioksidans.

Kao dokaz tome, poslužilo je i iskustvo nobelovca Aleksandra Solženjicina, koji je upravo uz pomoć ove gljive uspeo da pobedi karcinom. On je nakon izlečenja svoje bolesti, napisao knjigu “Odeljenje za rak” i u njoj detaljno opisao svoju borbu u kojoj mu je najveći saveznik bila upravo gljiva čaga.

Njena dejstva, kako Aleksandar Solženjicin opisuje, bila su jača od dejstva medikamenata koji su mu bili prepisani u okviru kliničke terapije protiv bolesti.

Kako čaga deluje na organizam?

Čaga u svom sastavu sadrži triterpenoide, melanine, betulinsku kiselinu i fenolna jedinjenja, ali i jedinstvenu i izuzetno dragocenu “čaginu kiselinu”. Svi navedeni elementi koji čine sastav čage, zapravo su biološki aktivne materije, koje pojedinačno, ali i uokvirene u celinu, deluju na organizam tako što ga regenerišu, oslobađaju od štetnih materija i toksina i deluju pozitivno na očuvanje zdravog tkiva.

Konkretno, betulinska kiselina koja je sadržana u ovoj gljivi, ima svojstvo da uništava već formirane kancerogene ćelije i da pritom čuva vitaalnost i funkciju zdravih. Na sličan način, deluju i drugi navedeni elementi, pa je čagu dobro koristiti kako u procesu lečenja kancerogenih oboljenja, tako i preventivno, kako bi se sprečio njihov nastanak.

Za šta sve se čaga upotrebljava?

Kao što smo već više puta naveli, upotreba čage je uglavnom zastupljena u procesu lečenja i prevencije nastanka kancerogenih oboljenja.

chaga sibirska gljiva kao lek

Konkretno, ona je efikasna u lečenju najrazličitijih oblika ove bolesti i do sada se koristila kod prisustva sledećih oblika karcinoma:

– Kod karcinoma dojke,
– Kod karcinoma materice,
– Kod karcinoma jajnika,
– Kod karcinoma pluća,
– Kod karcinoma slezine,
– Kod karcinoma želuca,
– Kod karcinoma mozga,
– Kod karcinoma prostate,
– Kod karcinoma krvi, odnosno leukemije.

Takođe, čaga se koristi i u lečenju melanoma i limfoma, ali i u lečenju neuporedivo manje ozbiljnih i opasnih vrsta oboljenja i zdravstvenih smetnji kao što su:

– Prisustvo problema sa venskim sistemom,
– Prisustvo upalnih procesa u zglobovima,
– Prisustvo ubrzanog propadanja hrskavičnog i koštanog tkiva,
– Prisustvo nagomilanog i izraženog stresa.

Ono što je kada je reč o upotrebi čage u pitanju jako važno reći, jeste da je kod prisustva već nastalih kancerogenih oboljenja u organizmu, uz upotrebu čage neophodno uključiti i ne izbegavati i kliničku terapiju i nadzor lekara.

Sama po sebi, čaga je izuzetno korisna i delotvorna, ali stručno praćenje toka bolesti je neophodno.

Zato, u procesu lečenja, najbolje je odlučiti se na kombinaciju obe metode lečenja i koristiti terapiju čagom, ali istovremeno i terapiju medikamentima prepisanim od strane lekara.

O tome koliko je ova gljiva zaista efikasna, prihvaćena u školskoj medicini i uključena u terapiju gore navedenih oboljenja, govori i podatak da se na tržištu već mogu naći proizvodi čiji je sastav zasnovan upravo na čagi i na sastojcima iz čage.

Sponzorisano:

Loading...