Čaj od bosiljka – lekovita svojstva i recept

Bosiljak (Ocimum basilicum) je jednogodišnja zeljasta biljka koja potiče iz Italije, a u 12. veku su je monasi preneli u srednju Evropu. Postoje podaci da je bosiljak još pre 3500 godina pronađen u egipatskim piramidama i da se koristio u religijskim obredima. Danas se ova biljka koristi širom sveta u kulinarske i medicinske svrhe. Najčešće se koristi zeleni bosiljak, mada postoje i ljubičasti bosiljak, koji se koristi kao ukrasna biljka, i tamni bosiljak, koji je jačeg ukusa i sličan đumbiru.

Bosiljak se koristi u savremenoj fitoterapiji i u farmaceutskoj industriji, ali ipak najčešće se koristi u ishrani kao začin i kao blagotvorni čaj od bosiljka. Čaj od bosiljka se pravi od stabljika i listova sušene biljke bosiljka. Ima prepoznatljivu aromu i ukus i izuzetno je zdrav. Nešto više o lekovitim svojstvima čaja od bosiljka i o načinima njegove pripreme možete pročitati u nastavku teksta.

caj od bosiljka - lekovita svojstva i recept

Lekovita svojstva

Bosiljak je izuzetno lekovita biljka koja pomaže u lečenju mnogih zdravstvenih problema. Listovi bosiljka sadrže ugljene hidrate, vitamine A i C, minerale poput magnezijuma, mangana, kalijuma i gvožđa, tanine, saponine i druge korisne sastojke.

Čaj od bosiljka je prirodni antioksidans i dobar je za lečenje infekcija i upalnih procesa u organizmu. Antioksidansi koji se nalaze u bosiljku uspešno se bore protiv slobodnih radikala, pa ovaj čaj ima sposobnost da spreči starenje stanica i nastanak različitih vrsta raka. Zahvaljujući svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, ovaj čaj jača imunitet i štiti organizam od gripa, prehlada, bronhitisa, astme, upaljenih sinusa i drugih tegoba sa disajnim organima. Ovaj čaj pomaže u čišćenju bronhija i izbacivanju sluzi i izuzetno je dobar za lečenje kašlja. U tu svrhu preporučuje se  inhalacija čajem od bosiljka. Potrebno je samo da stavite lice iznad posude sa čajem od bosiljka, da prekrijete glavu peškirom i da duboko udišete. Za odrasle je potrebno da se inhaliraju nekoliko minuta, a deci je dovoljno 2-3 minuta inhaliranja. Preporučuje se da radite inhalaciju ovim čajem 2 puta dnevno.

Zatim, ovaj čaj reguliše rad creva i poboljšava probavu. U kombinaciji sa još nekim lekovitim biljkama, bosiljak može da pomogne u lečenju probavnih tegoba. Dakle, ako konzumirate čajnu mešavinu sa bosiljkom, više nećete imati problema sa grčevima u stomaku, sa nadimanjem i zatvorom. Ovaj čaj se preporučuje i ženama za ublažavanje menstrualnih tegoba. Čaj od bosiljka se preporučuje i dijabetičarima jer može da snizi nivo šećera u krvi. Zahvaljujući beta karotenu koji se nalazi u bosiljku, čaj od bosiljka efikasno leči astmu, reumatoidni artritis i osteoartritis. Veoma je efikasan u borbi protiv glavobolje i migrena, a dokazano je i da podiže raspoloženje i poboljšava koncentraciju. Dokazano je da ovaj čaj ima blagotvorno dejstvo na ljudsku psihu, pa je veoma efikasan za ublažavanje stresa i napetosti. Takođe, čaj od bosiljka pomaže u slučaju nesanice i noćnog mokrenja. Magnezijum koji se nalazi u bosiljku jača srčani mišić i štiti kardiovaskularno zdravlje. Dokazano je da se redovnom konzumacijom čaja od bosiljka smanjuje rizik od pojave infarkta. Ako ovaj čaj koristite u vidu obloge onda može da pomogne u bržem zarastanju rana. Preporučuje se da dojilje piju ovaj čaj jer on pospešuje stvaranje mleka.

Recepti za pripremu ovog čaja

Postoje različiti recepti kako da napravite čaj od bosiljka. Razne čajne mešavine sa bosiljkom mogu lečiti mnoge zdravstvene probleme.

Recept 1. Uzmite jednu kafenu kašičicu osušenih listova bosiljka i prelijte sa ¼ l ključale vode. Poklopite čaj i pustite da odstoji oko 10 minuta, a zatim ga procedite. Čaj od bosiljka treba piti nezaslađen i uzimati ga između obroka. Potrebno je u toku dana piti po nekolko šoljica ovog čaja, u periodu od 8 dana. Nakon toga je potrebno napraviti pauzu od 2 nedelje, a onda možete nastaviti sa upotrebom ovog čaja. Ovaj čaj je najbolji za lečenje jetre i gihta.

Recept 2. Uzmite 30-50 g listova suvog bosiljka i prelijte litrom ključale vode i pustite da čaj odstoji oko 20 minuta, a onda ga procedite. Pijte po jednu šolju ovog čaja nakon svakog obroka. Ovaj čaj je najefikasniji za oslobađanje od gasova.

Neželjeni efekti

Čaj od bosiljka ne bi trebalo da konzumiraju trudnice na početku trudnoće ni bebe mlađe od šest meseci, jer ovaj čaj ima sedativno dejstvo. Osim toga, bosiljak stimulativno deluje na matericu i može da izazove prevremene grčeve.

Sponzorisano:

Loading...