Čaj od kantariona – za šta je dobar i kako se priprema

Blagotvorne osobine čaja od kantariona su brojne. Pravilnom i redovnom upotrebom ovog čaja, na veoma zdrav i jednostavan način, možete se rešiti brojnih zdravstvenih komplikacija ili bar ublažiti intezitet njihovih simptoma.

Zato, odlučili smo da vam kroz sadržaj ovog teksta, otkrijemo što više informacija koje su vezane za osobine i način upotrebe i delovanja čaja od kantariona.

Kako se priprema čaj od kantariona?

Čaj od kantariona, priprema se veoma brzo i jednostavno. Za to, potrebna vam je samo jedna kafena kašičica osušenih i usitnjenih cvetova i listova kantariona ili jedna filter kesica čaja od kantariona i dvesta pedeset mililitara ključale vode.

Čaj od kantariona, jednostavno prelijte sa dvesta pedeset mililitara ključale vode i ostavite da u poklopljenoj posudi odstoji oko deset minuta. Nakon tog vremena, čaj procedite, zasladite po ukusu sa medom i pijte. U zavisnosti od svrhe konzumiranja čaja, zavisi da li je čaj od kantariona potrebno piti manje ili više ohlađen.

Kolika je dnevna preporučena doza čaja od kantriona?

Ono što je jako važno reći, jeste da postoji dnevna preporučena doza čaja od kantariona. To je količina od pola litra, odnosno od dve šolje čaja dnevno. Ovu količinu čaja, treba popiti podeljenu u dve doze, jutarnju i večernju.

Šta sadrži čaj od kantariona?

Pre nego što posvetimo više pažnje činjenicama i informacijama o tome na koji način čaj od kantariona pozitivno deluje na ljudski organizam, reći ćemo vam prvo koje sve sastojke on sadrži.

Ovo su sastojci sadržani u čaju od kantariona:

– Rutin,
– Tanin,
– Folna kiselina,
– Flavonoidi,
– Glikosid,
– Esencijalna ulja,
– Hiperozid,
– Biapigenin,
– Epikatehin,
– Hiperflorin,
– Hipericin,
– Brojni drugi sastojci.

Zahvaljujući pomenutim sastojcima koje sadrži, čaj od kantariona ima osobinu širokog lekovitog delovanja na ljudski organizam.

Na koji način čaj od kantariona lekovito deluje na ljudski organizam?

1. Deluje kao potpuno bezbedan prirodni antidepresiv:

Ukoliko ste svesni prisustva depresije u svom psihološkom stanju, čaj od kantariona vam može pomoći. Ovaj čaj, deluje na depresiju tako što umiruje i u pojedinim slučajevima (kada je depresija blago izražena), potpuno neutrališe njene simptome, kao što su osećanje očaja, bezvoljnosti, tuge i potištenosti.

Da bi čaj od kantariona delovao na vas kao antidepresiv, potrebno je da ga pijete svakodnevno, kontinuirano, dva puta dnevno i to ujutru i uveče u periodu od četiri do šest nedelja. Prvih nekoliko dana, može se dogoditi da ne primetite rezultate konzumiranja čaja, ali tada nemojte odustati već budite uporni i nastavite da ga koriste. Već nakon prve nedelje, primetićete jasne rezultate, a nakon perioda od četiri do šest nedelja, vaše stanje bi trebalo da se drastično popravi.

Osim simptoma depresije, uz pomoć čaja od kantariona, možete se rešiti i trenutne nervne napetosti, osetljivosti na stres ili nekog od oblika anksioznosti.

Ono što je jako važno znati, jeste činjenica da bez obzira što drastično i potpuno uspešno može rešiti probleme psihološke prirode, čaj od kantariona ne može poslužiti kao sredstvo za rešavanje zdravstvenih problema psihičke prirode. Konkretno, ovaj čaj se ne može koristiti kao lek protiv demencije, šizofrenije i drugih oblika psihičkih smetnji. U slučaju prisustva takvih zdravstvenih problema, treba se obratiti lekaru.

2. Utiče na jačanje imunološkog sistema:

Čaj od kantariona, predstavlja izuzetno efikasno sredstvo za jačanje imunološkog sistema. Ukoliko često konzumirate ovaj čaj, bićete znatno otporniji na sva vrste poznatih štetnih bakterija i virusa.

Osim toga, čaj od kantariona učestvuje u odbrani organizma od štetnog uticaja slobodnih radikala koji predstavljaju glavne uzročnike pojave mnogih bolesti.

3. Pomaže u rešavanju zdravstvenih problema sa disajnim organima:

Ukoliko vas muči bilo koja plućna bolest, bilo da je reč o bezazlenoj prehladi pluća, alergijskom kašlju, hroničnom kašlju, upali pluća, bronhitisu ili čak o tuberkulozi, čaj od kantariona će vam pomoći.

Svaki dan, po dva puta dnevno i to ujutru za vreme doručka i uveče za vreme večere popijte po šolju toplog čaja od kantariona.

Veoma brzo primetićete da se kašalj i drugi simptomi plućne bolesti smiruju i nestaju.

4. Povoljno utiče na funkciju bešike i na funkciju bubrega:

Ukoliko imate problem sa neredovnim pražnjenjem bešike, ili sa noćnim mokrenjem kod dece, svakodnevno, takođe dva puta dnevno pijte čaj od kantariona. Na ovaj način, olakšaćete ne samo rad bešike već i rad bubrega.

5. Pozitivno utiče na rad i funkciju želuca i smanjuje intezitet simptoma bolesti želuca:

Bilo da vas muči prisustvo pojačane želudačne iseline, ili prisustvo čira na želucu, otežano varenje ili stalni osećaj napetosti u želucu, biće vam lakše ukoliko popijete šoljicu čaja od kantariona.

6. Reguliše hormonski balans kod žena:

Zbog ovakve osobine, čaj od kantariona se posebno preporučuje ženama u periodu menopauze, ali i mlađim ženama u periodu trajanja menstrualnog ciklusa ili neposredno pre njegovog početka.

Dve šoljice čaja od kantariona dnevno, utiče na to da nivo hormona u telu žene postane balansiran. Samim tim, dolazi do rezultata kao što su smanjenje inteziteta simptoma menopauze, odsustvo PMS-a i odsustvo bolova u toku trajanja menstrualnog ciklusa.

7. Otklanja napetost i osećaj bola u mišićima:

Problem sa osećajem napetosti ili bola u mišićima, koji se javlja nakon izloženosti intezivnom fizičkom naporu, rešićete uz pomoć čaja od kantariona.

8. Pozitivno utiče na zdravlje kože:

Ukoliko imate određenu iritaciju ili povredu na koži, ona će znatno brže i bezbolnije zarastati ukoliko je tretirate čajem od kantariona. Čaj jednostavno nanesite na vateni tufer ili komad gaze i namažite povredu.

Ono što pritom treba da znate, jeste da čaj od kantariona na ovaj način ne treba da koristite neposredno pre izlaganja suncu.

Razlog tome je to što je čaj od kantariona fotosenzitivan i može uzrokovati pojavu alergijeskih reakcija na koži ukoliko koža nakon što je tretirana njime bude izložena suncu. Zato, najbolje je da kožu namažete kantarionom uveče ili tokom dana u periodu kada znate da nećete izlaziti napolje.

lekovita svojstva caja od kantariona

Da li postoje situacije u kojima ne smete konzumirati čaj od kantariona?

Odgovor na ovo pitanje je pozitivan. Postoje situacije, odnosno periodi u kojima ne smete konzumirati čaj od kantariona. Evo o kojim situacijama, odnosno periodima je reč:

– Period trudnoće i period dojenja:

U periodu trudnoće i periodu dojenja, ne smete konzumirati čaj od kantariona. To se može negativno odraziti na zdravlje ploda. Konkretno, kod beba koje doje, a čije majke konzumiraju čaj od kantariona, može se javiti dezorjentisanost, nervoza i uznemirenost.

– Period kada uzimate određene vrste lekova:

Ukoliko uzimate određene vrste lekova, kao što su antidepresivi ili lekovi za srce ili povišen krvni pritisak, posavetujte se sa lekarom pre nego što odlučite da konzumirate čaj od kantariona. Ovaj čaj, može pojačati delovanje određenih vrsta lekova, a to se može odraziti negativno na funkciju srca.

– U periodu neposredno pre operacije:

Najmanje dve nedelje pre operacije, nemojte konzumirati čaj od kantariona. U protivnom, koncentracija sastojaka ovog čaja u organizmu, može promeniti reakciju organizma na anestetike i iskomplikovati tok operacije.

Sponzorisano:

Loading...