Najbolji prirodni lekovi za bronhitis

Svako od nas se makar jednom u životu susreo sa bronhitisom, jer je on najčešća komplikacija koja se javlja zimi, kada je sezona prehlada. Postoje dva oblika ovog oboljenja, a to su akutni (koji se javi s vremena na vreme, bez većih posledica i brzo se sanira) i hronični bronhitis, koji je teži oblik i javlja se usled stalne iziritiranosti i upale disajnih puteva. Svaki akutni bronhitis, ukoliko se ne leči pravilno, preti da postane hronični, zato obratite pažnju na simptome, jer ih nekad ljudi jednostavno zanemare.

Simptomi bronhitisa su dugotrajan kašalj, često praćen iskašljavanjem žućkaste sluzi. Ukoliko je ova sluz zelenkaste boje, pored bronhitisa, verovatno postoji i neka infekcija gornjih disajnih puteva. Bronhitis sam po sebi nije opasan, i najčešće prolazi za par dana ukoliko se adekvatno tretira. Ukoliko potraje, poželjno je obratiti se lekaru radi daljih ispitivanja bolesti.

U početnoj fazi bolesti, ukoliko nije praćena visokom temperaturom, lečenje možete započeti i kući, ne morate odmah otrčati lekaru. Bronhitis se uspešno tretira lekovima iz kućne radinosti. Za mnoge od njih su još naše bake znale. Podsetićemo se nekih od njih, a zatim vam predložiti i neke novije koji su se pokazali podjednako uspešnim u tretiranju akutnog bronhitisa.

A middle aged man with a severe cough.

Beli i crni luk

Ovo povrće je prava blagodet prirode, budući da obiluje antioksidansima. Tokom bronhitisa, uvrstite ga u svakodnevnu ishranu, ali ga izbegavajte u jelu ako imate problema sa gastritisom i čirem. Svako veče pred spavanje, popijte šolju toplog mleka u koju ste ubacili sitno iseckan čen belog luka. Po ukusu možete dodati meda. Što se tiče crnog luka, osim u ishrani, možete ga koristiti i kao oblogu za sinuse. Isecite luk na četvrtine, razlistajte ga, pa listiće kratko prepecite na ringli. Stavite ih na bolno mesto i uvijte krpom, pa držite neko vreme, a najbolje je da sa ovom oblogom prespavate.

Fiziološki rastvor

Dok ste bolesni, nekoliko puta snevno ispirajte grlo i nos fiziološkim rastvorom. Možete ga kupiti u apoteci ili napraviti sami, samo vodite računa da ne stavite previše soli, jer onda neće imati efekta. Slana voda dezinfikuje sluzokožu i spira sluz koja se na njoj skuplja i koja začepljuje disajne puteve. Najbolji promer je kašičica morske soli rastvorena u dva decilitra tople vode.

Unos tečnosti

Ne moramo da ponavljamo koliko je bitno da redovno hidrirate organizam, pogotovo kada ste bolesni. Tada je potrebno povećati dnevni unos vode, makar za četvrtinu. Umesto vode, možete piti prirodno ceđene sokove i čajeve. Posebno se preporučuju čajevi od belog sleza, od divljeg origana, od koprive, peršuna… Čajeve zasladite šećerom, i poželjno je dodati limun, koji je bogat vitaminom C, a on je posebno bitan za čišćenje disajnih puteva i obnavljanje sluzokože.

Ren i đumbir

Ren je od davnina poznat kao lek za bronhitis jer podstiče iskašljavanje i prirodni je antibiotik. Ista je situacija sa đumbirom. Možete ih koristiti odvojeno u ishrani, a zajedno ih možete kombinovati u tinkturi koju ćete koristiti dve nedelje i koja je dokazano delotvorna. Podjednaku količinu rena i đumbira pomešajte sa duplom količinom meda. Ostavite da odstoji malo, pa konzumirajte svako jutro na prazan stomak po jednu kafenu kašiku. Ukoliko vam se ukus ne svidi, ovu smesu možete umešati u limunadu ili neki od navedenih čajeva.

Sponzorisano:

Loading...