Čaj od koprive za zdravlje i priprema

Sve što je zeleno je i zdravo! Bar smo tako čuli. Ovo ne mora da bude uvek tačno, ali je sigurno istina kada je u pitanju zeleini list koprive koji je vrlo cenjen zbog svojih neverovatnih zdravstvenih prednosti.

Tibetanci se kunu u ovu biljku jer veruju da je tibetanski svetac Milarepa danima živeo na koprivi dok je meditirao.

Kopriva liči na maslačak i svi njeni delovi obiluju zdravim sastojcima. Da biste dobili prah za čaj od koprive, treba da je berete i sušite na prirodnom suncu. Sada ćemo videti 10 top benefita koje možete imati ako pijete ovaj predivan čaj svako jutro.

Benefiti čaja od lista koprive:

1.Leči artritis:

Ako patite od artritisa i probali ste hrpu lekova koji nisu delovali, vreme je da probate čaj od koprive. Pošto je prirodni analgetik, konzumiranje ovog čaja ublažava bolove izazvane artritisom. Listovi koprive sadrže nekoliko biološki aktivnih komponenti, među kojima su kvercetin i flavonoidi. Ove supstance imaju antioksidativna svojstva, zbog čega eliminišu slobodne radikale iz organizma i ublažavaju akutne bolove. Ako vam se ne svidi ukus ovog čaja, dodajte malo limuna i meda.

2. Ima visoku hranljivu vrednost:

Listovi koprive su vrlo hranljivi. Sadrže vitamin A, vitamin C i druge važne nutrijente poput kalijuma, kalcijuma i gvožđa. Čaj od koprive je prava prirodna riznica hranljivih materija. Zato bacite skupe suplemente i okrenite se ovom čaju!

3. Leči ekcem:

Redovno konzumiranje čaja od koprive blagotvorno deluje na uporne bolesti kože, među kojima je i ekcem. 2-3 šoljice čaja od koprive dnevno će očistiti vaše telo od toksina i vaša lepota će zablistati. Za brze rezultate takođe možete naneti tinkturu od lista koprive na obolela mesta.

caj od koprive

4. Apsorbuje masti:

Pored antioksidanata, čaj od koprive takođe sadrži druge blagotvorne sastojke, među kojima su beta-sitosteroli koji apsorbuju masti iz hrane i time održavaju optimalan nivo holesterola u krvi i sprečavaju pojavu bolesti srca.

5. Štiti DNK od oštećenja:

Svojim navikama u ishrani lako možemo uneti toksine u organizam, koji oštećuju DNK i ćelijske membrane. Antioksidansi u čaju od koprive uklanjaju ove toksine i štetne slobodne radikale iz tela i štite DNK i ćelijske mebrane.

6. Ublažava bol u mišićima:

List koprive sadrži supstance koje isceljuju i podmlađuju. Ova biljka je posebno korisna za sportiste jer ublažava bolove u mišićima usled prekomernog naprezanja.

7. Bori se protiv alergija:

Konzumiranjem čaja od koprive možete ublažiti tegobe sezonskih alergija kao što su kijanje i svrab. Alergijski rinitis koji pogađa mnoge ljude uspešno se leči i drži pod kontrolom pomoću ovog čaja.

8. Blagotvorno deluje kod urinarnih infekcija:

Čaj od koprive je odličan lek za osobe koje pate od urinarnih infekcija. Prema jednoj studiji, listovi koprive sadrže supstance koje ispiraju toksine iz tela i ubrzavaju lečenje ovih bolesti.

9. Čuva prostatu:

Ovaj čaj uspešno leči benignu hipertrofiju prostate od koje često pate odrasli muškarci. Laboratorijski testovi na životinjama su pokazali da čaj od koprive može usporiti razvoj raka prostate. Iako još nisu rađeni testovi na ljudima, rezultati testova na životinjama su ohrabrujući!

priprema caja od koprive

10. Deluje kao preventiva:

Samo jedna šoljica čaja od lista koprive sadrži nekoliko supstanci koje vrlo blagotvorno deluju na čovekovo zdravlje. Lekari ga preporučuju za prevenciju prehlade i gripa. Ukoliko uspete da progutate nekoliko šoljica ovih listova kuvanih u vodi, možete znatno pobljšati svoj imunološki sistem i zaštititi se od nekih čestih bolesti.

Postoji još mnoštvodrugih zdravstvenih prednosti čaja od koprive, među kojima su čišćenje krvi, borba protiv umora itd. Najbolje je piti ga nezaslađenog tri do četiri puta dnevno. Ako ovaj čaj zasladite medom umesto šećerom, možete mu povećati zdravstvene prednosti.

Čaj od koprive – priprema

Ovaj čaj se priprema vrlo jednostavno. Potrebno je da za početak stavite vodu da provri a zatim u tako ključalu vodu stavite jednu kašičicu koprive. Zatim je to potrebno poklopiti i ostaviti da odstoji tako oko 2 do 3 minuta. Zatim procediti i konzumirati po želji.

Pored čaja, popularna je i tinktura od koprive o kojoj možete čitati u tekstu ovde.

Sponzorisano:

Loading...